Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich byłbym wdzięczny za pomoc w mojej sprawie jesli ktoś ma jakiś pomysł to bardzo dziękuję

W ubiegłym roku ojciec skorzystał z dofinansowania zakupu maszyn na SPO

Teraz chciałby przekazać gospodarstwo na mnie ale podobno nie może tego zrobić przez 5 lat, mało tego nie może z 50 ha przekazać mi nawet 10 ha.

Musi czekać 5 lat i oczywiście nie korzystać już z PROW-u .to jak będzie wyglądało gospodarstwo po 5 latach bez inwestycji? oczywiście można oddać kasę którą się wzieło ale to jest nie możliwe bo nikt nie wezmie teraz kredytu komercyjnego na taką sumę bo po roku procent mnie zje.

Te fundusze są fajne jak dają ci kasę ale pomyślcie co przez nie tracimy prawo do własności na własne gospodarstwo.

Dla przykładu jak by ktoś z domowników zachorował bardzo i potrzebowalibyśmy

znacznej gotówki szybko to nie mamy mażliwości sprzedania nawet 1 ha z naszego gospodarstwa bo wzieliśmy dofinansowanie. Trochę to jakaś lipa.

A wracając do mojego problemu to dzięki za każdą Odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radze przejac gosp po cichu dokupic pare ha na siebie reszta formalnie jest na ojca a ty masz swoje nowe gosp innej rady chyba nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przypuszczam, iż w takim wypadku ARiMR może pójśc na ustępstwa i pozwolic na przejęcie części gospodarstwa jednak gdy takiej możliwości nie ma to jedynym wyjściem jest powiększenie gospodarstwa ojca (wtedy ARiMR nie będzie się czepiał przepisania części gospodarstwa) lub utworzenie przez Ciebie nowego gospodarstwa (z tym, że kredyty preferencyjne uniemożliwią skorzystanie z programu "Ułatwianie startu młodym rolnikom")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu kredyt preferencyjny na zakup gospodarstwa wyklucza premię dla młodego rolnika? Przy pozostałych funduszach rozumiem że nie może być dwóch źródeł dofinansowania ale tu premia nie jest dofinansowaniem zakupu ziemi? Tak mi się wydaje ale ch..... wie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

§ 3. 1. Pomoc przyznaje si􀄊 osobie fizycznej, która nie prowadzi􀃡a, i w dniu

z􀃡o􀄪enia wniosku, nie prowadzi dzia􀃡alno􀄞ci rolniczej.

2. Uznaje si􀄊, 􀄪e osoba prowadzi dzia􀃡alno􀄞􀃼 rolnicz􀄅, je􀄪eli:

1) by􀃡a lub jest w􀃡a􀄞cicielem, dzier􀄪awc􀄅 lub u􀄪ytkownikiem wieczystym

nieruchomo􀄞ci rolnej o powierzchni u􀄪ytków rolnych 1 ha lub wi􀄊kszej;

2) wyst􀄅pi􀃡a o:

a) p􀃡atno􀄞ci bezpo􀄞rednie do gruntów rolnych,

3

b) kredyt preferencyjny udzielany na podstawie przepisów dotycz􀄅cych

szczegó􀃡owych kierunków dzia􀃡a􀄔 Agencji, oraz sposobów ich realizacji,

przepraszam za brak polskich znaków ale tak wyszło i z tego moim zdaniem wynika, iż z kredytu korzystac nie można mi też wydaje się to troszeczkę nielogiczne lecz jakoś trzeba ukrócic nadużycia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam przej....ne ojciec musi kupić na siebie parę hektarów tylko gdzie u nas trzeba dać po 30 000 za ha i w podlaskim trzeba 11 ha, jeśli chodzi o pieniądze na start 50 000 . Może ktoś wie gdzie w Polsce można kupić niedrogo ziemię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi