JarekSz 0 Napisano 16 Lipca 2008 OK, ok ale co to jest 0,72. Jak odczytać ten wskaźnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 16 Lipca 2008 +0.72 to tylko wskaźnik. Zgodnie z cross-compliance wskaźnik ten nie może być niższy niższy niż 0 przez 4 kolejne lata. jeżeli tak jest to nie zubaża się gleby z próchnicy. Wskaźnik pow. 0 świadczy o przyroście próchnicy w glebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 16 Lipca 2008 ok dzięki. Mam rozumieć, że wartości wskaźników odnoszą się do jednej tony produktów. I że jeśli sieję poplonnp strączkowych to ilość materii odnoszę do suchej masy np 30 ton zielonki *15% to 4,5 tony * wskaźnik 0,35 =15,75, czy dobrze zrozumiałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 17 Lipca 2008 "4,5 tony * wskaźnik 0,35 =15,75"Trochę u ciebie z liczeniem kiepsko, powinno być 4,5*0,35=1,575 Rozumowanie poprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 17 Lipca 2008 "4,5 tony * wskaźnik 0,35 =15,75"Trochę u ciebie z liczeniem kiepsko, powinno być 4,5*0,35=1,575 Rozumowanie poprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiek_zx6r 0 Napisano 18 Lipca 2008 Dobra, a skad bierzesz te 4.5 tony slomy ? to z Ha czy jak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 19 Lipca 2008 Jeżeli zbierzesz 4 T zboża to masz łącznie z korzeniem i całą słomą przynajmniej 4 T suchej masz w glebie. Przy pszenżycie i życie nawet dużo więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekp87 0 Napisano 29 Lipca 2008 co do cen słomy ja mieszkam w okolicach garwolina i u mnie niektórzy oddają takie kawałki po 0,5ha itp za darmo a jak chce się ładną słome i z wiekszego areału zebrać to trzeba słono zapłacić bo popyt jest duży (kiku hodowócw co potrzebują po 400belotów słomy a nic zboza nie sieją) ja zakupiłem ponad 6 ha zyta z pszenżytem (na polu to robi wrażenie bo zboze ładne) i zap[łaciłem 1500zł i mam to obok domu dosłownie rzut beretem a sprasowac to sam sobie prasuje.. .to dużo czy mało zapłaciłem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 30 Lipca 2008 Po ile u Was chodzi słoma za balot [120cm], z własnym prasowaniem? U mnie generalnie ludzie mówią że słomy jest masa i faktycznie, zwłaszcza z pszenżyta ale muszę dokupić i póki co nikt nic nie wie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 31 Lipca 2008 Po ile u Was chodzi słoma za balot [120cm], z własnym prasowaniem? U mnie generalnie ludzie mówią że słomy jest masa i faktycznie, zwłaszcza z pszenżyta ale muszę dokupić i póki co nikt nic nie wie po 20 zł sprasowany leżący na polu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amadevsh 0 Napisano 1 Sierpnia 2008 powiedzcie ile balotów tak średnio wychodzi z hektara? chodzi mi od .... do (przykladowo dla skracanego pszenżyta po wysokie żyto) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 2 Sierpnia 2008 Dowiedziałem się że słoma teraz będzie chodzić po 10 - 12 zł za balot [+prasowanie] czyli podobnie jak u Ciebie marcin82. Chociaż balot balotowi nierówny... i słomy u mnie w okolicy jest masa, nie ma kto kupować, więc cena może jeszcze zjechać. Co do ilości: u mnie np wyszło: z mieszanki 14 bel/ha, z pszenżyta ozimego około 32/ha, nieco mniej z pszenicy ozimej. A np znajomemu który mi prasował wyszło 43 bele z jednego kawałka pszenżyta/ha. Dodam że robiłem bele 120/120 bardzo mocno ubite.(ciężko ręczne widły wbić z boku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JDG 0 Napisano 2 Sierpnia 2008 +0.72 to tylko wskaźnik. Zgodnie z cross-compliance wskaźnik ten nie może być niższy niższy niż 0 przez 4 kolejne lata. jeżeli tak jest to nie zubaża się gleby z próchnicy. Wskaźnik pow. 0 świadczy o przyroście próchnicy w glebie. To jest współczynnik reprodukcji lub degradacji wyrażony w t/ha straty lub zysku substancji organicznej czyli próchnicy. 1 tona słomy =0.18 t próchnicy Siejąc zboże i sprzedając słome mamy 0.53 t straty próchnicy z ha wg.Kundlera 1989r. Pozostawiejąc słome dajmy na to 4t co nam daje równowartość 0,72 t próchnicy więc jesteśmy 0,20 t próchnicy do przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_22 0 Napisano 11 Sierpnia 2008 Witam wszystkich,jestem nowy nie znalazlem na forum miejsca gdzie moge sie przywitac z Wami wiec robie to teraz. Mam do sprzedaz bele słomy żytniej i owsianej 120/120 a co do ceny to zapraszam na PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł60 0 Napisano 17 Sierpnia 2008 Witam wszystkichCo do ceny w małopolskim to w mojej okolicy albo pacą 50zł z ha albo zbierają za darmo niesależnie jaka słoma rok temu było lepiej jeden płaci 100zł z ha Mam pytanie ile waży 1 baleton somy 120X120, a ile 120x150?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 17 Sierpnia 2008 Przy tych cenach nawozów oddać słomę za darmo lub smieszne 50 zl to sabotaż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 17 Sierpnia 2008 sam azot zawarty w tonie słomy jest wart co najmniej 20 zł, a sabotażem jest sprzedaż słomy za cenę niższą niż 100zł/t gdyż istnieje na nią ogromny popyt (jak spławisz słomę Wisła do Świecia to Mondi kupi każdą ilość za 120zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 17 Sierpnia 2008 U mnie też cena zjechała, pod koniec żniw za balot wołali po 7-8zł, a niektórzy już za bezcen sprzedawali byle się pozbyć. W tym roku mimo suszy u nas była jej masa, a rok wcześniej każdemu brakowało bo jakoś się kruszyła w kombajnach - dlatego większość rolników bez hodowli pozostawiało słomę na pokosach bo myśleli że znów zrobią na niej dobry interes... Balot 120x120 waży ponoć 150 - 200 kg, ale nie ważyłem. Zależy w dużej mierze od stopnia zgniotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 21 Sierpnia 2008 Mam takie pytanie czy słoma do opalania pieca musi być zwinięta w beli mocno czy trochę luzniej, ktora sie lepiej spala.Moze kolega SZOPEN 72 coś podpowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rudemenes 0 Napisano 30 Sierpnia 2008 Mam takie pytanie czy słoma do opalania pieca musi być zwinięta w beli mocno czy trochę luzniej, ktora sie lepiej spala.Moze kolega SZOPEN 72 coś podpowie? Mój szanowny teść ogrzewa dom piecem na słomę. Na powierzchnię ok 300 m2 potrzebuje słomy z ok. 10 ha. Grzanie zaczyna jak jest potrzeba już we wrześniu i tak ciągnie nawet do końca kwietnia. Słomę prasuje w małe kostki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 31 Sierpnia 2008 Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 4 Września 2008 Przy moim piecu im więcej włożę tym rzadziej podkładam, czyli im mocniej sprasowana tym lepiej. Może dla pieców bez nadmuchu trzeba słabiej ściskać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 4 Września 2008 Dzieki, juz ze słoma dałem sobie radę ale w tym roku były tak grube pokosy ze kolega ktory mi to zwijał mowił ze tak bardzo nie moze mi jej zbić bo by musiał jeszcze wolniej jezdzić.Kolego SZOPEN ile spalasz bel słomy na dobę?lub na tonę kuku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 5 Września 2008 spalam ok 3.5 T na dobę i suszę w ależności od wilgotności od 30 do 40 T kukurydzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 8 Września 2008 dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach