dorota 0 Napisano 2 Maja 2007 Mam pytanie dotyczące przepisu na kiszonkę z żyta możę ktoś z Państwa wie jak to się robi i byłby łaskaw się ze mną swją wiedzą podzielić.Z góry pięknie dziękuję. :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 2 Maja 2007 Pokosić, podsuszyć, zebrać jak spadnie waga żyta o conajmniej połowę w taki sposób jaki jest mozliwy w gospodarstwie( prasa, przyczepa zbierająca, sieczkarnia), zwieź w pryzmę i szczelnie okryć lub owinąć baloty. Dodatki do kiszenia możesz dodać ale nie koniecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zig 0 Napisano 3 Maja 2007 EWENTUALNIE w ostatecznosci mozna to zrobic jednoetapowo, tj. pojechac odrazu ORKANEM lub podobnym scinaczem, sieczkarnia i ciac prosto z pnia na przyczepy. Potem to juz wiesz pryzma , silos , udeptanie , okrycie szczelne...Niestety, tym sposobem jakosc troche gorsza. Lecz zwierzeta tez jedza. Wazne by robic kiszonke przed wykloszeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 3 Maja 2007 1.dlaczego gorsza w 1 etapowym??2.dlaczedo przed wykłoszeniem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lisek 0 Napisano 3 Maja 2007 ad 2. za dużo włókna wtedy jestad 1 pewnie zbyt duża wilgotność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 3 Maja 2007 ad.1 To masz wtedy GPS czyli kiszonkę.ad.2 Mniej chetnie zjadana chyba że pójdzie na TMR(wóz paszowy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 4 Maja 2007 Ja dzisiaj skończyłem robić żyto 116 bel dość ciężkie bo MF 255 z 16 belami na 2 - 4-ro tonówkach stawał dęba i musiałem z tyłu za przyczepa pchać wcześniej robiłem żyto w pryzmach ale w beli jest o niebo lepsze Teraz zastanawiam się czy posiać przed obornikiem nawozy czy po orce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marrcin 0 Napisano 10 Maja 2007 ja zrobiłem kiszonke 3 dni temu, całe szczęście przed deszczem, ale na pryźmie i co dziwne żadnych soków nie puszczała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dywcio 0 Napisano 10 Października 2007 siemka ja robilem pierwszy raz na pryzmie tzn. ujezdzilem,przykrylem czarna folia i przyrzucilem ziemia kiedy bede mogl otwierac i zadawac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SUZI25 0 Napisano 23 Listopada 2007 siemka ja robilem pierwszy raz na pryzmie tzn. ujezdzilem,przykrylem czarna folia i przyrzucilem ziemia kiedy bede mogl otwierac i zadawac Myślę że już możesz sprubować ale jak mosz czym karmic to możesz jeszcze poczekać ze 2 tygodnie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gufer 0 Napisano 23 Listopada 2007 Ja daje po miesiącu od zrobienia , jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dywcio 0 Napisano 25 Listopada 2007 a możecie mi powiedzieć jaką barwę ma ta gotowa kiszonka i jaki zapach bo ja jestem laikiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SUZI25 0 Napisano 25 Listopada 2007 Barwa to taki cimno słomkowy kolor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gufer 0 Napisano 25 Listopada 2007 siemka ja robilem pierwszy raz na pryzmie tzn. ujezdzilem,przykrylem czarna folia i przyrzucilem ziemia kiedy bede mogl otwierac i zadawacMała rada do żyta dodaj pszenrzyta poprawi smakowitość i zapach kiszonki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pol308 0 Napisano 8 Lutego 2009 A jak dłgo powinno sie zakiszac kiszonkę z owsa na pryźmie i czy mozna przykryc przeźroczysta folią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 4 Maja 2009 chciałabym się dowiedzieć kiedy się kosi żyto na kiszonkę i po ilu dniach się zwozi na pryzmę, w tym roku chcę zrobić po raz pierwszy taką kiszonkę czy ktoś mógłby mnie podszkolić z góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil 23 0 Napisano 4 Maja 2009 chciałabym się dowiedzieć kiedy się kosi żyto na kiszonkę i po ilu dniach się zwozi na pryzmę, w tym roku chcę zrobić po raz pierwszy taką kiszonkę czy ktoś mógłby mnie podszkolić z góry dziękuje i pozdrawiamCzym chcesz zbierać to żyto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 4 Maja 2009 żyto to mam zamiar zbierać przyczepą samozbierającą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil 23 0 Napisano 5 Maja 2009 żyto to mam zamiar zbierać przyczepą samozbierającąTo musisz skosić przed wykłoszeniem się żyta podsuszyć i zbierać dobrze ubić i przykryć szczelnie folią i ziemią .Czy ta przyczepa ma noże ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 5 Maja 2009 przyczepa ma noże ,więc żyto trzeba pociąć ?,a ile dni ma schnąć na polu po wykoszeniu , czy już czas kosić to żyto ,bo parę kłosów już znalazłam,jak wykosze za wcześnie to się zakisi ,proszę o odpowiedż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 5 Maja 2009 przyczepa ma noże ,więc żyto trzeba pociąć ?,a ile dni ma schnąć na polu po wykoszeniu , czy już czas kosić to żyto ,bo parę kłosów już znalazłam,jak wykosze za wcześnie to się zakisi ,proszę Cię Kamil 23 o odpowiedż bo więcej chyba nikt nie napisze pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil 23 0 Napisano 5 Maja 2009 Jeśli znalazłaś już parę kłosów to możesz już kosić żyto podsusz tak ok dwóch dni .To bardzo dobrze że przyczepa ma noże nie będzie problemu z wybieraniem kiszonki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 5 Maja 2009 Ja w ubiegłym roku zbierałem przyczepą 2 dni po skoszeniu i kiszonka była rewelacyjna. Wtedy świeciło słońce więc wyschło nawet za bardzo, oczywiście niczym nie przetrząsałem. Tylko przed zbiorem zgrabiłem po 2 pokosy na jeden wałek zgrabiarką karuzelową - tak jest lepiej gdyż materiał wtedy układa sie w poprzek do linii noży i jest lepiej cięty niż np po popularnym pająku. A koszone było już wykłoszone, natomiast zaleca się ścinać tuż przed wykłoszeniem - wtedy ponoć ma najwyższą wartość. U mnie też widzę że już kłos wychodzi, w czwartek zamierzam pokosić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 6 Maja 2009 ja tez kosze w czwartek a zbieram w sobote .zobaczymy jak sie uda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasztelan 0 Napisano 8 Maja 2009 Dobrze, że Macie co kosić bo u mnie to nie ma co, zrobiło się rzadkie a wywaliło na wielkość gumiaków Miałem w tym roku zostawić na ziarno, ale jak patrzę na ten ,,bujny łan" to chyba skoszę, bo wątpię żeby wróciło się za kombajn a tak to będę miał maaasę kiszonki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach