Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sieje ktoś łubin na poplon między zbożem ozimym a jarym?

Jak reaguje łubin na siew w serpniu? czy są puste place gdy jest sucho?

Siejecie lejkiem? 150kg wystarczy?

Jak mocno wybujały jest na wiosnę... potrzeba talerzowac?

Jaki jest obecnie koszt tony łubinu żółtego lub wąskolistnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gorczyca siana na początku lipca raczej urośnie mała i szybko zakwitnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest jeszcze wcześnie więc jak nie chcesz dać gorczycy to możesz sypnąć siewnikiem do nawozu mieszankę grochu z łubinem i potem płytko przytalerzować. Oprócz struktury będziesz miał darmowy azot w glebie

ile na ha tej mieszanki siejesz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki zamiar aby na ściernisko (słoma z sieczkarni ) wysiać łubin i to dopiero za talerzować . Czy praktykował ktoś z was taką metodę ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ile dajecie mocznika na pocieta słome?lepiej w oprysku czy lejkiem??

ja daje zawsze w oprysku. daje 50kg/ha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie daje azotu i już zasiałem 5ha poplonu ,a siałem po talerzowaniu to mam sprawdzone .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po żniwach wszędzie sypnę gorczycę, efekty są widoczne gołym okiem.

Mam taki kawałek mieszanki, połowa była siana na przyoranej jesienią gorczycy, druga była bez poplonów [zwalczałem perz po żniwach, orka też jesienna].

Po gorczycy jest ładny gęsty łan, nawet susza niewiele mu zaszkodziła, a na drugiej połowie zboże niższe, kłosy też mniejsze i pomarszczone ziarno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sieje w granichach 20-25kg. zależy tez jakie ma kiełkowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio siałem 10 - 15 kg/ha, wtedy jest trochę rzedsza i łatwiejsza do przyorania. Kilka lat temu wysiałem stare nasiona, ponad 30kg/ha bo myślałem że dużo nie wzejdzie, a tu taki busz wyrósł że ledwo to zmordowałem, ciągle się pług zapychał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj na ścierń około 100l RSM (ponad 40kgN/ha) podorywka i gorczycy około 20kg/ha. Dawniej dawałem 100 kg mocznika 50kg na ścierń i 50kg na wschodzącą gorczycę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wysiewam jednocześnie 80 kg saletry i 20 kg gorczycy siewnikiem nabudowanym na gruber.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile cenią za gorczyce facelie saradele i łubin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam pytanie jesli ktos zlozyl papiery na poplony zasial poplon w terminie tj np gorczyce i zaoral ja w pazdzierniku ??? mozna tak?? i co grozi za to , bo wiadomo mi ze nie mozna ruszac poplonu az do 31 marca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zasiałem na jednym polu pomimo zgłoszenia ale pod koniec września złożyłem zmianę do wniosku i nie było problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem podobny przypadek w ubieglym roku zglosilem sie do RS z gorczyca w poplonie ale sie nie wyrobilem z jej obsianiem a wolalem zeby mi na dniach ktos z "zaprzyjaznionej" agencji nie przyjechal i stwierdzil niezgodnosci z zalozonym planem. Kłopotów z tym miałem więcej, a mianowicie takie: pojechałem do ARiMR aby wycofać wniosek a jak to człowiek zarobiony mówię co potrzebuję i czekam na wydanie potwierdzenia dostałem i do domu do pracy:) Po około tygodniu listownie przychodzi potwierdzenie rezygnacji ale z... dopłat uzupełniających a nie rs Trzeba było jechać jeszcze raz i wyjaśniać - całe szczęście obyło się bez większych kłopotów.

Tak więc patrzcie na to oni wam wydają a nie to co wy im mówicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A siał ktoś gorczycę indyjską w poplonie? Zasiana 1 sierpnia do końca października wyrosła nie wyżej niż do kostek... Totalny badziew - nie tylko u mnie ale i na okolicznych polach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym roku chciałbym spróbować innych poplonów niż gorczyca. Zastanawiam sie nad takimi jak wyka, łubin, peluszka, facelia, saradela. Jeżeli ktoś stosuje któryś z tych poplonów to niech napisze ile sie sieje na ha iel kosztuja nasiona i jakie duze to wyrasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy przez miedzę zasiał gorczycę indyjską na części pola była o połowę niższa od naszej nieznanej odmiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W tym roku chciałbym spróbować innych poplonów niż gorczyca. Zastanawiam sie nad takimi jak wyka, łubin, peluszka, facelia, saradela. Jeżeli ktoś stosuje któryś z tych poplonów to niech napisze ile sie sieje na ha iel kosztuja nasiona i jakie duze to wyrasta.

Facelia-8-10 kg

łubin zólty 220kg ,moim zdaniem to najlepsze poplony, no i w przypadku facelii tanio.Wyka peluszka i seradela to raczej w mieszankach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie macie doświadczenia z siewem zboża w ten mulcz gorczycy bez orki?

U mnie gorczycy na polu prawie nie widać tylko same chwasty, jakie opryski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie w 2008r zasiałem poplon po jęczmieniu ozimym była to mieszanka owsa ,saladery ,wyka .i po pewnym czasie wszystko zrobiło się rude taka jak rdza na liściach co mogło być przyczyną???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi