Skocz do zawartości
martinus

Zagonowy czy obrotowy oto jest pytanie???

Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej jednak, żebyś kupił pług 3+1 bo może się okazać, że będziesz musiał czwarty korpus zostawić w domu.
Tak to jest najlepsze rozwiazanie 3 +1 jak nieda rady ja ciagam 5 obrotowe MF-em 135 KM i daje rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja po kukurydzy orze pługiem 4 korpusowym 100 km mf

kukurydze mam na 1 ha polu 2 klasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wypowiedz ze 4 obrotowa nie da rady, a zagonową z powodzeniem jest normalnie śmieszna A co to ma za róznica?? A 3+1 nie bierz nigdy.Ja wolałbym kupic sobie 4 Vario.Jest to duzo lepsze rozwiazanie, poniewaz wjedziesz w piasek, albo nawet na wiosne i bedziesz mógł rozstawic sobie sprzęt na 2 metry i bedzie szlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja po kukurydzy orze pługiem 4 korpusowym 100 km mf

kukurydze mam na 1 ha polu 2 klasy

też takim orałem ale nie bardzo wychodziło

ma ktoś doświadczenie w tym temacie jaki rozstaw między korpusami wysokość ramy(prześwit) ile cm na skibę i najważniejsze typ pługa widziałem kuhn multi 120 piękna sprawa po kukurydzy ale cena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale wypowiedz ze 4 obrotowa nie da rady, a zagonową z powodzeniem jest normalnie śmieszna A co to ma za róznica?? A 3+1 nie bierz nigdy.quote]

Stary ze swoimi radami sam jestes śmieszny. Jest takie powiedzenie które pasuje jak ulał : Się nie znasz się nie odzywasz. Tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czym oracie po kukurydzy na ziarno?jaki typ pługa
ja orze po kukurydzy na kiszonkę to jest łatwiej ale ściernisko czasami też ma 30 cm i dziki trochę położą. moim zdaniem im szersza skiba tym lepiej, przedołóżki są dobre, mam tylko ścinacze też sobie radzą jakoś. jak pogoda będzie dobra to zrobie zdjęcia jak to wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale wypowiedz ze 4 obrotowa nie da rady, a zagonową z powodzeniem jest normalnie śmieszna A co to ma za róznica?? A 3+1 nie bierz nigdy.quote]

Stary ze swoimi radami sam jestes śmieszny. Jest takie powiedzenie które pasuje jak ulał : Się nie znasz się nie odzywasz. Tyle

Może to co napisze wyda sie niekturym śmieszne ale mam półzawieszany B200 5 skib i obrotówke kvernelanda 4 skiby biorą tyle samo ale B200 idzie o niebo lżej od kvernelanda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest śmieszne, to prawda, też mam B 200/5 i idzie dużo lżej niż Vogel&Noot zagonowy 4x40, nie mówiąc już o jakości orki i wyglądzie pola.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy od od rodzaju odkladnic wysokosci itd. nie sadzicie a obrotowe napewno sa troche ciezsze niz zagonowe w koncu warza sporo wiecej a coto za plugi B 200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie:porównajcie plugi z tymi samymi odkladniami, a nie całkiem inne modele. I ty Karol P mi tu nie gadaj bo akurat ja napewno duzo wiem więcej od ciebie na ten temat.Ze akurat masz pług dwuskibowy to pewno wszystko wiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie:porównajcie plugi z tymi samymi odkladniami, a nie całkiem inne modele. I ty Karol P mi tu nie gadaj bo akurat ja napewno duzo wiem więcej od ciebie na ten temat.Ze akurat masz pług dwuskibowy to pewno wszystko wiesz

Stary ty chyba nie wiesz o co mi chodzi i nie potrafisz się ustosunkować. Wybierając pług do ciągnika kombinujesz jak "największy" pług do stosunkowej mocy traktora. Nie chodzi o to że jakiś np. 80 km ciągnik da sobie rade z 3 zagonową i 3 obrotową. Chodzi o to że np 330 pociągnie 3 skiby zagonówki ale czy da rade 3 obrotowej ?? Bo wedle twojego 'myślenia' w orce ( podorywce ) powinniśmy widzieć same 330 i władki ( bo mało palą ) ciągnące 3 obrotowe ( bo przecież da rade 3 skibom) . Bo tak to właśnie zrozumiałem z twojej dedukcji. A to czy mam pług na 2 czy więcej skib to cie h.. obchodzi. Zachowujesz się jakbyś zjadł wszystkie rozumy tylko popełniłeś błąd nie zostawiając żadnego dla siebie. Pozdro dla ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary ty chyba nie wiesz o co mi chodzi i nie potrafisz się ustosunkować. Wybierając pług do ciągnika kombinujesz jak "największy" pług do stosunkowej mocy traktora. Nie chodzi o to że jakiś np. 80 km ciągnik da sobie rade z 3 zagonową i 3 obrotową. Chodzi o to że np 330 pociągnie 3 skiby zagonówki ale czy da rade 3 obrotowej ?? Bo wedle twojego 'myślenia' w orce ( podorywce ) powinniśmy widzieć same 330 i władki ( bo mało palą ) ciągnące 3 obrotowe ( bo przecież da rade 3 skibom) . Bo tak to właśnie zrozumiałem z twojej dedukcji. A to czy mam pług na 2 czy więcej skib to cie h.. obchodzi. Zachowujesz się jakbyś zjadł wszystkie rozumy tylko popełniłeś błąd nie zostawiając żadnego dla siebie. Pozdro dla ciebie

Panowie .......... kultury ........ .Ciapki i władki nie palą wcale tak mało w stosunku do wykonanej pracy bo czy 17 litrów na hektar to jest mało ..... ? Zwłaszcza że ten hektar to 4 godziny wycięte z życiorysu ..... !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a "naud" jak sie sprawuje?ma ktos moze taki plug z was??mam na oku taki 4skibowy nawet w dobrym stanie ciekawe ile taki plug jest wart.jest moze tu Jakis znawca?;-) to wysle foto;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A plug wahadłowy?Bardzo dobry sprzet ,cena przystepna i wogole bajka :d
podobno z gliną sobie nieradzi to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tak naprawde mi chodzilo o cos innego, bo np. ciągnik 80KM pociagnie zagonowe 3*50cm. to dlaczego mialby ciężej przy 3*50cm. obrotówce....I nie rzucqjmy sie przekleństwami, bo to do niczego nie prowadzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na chłopski rozum cały szkopuł tkwi w wadze pługa. z tego co juz wyczytałem na tym forum pług z taki samymi odkłądniami ale obrotowy i ciagnik ma ciezej co wiaże sie z wiekszym zużyciem paliwa nahektar. kiedys piootr o tym pisdał któty ma tura i pożyczał ibisa. moje jest zdanie ze to wszytko wina praiwe 2 razy ciezszego sprzetu który ciagnik musi ciagnąc i tyle bo innego wytłumaczenia nie znajduje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi