Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Czy moze mi ktos powiedziec jakie beda przyrosty z paszy dossche, w odchowie cielaków do wieku dorosłego, oprócz paszy beda dostawac siano i kiszonke z trawy.

Czy gra jest warta swieczki, jezeli tak to ile trzeba tej paszy dawac dziennie odpowiednio do wieku.

Stosuje ktos ta pasze???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To głównie od właściwości zwierzaka zależy jakie będziesz miał przyrosty - pasza Ci tylko w tym pomoże! Każdy z nas przekonał się do konkretnej firmy i będzie Ci ją polecał. Natomiast porozmawiaj z przedstawicielem z Twojego regionu, żeby pokazał Ci takich, którzy ją stosują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem to doskonale ze kazdy ma sprawdzona itd! Ale głównie chodzi mi o to czy w tej paszy odpowiednio do okresu dojrzałosci zwierzaka jest dosyc białka, odpowiednich witamin, nie mam z czym tego porównac,nigdy paszy nie stosowałem, ktos kto stosuje pasze to wie ze powinno byc tyle tegi itd...

Natomiast co do zwierzaka to jak w poprzednim moim temacie krowe rasy polskiej czerwonej bede insyminuował rasa imousin!!!

limohttp://www.ppr.pl/forum/viewtopic.php?t=5024

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz juz jakies doswiadczenie widze z ta pasza, mozesz cos konkretniej powiedziec o przyrostach. ile trzeba dawac tej paszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nigdy nie stosowałem pasz tej firmy w żywieniu bydła tylko dla świnek. Pasze Dossche mają bardzo dużo witamin i dodatków mineralnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz ze dla swinek ja tez mam swinki i własnie znalazłem dilera tej paszy, jakie stosujesz pasze w odpowiednim okresie tuczu(numery), i ile ci wychodzi kg paszy na 1kg przyrostu!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznę może od tego że ja nie mam własnych prosiąt i je kupuję, dlatego nie stosuję pasz typowo dla prosiąt.Zaczynam od Starteru dla warchlaków nr 27 a potem mieszam ich koncentrat Aminomax nr 2225. Jak brakuje mi zboża wtedy stosuję mieszankę uniwersalną nr 48 Megatucz HQ (35-110). Efekty na koncentracie są bardzo dobre 2,3-2,4 kg na kilogram przyrostu, ale też skład tego koncentratu jest wydaje mi się lepszy od konkurencji białko 40%, więcej lizyny i zdecydowanie więcej witamin (w porównaniu z Prowitem T z Nutreny cztery razy więcej witamin)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mysle w taki sposób karmic:

Prestarter - 14

Starter - 22

Grower - 30

Finiszer - 34

Mam ponoc miec z tego hybrydowe swinki!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że dobrze wybrałeś. Większe firmy paszowe produkują obecnie pasze o bardzo podobnych parametrach, z tych samych komponentów. Róznica polega na powtarzalności produktu, czasami dwie partie tego samego produktu róznią się znacznie składem i tu można się zniechęcić do danego producenta.Jak narazie Dossche nie zrobiło mi takiego numeru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fajnie ze mi sie udało dobrze trafic z pasza!!!

Na razie jeszcze nie pytałem o cene, wiem tylko ze jak zamówie to do 2 tygodni bede miał pasze, ciekawy jestem jaka cena bedzie poszczególnych???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryszardz57 dużo zamawiasz tej paszy. Musisz sie z nimi targować i spokojnie urwać im 10%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili nic nie zamawiam bo biznes swinski lekko przystopowałem, ale pozyjemy zobaczymy. Słyszałem ze od tej firmy bezposrednio nie mozna zamawiac, czy to prawda???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni tak jak wszystkie firmy paszowe mają swoje punkty sprzedaży i ciebie napewno wyślą do najbliższego. Dealer w takim punkcie dostaje ich cennik w którym ma ustalone ceny detaliczne a firma daje mu upust ok. 10%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze jest to ze nie chca tam dac upustu a ja bym wolał np te 10 ton ale od firmy wziasc i potem co jakis czas stale - ale oni tak nie chca i przez dilera trzeba a gdzie ja znalazłem ten punkt to sobie niezle naliczaja, tez maja swinie i tak mi sie wykalkulowało ze oni sobie doliczaja zeby ich swinki za darmola jadły, za worek 50 kg obojetnie jakiej paszy co nizej podawałem to spiewaja po 50 do 60 zł nie pamietam dokładnie ale za ta 22 powiedziali 57 zł za 50 kg, pytałem róznych ludzi i mówili ze oni kupuja na hybrydówki ale po około 40 zł wiec gdzie tu logika???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasza nr 22 Starter super dla warchlaków w firmie Dossche kosztuje 55 zł za 50 kg.Dealer kupuje ją po 50 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to DOSSCHE ma drogo bo znajomy mi mówił ze pasze o takich parametrach kupuje po około 40 zł - musze sie dokładnie dowiedziec jaka to pasza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasza dla warchlaków za 40 zł za 50 kg przy tych cenach zbóż to jest niemożliwe tyle to kosztuje słaba pasza dla tuczników powyżej 80 kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle janusz ze jak w swinkach dobrze przyrastaja to powinno byc ok ja juz kupiłem dla cielaka worej i testuje... jak je to sie cały trzesie tak mu smakuje... za worek 25kg zapłaciłem 27zł ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najgorsze jest to ze nie chca tam dac upustu a ja bym wolał np te 10 ton ale od firmy wziasc i potem co jakis czas stale - ale oni tak nie chca i przez dilera trzeba a gdzie ja znalazłem ten punkt to sobie niezle naliczaja, tez maja swinie i tak mi sie wykalkulowało ze oni sobie doliczaja zeby ich swinki za darmola jadły, za worek 50 kg obojetnie jakiej paszy co nizej podawałem to spiewaja po 50 do 60 zł nie pamietam dokładnie ale za ta 22 powiedziali 57 zł za 50 kg, pytałem róznych ludzi i mówili ze oni kupuja na hybrydówki ale po około 40 zł wiec gdzie tu logika???

Rysiu załamałeś mnie swoją polszczyzną.

Jeśli chcesz umieszczać posta na forum to podawaj konkretne ceny a nie bujaj w obłokach. Mimo wszystko życzę Ci powodzenia w tuczu twoich świnek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam namiar na taniego dilera z okolic Kalisza. Jak ktoś chce to mogę udostępnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam namiar na taniego dilera z okolic Kalisza. Jak ktoś chce to mogę udostępnić.

A jaki to tani dealer? Bo ja takich nie znam. Każdy chce żyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi