Dopuser 0 Napisano 9 Maja 2007 No wlasnie ? Ile wynosi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dopuser 0 Napisano 9 Maja 2007 W ogóle jak założyć krok po kroku gospodarstwo ekologiczne z plantacją orzecha włośkiego ? Przecszedł już ktoś tę "drogę przez mękę" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stanisław11 0 Napisano 10 Maja 2007 W ogóle jak założyć krok po kroku gospodarstwo ekologiczne z plantacją orzecha włośkiego ? Przecszedł już ktoś tę "drogę przez mękę" ?Nie przeszedłem, ale wiem coś niecoś. Najpierw wybierz sobie Jednostkę Certyfikującą, czyli kontrolującą twoje przyszłe gospodarstwo. Jest ich kilka. Oni powiedzą, co robić dalej. Trzeba sie spieszyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dopuser 0 Napisano 10 Maja 2007 [ Najpierw wybierz sobie Jednostkę Certyfikującą, czyli kontrolującą twoje przyszłe gospodarstwo. Jest ich kilka. Oni powiedzą, co robić dalej. Przede wszystkim dzięki za odzew.... a propo jednostek certyfikujących: najbliższa jakieś 160km ode mnie http://www.rolnictwoekologiczne.org.pl/13_150.html Ciekawe info jest tutaj: http://www.ijhar-s.gov.pl/index.php?idkat=114 Trzeba sie spieszyć. ? A to dlaczego ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stanisław11 0 Napisano 10 Maja 2007 Niestety, muszę ruszyć d...sprzed szklanego ekranu. W skrócie: wybierasz jednostkę, wypełniasz formularze (to trwa), wpłacasz kasę na konto przyszłych kontroli, itd. Potem robi się Plan Rolno-środowiskowy, ale....nie w tym roku! Przejść zatem mozesz na ekologię i uzyskać certyfikat, ale nie dostaniesz dopłaty z ARiMR, bo w tym roku naboru wniosków nie ma. Ale od przyszłego roku mozesz sie juz starać o to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dopuser 0 Napisano 10 Maja 2007 W skrócie: wybierasz jednostkę, wypełniasz formularze (to trwa), wpłacasz kasę na konto przyszłych kontroli, itd. Potem robi się Plan Rolno-środowiskowy, ale....nie w tym roku! Przejść zatem mozesz na ekologię i uzyskać certyfikat... A jak wygląda sprawa z sadzonkami ? Są jakie s ograniczenia jeśli chodzi o źródło pochodzenia ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechotnik 0 Napisano 7 Czerwca 2007 Z tymi orzeszkami podobno jest nieżle i można zasadzić też na TUZ.Poza tym sadzi się je w szerokim rozstawie tak ,że koszenie spoko.Nieuzytek z drzewami orzechowymi, dopłaty a owocki mozna zbierać za kilka lat-cena nizezła a po tem drzewo na meble. fajnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekoplant 0 Napisano 13 Listopada 2007 Z tymi orzeszkami podobno jest nieżle i można zasadzić też na TUZ.Poza tym sadzi się je w szerokim rozstawie tak ,że koszenie spoko.Nieuzytek z drzewami orzechowymi, dopłaty a owocki mozna zbierać za kilka lat-cena nizezła a po tem drzewo na meble. fajnie. Witam,Ja przeszedłem tą drogę przez nieznana i mogę się podzielić jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości np. czy warto i trudno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malnika 0 Napisano 13 Listopada 2007 ja mam maly sad orzecha i w tym roku planuje dokupic jescze kilkanascie h ale juz gotowego sadu zeby nie zaczynac od nowa bo troche roboty przy tym bylo. no i dopisujac do mojego planu rolnosrodowiskowego nowy sad mam na starych warunkach korzystniejszych niz te co sa teraz.Sadzonki mam co 10m. ogolnie tanio wychodzi mnie utrzymanie takiego sadu mimo ze wiekszosc prac zlecam okolicznym rolnikom. (talerzowanie, pielenie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malnika 0 Napisano 14 Listopada 2007 czy ktos sie orientuje czy do orzecha jest doplata uzupelniajaca 294zl ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł60 0 Napisano 29 Grudnia 2009 WitamJaka jest łączna suma dopŁat jakie można uzyskać do tej plantacji, oraz czy prowadząc konwencjonalne gospodarstwo można zaŁożyć sad z ekologicznymi orzechami a na pozostaŁych gruntach prowadzić normalne uprawy czy caŁe gospodarstwo musi być eko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alicjaaa33 0 Napisano 29 Stycznia A jest w ogóle jakaś dopłata? Właśnie ja o tym wcześniej w ogóle nie słyszałam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuciapka 0 Napisano 10 Lutego w google ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach