Skocz do zawartości
leszek04061

co uprawiać na 20 hektarach

Rekomendowane odpowiedzi

No to jak bym karmił: siano+śruta+ziemniaki i dawałbym tego "dużo"to chyba byłaby to hodowla intensywna.Pisze,że bez kiszonki z kukurydzy,bo to jest chyba raczej dla doświadczonych hodowców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moje byczki karmię tak:

-rano - siano, śruta

-popołudniu - siano,

- wieczór - kiszonka z kukurydzy, siano, śruta.

Kiszonki miałem trochę swojej, a cześc biorę od jednego gościa. Dodam, że moje byki ważą obecnie około 200 kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gadałem dziś z gościem co trzyma 5 byków i powiedział mi,że on ma na czysto z byka 1500 zł-kupuje odchowane już,trzyma je 2 lata,żeby miały 500kg i powiedział jeszcze,że byki są dla doświadczonych hodowców bydła gdyż są niebezpieczne i trzeba sie umiec z nimi obchodzić.Dzięki za wszystkie porady i odpowiedzi,ale cos mi się zdaje,że jednak zostane przy świniach .Wszyscy mi tak radzą.Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gadałem dziś z gościem co trzyma 5 byków i powiedział mi,że on ma na czysto z byka 1500 zł-kupuje odchowane już,trzyma je 2 lata,żeby miały 500kg i powiedział jeszcze,że byki są dla doświadczonych hodowców bydła gdyż są niebezpieczne i trzeba sie umiec z nimi obchodzić.
Z niego to naprawdę doświadczony hodowca, jak kupuje odchowane, trzyma 2 lata i mają wagę 500 kg.

Że trzeba się umieć obchodzić to prawda, bo pewnie najwięcej wypadków śmiertelnych na wsi jest z powodu byków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest tak zwany tucz extensywny czyli bydełko pasie sie na trawce do tego dostaje wode i siano no i może jakieś mikro czyli lizawki ale do tego nie wszystkie rasy sie nadają.w tuczu intensywnym byczek dobrej rasy w ciagu 1,5 roku dorasta do nawet 800kg ale i swoje zje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U wuja byłem i byka swojego mi pokazał.Otóż byczek roczny i 500kg osiągnął.Ale jaki agresywny,rzuca sie jak nie wiem.Wujek stosuje tucz intensywny: siano,ziemniaki i śruta-do oporu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 20ha

I narazie produkcje mam nastawiona sezonowo

1ha truskawki - napoczatek(maj - czerwiec)

2ha wczesnych ziemianków (lipiec sierpień)

14ha pszenica tylko zimowa -- wszystko na sprzedaz

1ha sadu sliwkowego (sierpien- wrzesien)

3ha póznego ziemniaka pazdziernik

Jak narazie dobrze na tym wychodze nawet bardzo dobrze

ale juz za rok powiekszam uprawe truskawki do 5 ha sad tez do 5 ha ziemiak zostaje na 5 ha.A za tydzien kupuje 30ha ziemi i obsiewam zbozem całe 35 hektarów łacznie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i to mi sie podoba wystarczy dobrze kombimowac i wyjdzie sie na swoje tylko zastanawia mnie jedno... z kąd kurde wezmiesz tyle kasy zeby kupic tyle ziemi!!

ja mam podobną ilosć ziemi i oprucz bydła i świn mam jeszcze ha truskawek i rocznie ok ha brokula i kalafiora a zimą kosze ha wiekliny i też nie narzekam (az tak mocno na brak kasy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj pomysł to:

- hodowla koni (podobno dobre dopłaty do niektórych ras polskich)

- agroturystyka + wynajem koni na przejażdżki po okolicy z nauką jazdy

- usługi dla innych swoimi maszynami

- lub dodatkowa praca a rolnictwo jako dodatkowe źródło dochodu

Powiem na koniec tyle że sąsiad hoduje konie bo bierze na nie dopłaty (podobno jakieś rasowe) i wynajmuje je ludziom na wycieczki po okolicy, i całkiem dobra kase z tego rzepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odmiany ziemniaka sadze takie -- lord i velox wczesny a pózny tylko wineta i lord (niekiełkowany)

Za ziemie daje 20 tys za ha 3 i 4 klasa (pół sowje fundusze a pół pozyczka )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieźle cena nawet w miare chociaż u nas grunty są około 30% tańsze ale klasy te same klimat macie nieco cieplejszy..

życze powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi