buchaj 0 Napisano 16 Marca 2007 Witam!Był temat o muzyce, niech będzie więc o książkach!Co lubicie czytać (oczywiście poza ksziążkami związanymi z rolnictwem ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 16 Marca 2007 Instrukcje obsługi i katalogi części, haha, a tak na serio, to ostatnio dzieciakom bajki musze czytać, nawet niektóre fajne są Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Córka_Rolnika 0 Napisano 29 Marca 2007 Ostanio czytałam "Sprawiedliwość owiec" Leonie Swann. Ksiązka dość intrygująca, z ciekawym, innym spojrzeniem na zwierzęta (w tym przypadku owce). Powieść przedstawiana jako kryminał filozoficzny,przeznaczony dla wszystkich, moim zdaniem lekka i dość dobrze się ją czyta.Głowny wątek mówi o owcach, które probują odkryc kto jest zabójcą ich pasterza...więcej nie powiem, zapraszam do lektury... P.S. Podoba mi sie pomysł na ten temat Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 30 Marca 2007 No to może ja napiszę co lubię. A trochę tego jest. Podoba mi się m.in. twórczość Pilcha, Kapuścińskiego a z poezji to tylko Herbert. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mania 0 Napisano 30 Marca 2007 mediewistyka..., a z beletrystyki przaktycznie wszystko, ostatnio miałam na tapecie Bliznę Ch. Mievill'a, bardzo dobra powieść z pogranicza sf i fantazy, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 30 Marca 2007 Z zamiłowaniem czytam książki traktujące o języku polskim - jego historia, ewolucja, etymologia słów...Prof. Jan Miodek jest dla mnie wielkim autorytetem, jego książki są bardzo ciekawe i wartościowe (polecam wszystkim "Słownik ojczyzny polszczyzny"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abuk14 0 Napisano 30 Marca 2007 Nie czytam zbyt dużo, ale ostatnio przeczytałem książkę ''Tomek na wojennej ścieżce''. Bardziej dla dzieci, ale zaciekawiło mnie ( ja mam 25 lat ). A tak to czytam ksiązki o historii Polski i ogólnie o naszym kraju. Poezja jakoś mnie nie interesuje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 31 Marca 2007 do miccao: Ja też lubię pouczyć się o języku polskim. Szczególnie podoba mi się program prof. Bralczyka "Mówi się". Jednak traktuje to ako sposób na poprawienie swojej polszczyzny. Mimo to zdarza mi się popełnić jakiś "językowy lapsus", jak to powiedział pan Bralczyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 31 Marca 2007 Nawet prof. Miodek się myli więc spokojna głowa A wracając do poprawności polszczyzny, przygotowywałem o tym pracę na maturę ustną i od tamtej pory jestem strasznie wyczulony na tym punkcie, jednocześnie zagłębiam się w tym temacie coraz bardziej i bardziej.... Chciałbym by każdy choć trochę zwracał uwagę na to jak mówi a jak powinno się mówić i nad tym popracował. Przecież to jak się wysławiamy (bądź piszemy) jest naszą wizytówką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 31 Marca 2007 Dokładnie! Sam prof. Miodek powiedział: "prymitywizm jezykowy równa sie prymitywizm umysłowy". Coś w tym jest...A jak dokładnie brzmiał temat pwojej prezentacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 31 Marca 2007 Przez pół roku pracowałem nad tematem "Błędy językowe, przyczyny oraz mechanizmy ich powstawania" ale niestety szanowna komisja nie uznała mi tego tematu twierdząc, że praca oparta będzie na jakimś konkretnym dziele, więc na miesiąc przed maturami musiałem opracować temat "Pochodzenie nazw miejscowych Twojego regionu. Omów zagadnienie na wybranych przykładach" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 31 Marca 2007 No to ja mam bezpieczniejszy pod tym względem temat: "Jak literatura róznych okresów ukazywała wojny i rewolucje? Omów temat analizując wybrane przykłady" Temat - rzeka! Można pisać w nieskończoność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 31 Marca 2007 Jestem w środku pierwszego tomu "Alfabetu szulerów" Łysiaka, utchnąłem ze trzy miechy temu wcześniej "Michnikowszczyznę" Ziemkiewicza zrobiłem w dwie nocki Kiedyś Ludlumy, Łysiaki, Sienkiewicze, Mac Leany, Follet, Chmielewska i wiele wiele innych, ale to było dawno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Córka_Rolnika 0 Napisano 31 Marca 2007 No to jest świetny temat....Ja na prezentację maturalną miałam temat 'Biografia autora i jej wplyw na jego twórczosc', niestety dziś już niewiele z niej pamiętam (maturę zdawalam 5 lat temu). A temat podobal mi się ze względu na to, ze moglam poza lekturami wykorzystać znajomosc innych ksiązek... A co czytam ogólnie? Lubie lekkie książki, głownie opowiadania. Dawniej lubilam wlasnie Chmielewską, Nurowską, przeczytalam też chyb wszystkie publikacje Willama Whartona ( oczywiście wydane w naszym pięknym języku), Coehlo, Jane Austen... trudno to zliczyć. Często zdarza mi się czytac co tylko mam pod ręką... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czars 0 Napisano 31 Marca 2007 "Dialogi" Lema- ponadczasowa wizja ewolucji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mody rolnik 0 Napisano 31 Marca 2007 Pochodzenie nazw miejscowych Twojego regionu. Omów zagadnienie na wybranych przykładach" micao!! mam dokładnie taki sam temat!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 31 Marca 2007 Ten temat opracowywałem z przymusu, aczkolwiek dowiedziałem się wiele ciekawych rzeczy na temat okolicznych wiosek Podchodziłem do niego sceptycznie ale mile się zaskoczyłem, na pewno Ci się spodoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andy11 0 Napisano 23 Czerwca 2007 Polecam wszystkim gorąco wszystkie pozycje Sergiusza Piaseckiego, który zmarł na obczyźnie. Jego powieści zostały przetłumaczone na kilka jak nie kilkanaście języków. Obecnie w Polsce drukowane są jego wszystkie pozycje przez wydawnictwo LTW. Na początek polecam "Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy" i "Bogom nocy równi"Życzę miłej lektury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach