Skocz do zawartości
jaroslaws1985

Podatek VAT a wasze autka:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam pytanie do rolników, któzy są na wacie i do osób zorientowanych.

Czy macie samochód diesla????? (wiadomo o co chodzi) ale czy macie go kupionego na was. Bo słyszałem ze takie osoby muszą zbierac fakturki na paliwo do autka którego sie nie odlicza i jeszcze rozliczać z kilometrów. i nie wiem jak to jest. Bo chce sobie kupić Merca, i jeździć tanio i wygodnie. Ale jakieś rozliczanie kilometrów to dla mnie głuota. Można zarejestrować na kogoś z rodziny, np dziadek.

Jak to jest u was jak to wyglada, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozwolisz ze sie podłacze do watku

mam pytanie -moze ktos wie czy mozna kupić auto z kratką na gospodarstwo ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwalam, no pewnie można, jeśli jest zarejstrowany na cieżarowy. ale mi chodzi o osobówke w dieslu zeby sobie jeździć po TANIOŚC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze słysze o tym rozliczaniu kilometrów tylko na fokturze nie może być numeu rej i Vat odliczasz od faktury i jeszcze zwrot akcyzy.

Co do kratki to są już przepisy zmienione i takie auta już się nie kwalifikują na "ciężarówki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku gospodarstwa "bezpieczniej" jest nie posiadać diesla (w sensie nie rejestrować go na siebie (jeśli kupujesz używanego i niedrogiego. Chyba, że kupujesz sobie nówkę Nissana Navarrę (taki pick-up ) i możesz od niego odliczyć cały VAT i swobodnie odliczać VAT z paliwa - bo przecież wozisz nim zboże do młyna

Przy okazji w Olsztynie była rozmowa, że facet potrzebuje pik-up'a do "ciężkich" zastosowań. Jak ciężkich pyta młody i naiwny sprzedawca? Np. do jazdy po świeżo zaoranym polu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale np. fabie z kratką moge kupić na gospodarstwo i odliczyć wat, przecież czymś trzeba wozić środki ochrony rośliń pasze itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że tak, podobnie jak w przypadku każdej firmy (znaczy działalności gospodarczej )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robern- dlaczego piszesz, że ,,bezpieczniej,, nie posiadać na siebie diesla używanego? A czy benzyniaka własnego warto wprowadzać do ewidencji, żeby odliczać sobie części, bo w biurze rachunkowym to nie chętnie chce wpisać mi te auto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wytłumacz pani z US, że ON osobno kupujesz do ciągnika a osobno do samochodu i nie występujesz o zwrot akcyzy i VAT na te do samochodu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pani w US lubi ćiągnąc za język. Oświadczę więc że kupuję osobno i tyle. Jeśli jej to nie wystarczy to ona musi udowodnić że jest inaczej. Za dużo nie ma co dyskutować. Ja kiedyś miałem historię ze sprzedażą auta poleasingowego - wiadomo, kupuje się auto za ostatni czynsz - ona do mnie z tekstem ile faktycznie znajomy mi zapłacił, bo "przecież nie takie niskie pieniądze". Krótko odpowiedziałem - tu jest faktura od tow. leasingowego na daną kwotę, Vat od wartości auta i czynszów odprowadzony - nie widzę podstaw do dyskusji. Jeśli Pani twierdzi że było inaczej prosze to udowodnić. I tyle. Wiecej głupich uwag nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jam mam golfiaka z dieslem i jak tankuję to zawszę biorę fakturę nie na samochód tylko na ciągnik lub na gospodarstwo rolne zawsze coś z tego zwrócą....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benzyne mam do piły spalinowej i agregatu

diesel idzie do ciągników i kogo obchodzi ze leje do samochodu jak trzeba?

czasem to osobówka wiecej wozi niz ciezarowe dawniej golfikiem woziłem po 500kg ziemniaków....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. W większości wypadków refleks i brka własnego uzewnętrzniania się wychodzi pozytywnie w stosunku do urzędu skarbowego. Urzędnicy sami próbują podpuścić, żeby się wygadać - w żadnym wypadku nie można tego robić!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi