Artur3290 0 Napisano 7 Lutego 2010 Jescze jedno, czy wy siejecie zwykłymi siewnikami do zboża?? a jak nie to jakim?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek200 0 Napisano 7 Lutego 2010 Fasola nie nadaje się do kombajnowania z pnia, wiele zostanie na polu a pozostała będzie w wiekszości brudna (nie ma siły żeby nie nałapało grudek ziemi), ciężko później ją wyczyścić, nie polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur3290 0 Napisano 8 Lutego 2010 a czym najlepiej podkosić, do kombajna, żeby pózniej poDebra1ł ją z ziemi??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek200 0 Napisano 8 Lutego 2010 Najlepiej ścinaczem ręcznie, cztery osoby przez dzień zrobią ok 1 ha ewentualnie takim podczepianym do ciągnika jeśli ktoś ma w okolicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur3290 0 Napisano 8 Lutego 2010 Czy takim zwykłym kombajnem do zboża można ją zbierać, jeśli tak .co należy przestawić, ustawić w kombajnie do zboża żeby nie poniszczyć fasoli. Jestem początkującym więc kazda rada mi się przyda> Z góry dzięki! . A w okolicach janowa Lub, cena fasoli to 2.5 w porywach do 3 zł/kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesniakos 0 Napisano 10 Lutego 2010 fasole można młócić kombajnem ,bizon słabo wymłaca ale z niemieckimi jest lepiej najlepiej nadają się do tego kombajny z rotorowym systemem omłotunp bizon bs, claas commandor lub case axial ,jeżeli chodzi o zwykłego bizona to trzeba w nim zmienić koło pasowe napędu podsiewacza oraz napędu wialni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur3290 0 Napisano 10 Lutego 2010 czy zwykłym siewnikiem do zboża można siać czy jakimś punktowym, a jak jest z zatykaniem , żeby byl odstęp 30cm????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesniakos 0 Napisano 10 Lutego 2010 Ja sieję co 45 cm siewnikiem pneumatycznym ale wcześniej siałem zbożowym , trzeba wymienić bębenki wysiewające na te do nasion grubychi ustawisz redlice tak żeby w przednią nasiona się wysiewały a z tylu dwie długie zamknięte zagartały wysiane nasiona oczywiście jeszcze drabinka zagartająca musi być zdemontowana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mano 0 Napisano 10 Lutego 2010 Najlepiej ścinaczem ręcznie, cztery osoby przez dzień zrobią ok 1 ha ewentualnie takim podczepianym do ciągnika jeśli ktoś ma w okolicy.\ Jeśli chodzi o ścinanie ręczne to tylko ścina się 4 rzędy lub cały siewnik (wedle własnego sposobu) aby tylko się zmieścił ciągnik z przyrządem, resztę zrobi właśnie ta maszyna na 3 rządki która ścina i tworzy wał. Potem czekasz aż będzie sucha fasola "jak pogoda dopisze" i jedziesz z Bizonem i zbierasz z wału za pośrednictwem podbieracza lub tylko z pomocą motowideł a potem sypiesz na przyczepę bezpośrednio lub ze zbiornika tylko trzeba napiąć odpowiednio łańcuch który transportuje ziarko do zbiornika. Każdy kto sieje w mojej okolicy ma swój sposób i metodę zbioru, jedni z wału inni z kupek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesniakos 0 Napisano 10 Lutego 2010 zobaczcie sobie jak w Argentnie fasole koszą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 10 Lutego 2010 Nie jestem poliglotą ale to chyba jest w meksyku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesniakos 0 Napisano 10 Lutego 2010 sory mój błąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fort 1234 0 Napisano 12 Lutego 2010 sprzęt do młócenia też mają porządny widać że oryginał przeznaczony do młócenia fasoli a nie tak jak u nas pelna improwizacja mnustwo przeróbek i udoskonaleń. Jak się popatrzy na ich sprzęt to człowiek ma wrażenie że czas u nas się zatrzymał w miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesniakos 0 Napisano 12 Lutego 2010 tylko zobacz jaka u nich fasola słaba u nas co o 50 % lepsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 19 Lutego 2010 ale maszyny sa interesujace.... ciekawe kiedy u nas takie beda... jak tam ceny jasia? bo sluchy ida ze po 3.2 zl tylko czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek200 0 Napisano 20 Lutego 2010 Basta 150 sl czy ktoś stosuje może ten herbicyd w fasoli, jak tak to proszę o opinie o tym środku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesniakos 0 Napisano 20 Lutego 2010 fasola u mnie spadła do 2,80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 22 Lutego 2010 mafijna banda juz chce nas zenic po 2.6-2.7... ja sie wstrzymuje i nie sprzedaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
swistakpl 0 Napisano 1 Marca 2010 Facet z Warszawy w sobotę w Dołhobyczowie płacił 2.90 na konto, a handlarze w środę po 2.60 do 2.80. Kontakt do gościa www.polgreen.pl Ja sprzedałem trzy tygodnie temu i jestem zadowolony, kasa za parę dni była na koncie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 3 Marca 2010 lepiej nie pisz oficjalnie kto bo jaki janowiak albo starowsianin lub inny zyd przeczyta i przekuje chlopu opony.... dzieki takim jak on rynek jest rynkiem, chodz i tak to jest bicie chlopa w dupe przed swietami i potrzebami wiosennymi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
swistakpl 0 Napisano 3 Marca 2010 Sorki, mój błąd ,ale gość nie jest nowicjuszem bo jeżdżi juz tutaj dobre 10 lat i jakoś sobie radzi. A wsprawie opon to i mi mogą poprzebijać ale przyjdzie czas, że im tez ktoś poprzebija. A teraz z innej beczki: jaki nawóz dajecie pod fasolę i jakie dawki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek200 0 Napisano 3 Marca 2010 Polifoska 8 ok. 200kg na ha do tego ok. 25kg N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur3290 0 Napisano 7 Marca 2010 czy ktoś sieje poplony pod fasole gorczyce łubin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 8 Marca 2010 cena 2.80 na konto... Panowie nie sprzedajemy... sledze ceny od 2 lat... jest ona zanizona o jakieś 0,60 zł w porównaniu do lat poprzednich. Ceny porównuje do ceny giełdowej. W obecnej chwili cena giełdowa to 4,4 zł. W poprzednich latach cena giełdowa i cena jaką placili handlarze była różnicą 0,80 -1 zł. Obecnie róznica wynosi 1,6 zł.... Wiec niech każdy przeliczy na ile został wyr..........olowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fort 1234 0 Napisano 15 Marca 2010 jak tam ceny fasoli w polsce ? Cienko z ceną tego roku. Mafia w ten sposób sama się wykończy za kilka lat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach