Skocz do zawartości
Gość sirnnemonic

Przejście na Vat z ryczałtu

Rekomendowane odpowiedzi

najłatwiej założyć sobie zeszyt i zapisać wszystkie transakcje dla US to jest już wystarczająca transakcja, brak nr dowodu osobistego na fakturze nie jest żadnym brakiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuję to nawet na fakturach vat wydawanych np. w Casto i in. nigdzie nie ma nr. dowodu. A jeśli chodzi o dopisanie, to często w programach do wystawiania faktur jest możliwość zrobienia kopi czy korekty oryginału faktury.

koparko ładowarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien problem może ktoś mi poradzi co mam zrobić, jestem na Vacie w czerwcu pośrednik-handlarz kupił krowę, chciałam wystawić fakturę ale nie podał pełnych danych więc zarezerwowałam numer dla faktury właściwie prawie ją wypełniłam (bez danych nabywcy) ale pośrednika z danymi nie było, w lipcu do deklaracji vat 7 ujęłam tą fakturę, we wrześniu pośrenik się pokazał i dał mi dane ubojni żeby wystawić tę fakturę, więc wystawiłam i wysłałam ale z ubojni zadzwonili i powiedzieli że fakturę odeślą bo ona nie jest im do niczego potrzebna bo oni po takiej cenie jej nie kupili, wię co mam teraz zrobić? dorwać tego pośrednika i na niego wystawić? czy mam to zostawić tak jak jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli rzeźnaia niechce zadnej faktury to zostaw tak jak jest vat zapłaciłeś i gitara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale się boję bo ja mam na fakturze niższą kwotą niż ta za którą oni kupili, bo oni kupili od tego pośrednika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli rzeźnaia niechce zadnej faktury to zostaw tak jak jest vat zapłaciłeś i gitara.

Nie można tak zostawić. W przypadku kontroli będzie niezła kicha. Taki stan rzeczy podczas kontroli podlega pod postępowanie karno skarbowe.

Przecież jest to sprzedaż fikcyjna.

Korsarz, pomyśl, w taki sposób mógłbyś np. na mnie powystawiać fakturki na jakiś skromny milionik i jeszcze żądać odemnie zapłaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli sie niepodpiszesz na fakturze to niewyciągne od ciebie żadnej kasy a w jego przypadku nikt go przecież niebędzie ścigał jak zapłaci podatek, rzeźnik ktury to kupił terz niema obowiązku (niejestem pewien) księgowania tej faktury jeśli niebędzie się ubiegał o zwrot vatu od US kurde ale on jeszcze płacą podatek dochodowy ale nie nie przecież US będzie na ręke jeśli rzeźnik niezaksięguje tej faktury. Według mnie powinien zrobić tak jak napisałem wcześniej, jesli ktoś ma jakieś pewniejsze informacje to niech pisze porozmawiać zawsze można

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam przymierzacie się do nowych stawek vat. Może ktoś wie jak teraz będzie wypełniać się deklarację vat-7. Ja na razie nic nie wiem o zasadach wypełniania nowych deklaracji a może być to coś nowego stawki za sprzedaż będą różne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do deklaracji, to daj sobie na wstrzymanie. Dopiero w lutym będziesz ją wypisywał. Do tej pory wzory druków US zmieni.

Korsarz, przeczytaj swój post jeszcze raz. Zdaję sobie sprawę z tego, że jak sie pisze to nie zawsze chcemy wyskrobac to co myślimy, więc poczytaj i zastanów się nad tym co napisałeś.

1. Podpis odbiorcy na fakturze od dawna jest nie wymagany.

2. masz w obowiązku podatkowym i to zarówno do celów Vat jak i podatku dochodowego zewidencjonować każdą sprzedaż i zakup.

3. wyobraź sobie co by się działo jeśli większość podatników wybierało sobie, którą fakturę zaksięgować, a której nie.

4. mam 100% pewności, że każdy księgowałby tak aby mieć cały czas stratę więc nie płacić podatku dochodowego oraz tak aby mieć cały czas zwroty Vat.

5. wbrew tego co się wydaje, masz w obowiązku ustawowym miec dokument księgowy na podstawie, którego zapłaciłeś podatek lub VAt, więc US nie będzie na rękę, no może będzie bo napewno przywala niezłą karę.

Tyle, nie będę się więcej rozpisywał.

Pamiętajcie, że od daty dokonania czynności opodatkowanej, w tym przypadku sprzedaż krowy jeśli się nie mylę, macie 7 dni USTAWOWYCH na wystawienie dokumentu sprzedaży (Fa Vat, bądź rachunek uproszczony).

Nie można inaczej nie narażając się na straty finansowe i nerwy podczas prowadzonej kontroli skarbowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co zrobić z fakturą którą otrzymałym po terminie zaksięgować ją czy co bo vatu i tak sobie nieodpisze z niej? Nieznam przepisów na 100% ale chciałem mu wmiare powiedzieć co wiem jesli tłumacze coś nie tak to prostujcie przynajmniej czegoś sie dowiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakturę możesz zaksięgować i odliczyć Vat w następnym okresie rozliczeniowym, czyli albo w kolejnym miesiącu, albo kwartale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakture z września moge zaksięgować w grudniu i odliczyć sobie vat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sie dowiedziałem czegoś nowego myślałem że taka faktura przepada, a jeśli kupię sobie np: tone cementu muszę tą fakture księgować??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz w obowiązku dowody księgowe przechowywać przez 5 lat kalendarzowych. Jeśli cement zużyłeś do celów prywatnych, a nie do celów związanych z prowadzona działalnością rolniczą to księgować nie musisz. Jeśli do celów związanych z produkcją rolną to powinieneś ale nie musisz. Jedyne co musisz to księgować całą sprzedaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli anak sprzedał krowe fakture wystawił podatek zapłacił to niczego niemusi sie obawiać a rzeźnia jak chce to sobie tą fakture zaksęguje a jak nie to nie i ich strata, dobże to rozumiem czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
fakture z września moge zaksięgować w grudniu i odliczyć sobie vat?

jezeli rozliczasz sie miesiecznie to nie .............

bo wrzesien masz zaksiegowac do 25 pazdziernika ewentualnie w nastepnym miesiacu czyli 25 listopad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli anak sprzedał krowe fakture wystawił podatek zapłacił to niczego niemusi sie obawiać a rzeźnia jak chce to sobie tą fakture zaksęguje a jak nie to nie i ich strata, dobże to rozumiem czy nie?

Anak nie sprzedał do rzeźni tylko do pośrednika, więc nie może zaksięgować faktury i zapłacić VAT-u. Jest to traktowane jako tzw. sprzedaż fikcyjna.

Hans-zwei - z moich poprzednich wypowiedzi chyba wynikało to jednoznacznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niech wypisze fakture na pośrednika jeśli zapłaci vat to nikt mu nic niezrobi i niepowinno go interesować co pośrednik sobie zrobi z tą fakturą jeśli dostał kase to nawet może go nieinteresować czy na tej fakturze się pośrednik podpisał. Jeśli kasy jeszcze jej nieprzelali to jest problem, ja zawsze jeśli ktoś bierze z terminem to musi złożyć podpis na fakturze. Jaro odpowiedz mi jeszcze na jedno pytanie to że sprzedaż muszę księgować to wiem że to jest rzecz święta i za to można beknąć ale czy muszę księgować zakup pługa albo np; ropy? Sory że się powtarzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz, tylko jaki masz w tym cel, że nie chcesz tego księgować? Wydaje się to nie logiczne. Pamiętaj tylko, że dowód księgowy, w tym przypadku faktura, której nie zaksięgowałeś, masz w obowiązku trzymać pięć lat kalendarzowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaro a jeszcze jedno pytanie trzymasz faktury np.za telefon kom. dom. jakieś rachunki np za gazety itd kturych niekięgujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, magazynuję wszystko przez 5 lat. Zwłaszcza, że terminy przedawnień roszczeń za nie zapłacone faktury tez kończą się po 3 lub 5 latach.

Czasami zdarzają się przypadki, że firma po 2 - 3 latach przysyła wezwania do zapłaty za nie zapłacone faktury - jeśli nie masz dowodów zapłaty to kicha się robi.

U nas ze trzy lata mieliśmy taki przypał z płatnościami za wodę. W kilka osób niemało w sądzie wylądowaliśmy, gdyby nie okazane faktury z dowodami zapłaty za nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem rolnikiem ryczałtowym , w ramach PROW chce uzyskać dofinansowanie na zakup ciągnika

1. kiedy należy przejść na vat na zasadach ogólnych( aby uzyskać jego zwrot przy zakupie ciągnika) , przed złożeniem wniosku w ARiMR, przed podpisaniem umowy z ARiMR, czy też mogę to zrobić już po podpisaniu umowy z ARiMR przed samym zakupem?

2. Zakładając że od 2011 roku rolnik ryczałtowy otrzyma 6,5% zwrotu vat, a rolnik na zasadach ogólnych musi odprowadzić 5% vat od sprzedaży to czy słusznie rozumuje że

A) jeśli jest się rolnikiem ryczałtowym i sprzedaję np żywiec za 1000( netto) zł to otrzymuje 1000zł + (6,5% VAT) 65 zł = 1065

B) jesli jestem na zasadach ogólnych to po wystawieniu faktury otrzymuje 1000(netto) + (5% VAT) 50 zł =1050 vat z czego to 50 zł muszę odprowadzić do US - przy załozeniu że nic nie kupuje i nie odliczam podatku naliczonego

a co w przypadku jeśli dokonuje zakupów np. paliwa i podatek naliczony w paliwie to np. 100 zł więc zostaje 50 zł nadpłaty która przechodzi na następny okres ale czy można wnioskować o zwrot takiej nadpłaty?

celowo podaje małe kwoty dla przykładu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że jeśli przejdziesz na Vat to PROW składasz w cenie netto. Mam nadzieję, że nie zakładałeś w swoich planach, że złożysz brutto, otrzymasz dofinansowanie i jeszcze Vat odzyskasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi