Skocz do zawartości
kopojno

Renta unijna

Rekomendowane odpowiedzi

znam warunki przyznania renty z UE

aktualnie mam 51 lat

a mój syn ma 18 lat i uczy się w technikum w trzeciej klasie ale nie o kierunku roliczym.

Jak mógł by zdobyć wykształcenie rolicze do czasu aby kiedy skończe 55lat mógł bym mu przepisać gospodarstwo i żebym dostał rente z UE a on mógł się ubiegać o pieniądze dla młodego rolnika na start.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy są jeszcze pieniądze a jak nie ma to kiedy będą? Teraz było że po zakończeniu działania trzeba było mieć wykształcenie rolnicze. A nie było haczyka z jakimś doświadczeniem w prowadzeniu gospodarstwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jesze będą pieniądze dla przejmujących gospodarstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej popytaj w regionalnym biurze ARiMR może coś będą wiedzieć w powiatowym biurze albo ODR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie nie wiecie nic o obniżeniu wieku do rent str. ? Moi rodzic chcą wziąść SPO na maszyny ale jak by obniżyli wiek to pewnie chcieli by przejść na rente czy SPO nie będzie przeszkadzać czy ja bende mógł przejąć zobowiązania bo to SPO trwa 5 lat ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jak to jest czy jak ktoś skożystał z SPO czy SAPARD to może przejść na rętę strukturalną po osiągnięciu wieku. Bo słyszałem że beneficjent pomocy unijnej nie możę kożystać z renty wie ktoś jak to jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm ostatnio słyszałem ze po otrzymaniu pieniedzy na płyte/ szambo przez 5 lat trzeba gospodarowac a tu ojczylek myslał juz o rencie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi