Andzia 0 Napisano 17 Marca 2007 Czy ktoś hoduje tą rasę bydła? Co o niej sądzicie? Gdzie i za ile można kupić jałówki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 18 Marca 2007 Miałem kiedyś przygodę z tą rasą w krzyżowaniu towarowym , sprawdziła się bardzo dobrze . Niestety było małe zainteresowanie i wycofano nasienie z oferty .Raczej jest mało popularna , ale wydaje mi się że tylko ze względu na modęTu jest więcej o tej rasie http://www.wrp.pl/index.php?nr=14&id=432 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andzia 0 Napisano 18 Marca 2007 Z jaką rasą krzyżowałeś?? Czy były problemy z ocieleniem?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 18 Marca 2007 Z Polską Biało Czerwoną . Nie było żadnych problemów z wycieleniami . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andzia 0 Napisano 18 Marca 2007 Jakiego koloru był cielak?? drogie było nasienie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 19 Marca 2007 Cielęta były czerwone , ceny nasienia niestety nie pamiętam . Zauważyłem że rasy prymitywne mocno (stęplują ) czyli przekazują cechy ojcowskie zarówno cechy pokroju jak i umaszczenia . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andzia 0 Napisano 19 Marca 2007 Czy to dobry pomysł aby jałówkę NCB zapłodnić nasieniem od byka tej rasy jeśli nie to jaką rasę byś proponował?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 20 Marca 2007 Nie widzę przeciwwskazań , jeżeli to są wieloródki . Jałówki najlepiej zacielać Salersem . Koloru czerwonego cieląt nie gwarantuję [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andzia 0 Napisano 20 Marca 2007 Nie musi być czerwony wolałabym nawet czarnego. W ofercie mojego inseminatora nie ma SALARESÓW co jeszcze byś proponował. Sory że cię tak meczę pytaniami ale wraz z mężem jesteśmy młodymi farmerami i durzo na temat ras krów jeszcze nie wiemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 21 Marca 2007 Nasienie można sprowadzić z innej firmy . Z mięsnych może być Limousin , też są łatwe porody lub Hereford . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andzia 0 Napisano 21 Marca 2007 Dzięki za informację. Chyba wybiorę LIMOUSIN. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marrcin 0 Napisano 21 Marca 2007 limousine spoko, sa małe cielaki, ale hereford odpada, jeszcze angusy są atrakcujne, coprawda zaliczają się do ras małego kalibru, ale ja miałem byka angusa i rósł bardzo ładnie nie ustępując limousinom i nie trzeba było mu rogów wypalać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 22 Marca 2007 A dlaczego Hereford odpada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 24 Marca 2007 Dlatego, że niechętnie go kupują - ponoć za względu na cechy mięsa. Mimo to matki po tej rasie sprawują się wyśmienicie. Jeżeli już musisz Andzia inseminować jałówki buhajem mięsnym, a nie możesz zastosować salersa - polecam angusy - cielęta malutkie, matki z nich bdb, tylko pamiętaj o kolorze, dla odbiorcy lepszy jest czerwony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CDRolnik 0 Napisano 25 Marca 2007 Które rasy najchętniej kupują? Czy ANGUS zalicza się to tych ras? Powiedz coś więcej o tej rasie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CDRolnik 0 Napisano 25 Marca 2007 Ja też bym chciał zainseminować krowę rasą mięsną. Też mam problem z wyborem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 25 Marca 2007 Dlatego, że niechętnie go kupują - ponoć za względu na cechy mięsa. Mimo to matki po tej rasie sprawują się wyśmienicie. Jeżeli już musisz Andzia inseminować jałówki buhajem mięsnym, a nie możesz zastosować salersa - polecam angusy - cielęta malutkie, matki z nich bdb, tylko pamiętaj o kolorze, dla odbiorcy lepszy jest czerwony.A co z agresywnością Angusów Nawet wilki z nimi nie zaczynają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 26 Marca 2007 Mamy u siebie kilka sztuk angusów, zarówno czarnych jak i czerwonych. Setkami są tylko matki, ponieważ należą do stada towarowego, natomiast nie zauważyłam większej agresywności od reszty stada. Śmiem wręcz twierdzić, że są łągodniejsze od charolaisek i limousinek tuż po porodzie. Jako matki super, maluchy są zawsze małe. Do hodowli nie polecam z czysto ekonomicznego punktu widzenia - europejczycy nie zauważają walorów tego mięsa i po prostu mniej chętnie je kupują, a szkoda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 27 Marca 2007 W Morlinkach (takie parówki ) to i tak chyba wszystko jedno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andzia 0 Napisano 29 Marca 2007 To czym zainseminować żeby było dobrze. Żeby cielaki chętnie brali, żeby nie były agresywne, i żeby było dobrze???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 30 Marca 2007 Jak sama widzisz każdy ma swoje zdanie . Tylko nie wiem czy wszyscy zauważyli że chodzi o zacielenie jałówki rasy NCB . Dlatego poleciłem Salersa bo cechy płodu predysponują tą rasę do zacielania jałówek , a nawet ras mniejszych od Salersów . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andzia 0 Napisano 30 Marca 2007 Opowiedz coś o tej rasie. A może masz jakieś zdjęcie???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zenon 0 Napisano 31 Marca 2007 Opowiedz coś o tej rasie. A może masz jakieś zdjęcie????Racjonalnie nieuzasadniona moda na salersy w Polsce już na szczęście minęła, do krzyżówek towarowych z holsztynem jako komponent poprawiający umięśnienie nic nie wnosi. Cały świat uzywa salersy jako komponent mateczny / i jako takie są rewelacyjne/ do krzyżówek z charolaise, blond d'aquitaine.Czołowa polska hodowla salersów to Agrofirma Witkowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 31 Marca 2007 Jeśli chodzi o poprawienie umięśnienia krzyżówek z HF-em to z tego co widzę to żadna rasa cudów nie czyni . Na cały świecie hodują Salersy także w czystej rasie i nie narzekają . Już mnie nudzi powtarzanie że to jest rasa bezpieczna do zacielania jałówek . Ja wszystkie jałówki zacielałem tą rasą i widziałem jak się cielą , trwa to dosłownie kilka minut . W pokroju mieszańców nie zauważyłem różnicy a miałem do porównania mieszańce z Limousin . Mam nadzieję że nikt nie poleci Błękitnej Belgijskiej Tu jest o tej rasie http://www.odr.net.pl/index.php?czytaj=000316http://www.odr.net.pl/index.php?czytaj=000411http://odr.zetobi.com.pl/zwierz/bydlo/salers.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trojan 0 Napisano 1 Kwietnia 2007 Panie Bodzio Bardzo trafne uwagi dotyczące belga błękitnego.Konkretnie nasienia jakiego buhaja salersa Pan uzywał?Proszę o informacje jest dla mnie dość istotnaPozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach