marcinrol80 0 Napisano 6 Grudnia 2007 Ja mam obrotowego huarda qr65st i jestem z niego zadowolony dobrze kryje(zobaczymy jak z poplonem sobie poradzi wiosną bo obornik super) dużego doświadczenia nie mam ale wydaję mi się że lekko idzie.. Użytkuje ktoś ten model. Wiem że qr65 ma mniejsze odkładnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oli007 0 Napisano 6 Grudnia 2007 mam pytanie użytkuje ktoś pługi obrotowe firmy rabe i jak się spisują Ja mam zagonówke rabewerka z długimi odkładnicami i jak masz dobre lemiesze to naprawde sumer kryje z przedpuszkami śmiało możesz w wysokie ściernisko wpadać a i tak nic nie wystaje i równo jak na stole. Ponadto bardzo mały opór sprawia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablooo 0 Napisano 10 Grudnia 2007 A jaką ocene wystawilibyście Pottingerowi obracalnemu?Najbardziej interesuje mnie w porównaniu z Vogel&Noot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 10 Grudnia 2007 mam pytanie użytkuje ktoś pługi obrotowe firmy rabe i jak się spisują czasem mam okazje pracować 4 ciaganą obrotowa. bardzo lekko "idzie" moze dzięki temu że ma azurowe odkładnie, tyle że jest mocno wyeksploatowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LewY 0 Napisano 10 Grudnia 2007 czy jest sens kupowac plug obrotowy z odkladniami azurowumi na gleby III i IV klasy teren pagórkowaty?? zastanawiam sie nad plugiem Vogel&Noot, jakie maci zdania o tej marce?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LewY 0 Napisano 10 Grudnia 2007 czy jest sens kupowac plug obrotowy z odkladniami azurowumi na gleby III i IV klasy teren pagórkowaty?? zastanawiam sie nad plugiem Vogel&Noot, jakie maci zdania o tej marce?? Dodam jeszcze ze mysle nad modelem M950 tejze walsnie marki, czteroskibowy obrotowy bedzei wspopracował z zetorm 10540 (moc ok 100km)Jak spisująsie w polu te pługi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablooo 0 Napisano 12 Grudnia 2007 Ażurowy jest tańszy czy droższy od normalnego,też zastanawiam się nad takim dla swojego JD 5720 tyle 3 skibowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 12 Grudnia 2007 Droższy i to nawet sporo. Miałem gdzies cennik w UNII chyba 300zł na korpus. Ale te pługi podobno nie spisuja sie na lekkich ziemiach a ja takie mam i tylko miejscami by sie przydały ażury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 12 Grudnia 2007 ażurowy oczywiście droższy.w przypadku pługów grudziądzkich to bodajże 600 zł dopłaty razy każdy korpus oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 12 Grudnia 2007 myliszsie tak jak ja pisałem 290 do XL i 340 LX netto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik256 0 Napisano 12 Grudnia 2007 kto powiedział że ażury źle się spisują na lekkich ziemiach? całkowita nieprawda, ja mam V&N obrotowy na ażurach a sporo ziem mam lekkich nie widze problemów kryje ładnie nawet jak ziemia jest bardzo sucha i nic się nie przesypuje nawet jak jedziesz wolno to nie ma takiej możliwości żeby cała ziemia przesypała sie przez szczeliny pomiedzy piórami. To że sa jakies problemy to wymyślił ktoś kto ażurowego w pracy nigdy nie widział. ażury piękna rzecz na ciężkich ziemiach polecam. Biały2005 nie powtarzaj plotek bo ktos jeszcze uwierzy i zrezygnuje z azurów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 12 Grudnia 2007 a jak sie mają ażury do mokrej gliny? czy wtedy nie idzie ciężej niż na normalnych odkładnicach? na chłopski rozum to plastyczna glina może trochę wciskać sie w szczeliny i może być jeszcze gorzej.mamy kilka takich miejsc, gdzie jest straszna glina... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik256 0 Napisano 12 Grudnia 2007 wręcz odwrotnie idzie lżej przecież glina nie jest aż tak plastyczna żeby przelewąć sie przez szczeliny tylko sunie się po odkładni. Ale właśnie dzięki temu iz w azurach są szczeliny dkkładnia ma nmiejszą powierzchnię kontaktu z gline przez co stwarzane są mniejsze opory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mardens 0 Napisano 12 Grudnia 2007 Pewnie że lżej na glinie bedzie szedł niż z pełnymi te pługi powoli wchodzą na Polską Wieś i jest to dobre rozwiązanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 12 Grudnia 2007 przyznaje ze to co pisałem to przeczytałem na tym forum Ipowiem szczerze ze chyba sobie kupie azury jak bede kupował nowe pługi i wiekszy ciagnik Bo te 300-400 wiecej na korpus to niby dużo i nie dużo. a sporo mniejsze opory oznaczaja mniejsze spalanie i mnijsze obciażenie ciagnika. a jak sie spisuja na typowym piachu ?? klasa VI dosłownie pył jak jest sucho mam takie działki gdzie powinien byc las ale zytko i owies rośnie i dopłaty porzadne bo ONW II strefa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablooo 0 Napisano 12 Grudnia 2007 W Top Agrarze było kiedyś takie porownanie pełnych odkładnic do ażurowych i wynik był taki,że ażurowe wcale nie mają mniejszych oporów niż pełne okładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gedii 0 Napisano 13 Grudnia 2007 W Top Agrarze było kiedyś takie porownanie pełnych odkładnic do ażurowych i wynik był taki,że ażurowe wcale nie mają mniejszych oporów niż pełne okładnie.też o tym czytałem ale nie w top.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 13 Grudnia 2007 to jakie ma zalety ażurowy. każdy kto pisał o nim cokolwiek to to ze lżej idzie i to był chyba jedyny plus oraz na ciezszych ziemiach lepiej kruszy. Ale na chłopski rozum jesli powierzchnia odkładni bedzie miał 50% normalnej to i opory powinny byc mniejsze poniewarz powierzchnia tarcia ziemi o odkłądnie bedzie 50% mniejsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 13 Grudnia 2007 różnica jest tylko w kruszeniu skiby i na zlewnych glebach nie okleja się tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablooo 0 Napisano 13 Grudnia 2007 Pług z ażurami jest lżejszy, to główna zaleta ale wadą będzie to,że szybciej zużywają się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LewY 0 Napisano 13 Grudnia 2007 Pług z ażurami jest lżejszy, to główna zaleta ale wadą będzie to,że szybciej zużywają się. jest lżejszy ale nie jest to wielka rożnica w porównaniu z pelną odkładnią.pióra odkładni azurowej napewno szybciej sie zużywają ale np zuzyje mi sie lub ulegnie uszkodzeniu jedno pióro to kupuje tylko to pióro zakładam je i robie dalej a reszta piór pozostaje nadal stara, przy pelnej odkładni jak sie juz ona zuzyje to jest cala do wymiany a wiadomo ze pelna odkładnia nie zuzywa sie cała w jednakowym stopniuMoim zdaniem kolejną zaletą azurowej odkładni jest to ze można wymieniać tylko te elementy które najbardzeij są podatne na zużycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gedii 0 Napisano 13 Grudnia 2007 lżej idą np. to pługi kuhn'owskie od unijnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemko83 0 Napisano 14 Grudnia 2007 Panowie sprawa wygląda tak: kupiłem pług obrotowy ma dwa koła rególowane na płaskowniku przez popuszczenie przesunięcie i dokręcenie śróby z oczkiem.chciałbym to przerobić na jedno koło które obracało by się wraz z obrotem pługa.moze ktoś przerabiał taki temat to by coś podpowiedział jak to zrobić regołacje i całe mocowanie,albo jakiś rysunek.Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 21 Grudnia 2007 Musiał byś sobie dorobić os i tuleje czyli tokarz się klania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gufer 0 Napisano 21 Grudnia 2007 najprostrze koło jest przy pługu lemken opal, za dorobienie tokaż wzioł 160zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach