Skocz do zawartości
Gość dronio

Gęsi - reprodukcja i tucz

Rekomendowane odpowiedzi

za te propnowane4,50 za bio to ja bym oddał dotych co ci proponują daj namiary . w tm sezonie bende miał 25000 jaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
za te propnowane4,50 za bio to ja bym oddał dotych co ci proponują daj namiary . w tm sezonie bende miał 25000 jaj

Chcesz namiary to ci je dam ale według moich wyliczeń i nie tylko moich nie jest to nawet cena pokrywająca koszty produkcji POLICZ SOBIE ILE KOSZTUJE WYPRODUKOWANIE JEDNEGO JAJA w skali roku jeśli 4,50 Cię urządza to powodzenia biorąc do tego pod uwagę zakaz podskubu.

Skakanie z wylęgarni do wylęgarni na zasadzie kto da węcej nic nie da chodzi o to żeby przy wstawieniu gąsiąt reprodukcyjnych zawrzeć umowę na 4 lata produkcji w umowie powinna być zawarta cena minimalna lub w zapisanej umowie na 4 lata wpisać cenę minimalną za jajo zapłodnione tj. 60-70% wartości 1 kg żywca gęsi towarowej.

Poza tym ostatnie lata pokazały jak brak odpowiednich zapisów w umowach może nas wykończyć umowy podsuwane nam przez zakłady wylęgowe są tak skonstruowanę że nie zabezpieczają chodowców tylko zakład.

LUDZIE CZYTAJCIE TO CO PODPISUJECIE!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak u Was z cenami zbóż bo na kujawach na dzień dzisiejszy to:

-pszenica 950 do 1030zł za tone

-owies pow. 600 (ale go nie można kupić)

- jęczmień około 800

- soja 1800

I jak tu hodować gęsi skoro zanosi się że ceny napewno nie spadną.

Trzeba się poważnie zastanowić bo 80% spożycia pasz to okres przed żniwny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A będzie jeszcze drożej i tylko ,,samobójcy''podpisują umowy z ZD.Kto ma zboże,lepiej wyjdzie sprzedając je.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z paolo405, zamiast skarmiać gęsi swoim zbożem lepiej je sprzedać. Dla luźnego przykładu przy spożyciu samych zbóż na sztukę ok 20kg przez cały tucz, mamy przy 5000 sztuk gęsi udział zbóż (pszenica, jęczmień, pszenżyto, owies) ok 100ton. Średni plon z ha przyjmijmy na ok 5ton z ha. Czyli potrzebujemy obsiać 20 ha by skarmić 5000 gęsi. Za 100 ton zboża (średnio ustalmy cenę na 750zł/t) otrzymamy 75tys zł po odliczeniu kosztów (nakłady na ha ok 1500zł) mamy ok 40tys zysku nie licząc dopłat. Przy obecnych cenach gęsi możemy max uzyskać ok 8zł/kg co daje przy średniej wadze 6kg/szt przychód 240tys zł. Koszt na 1 sztukę to ok 45-48 zł, czyli z gęsi nie zostaje nic. Wybór prosty albo się narobić i nie zarobić albo nie wstawiać i coś mieć.

Poza tym słusznie zauważył Wiko - żniwa dopiero lipiec-sierpięń tak więc do tego czasu trzeba kupować i pasze i zboże, a ceny jakie są każdy widzi - na pewno nie spadną!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć dla ludzi z ZD czytających to forum. Chciałbym zapytać ile lat będziecie odbijać ten dla was "zły rok 2008" ? Może w końcu podzielimy się zyskami nie liżąc D*** Niemcowi i nie nabijajmy kieszeni pośrednikom kosztem polskiego chłopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koleżanki i Koledzy hodowcy,

Po raz wtóry przypominam, że zapasy mięsa gęsiego zarówno w Polsce jak i w Niemczech zostały wyprzedane, a ceny pasz i zbóż są coraz wyższe. Nie chciałbym po raz kolejny dowodzić tych faktów, albowiem taka sytuacja jest znana wszem i wobec.

Ostatnio jednak dochodzi do niepokojących sytuacji, ponieważ zakłady drobiarskie w Polsce postanowiły stosować zmowę cenową - co ustalono na ostatnich spotkaniach zakładów. Jednak w tej chwili jest czas wyczekiwania po obu stronach, a jeżeli hodowcy po raz kolejny ustąpią i zgodzą się na warunki na zakładów - chów gęsi wymrze śmiercią naturalną. Cena brutto 8 zł nie pokrywa nawet kosztów produkcji, więc słusznie podnosicie, że tylko "samobójcy" godzą się na takie warunki. Zawsze znajdzie się jakiś odsetek osób nie potrafiących liczyć i bez wyobraźni - i tylko te osoby podpisały dotąd umowy z zakładami po tych absurdalnych cenach.

Jednocześnie informuję, że w czwartek 24 lutego 2011 w Warszawie w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa odbędzie się Walne Zgromadzenie PZHiPG, na którym poza omówieniem obecnej sytuacji na rynku gęsi i powzięciem odpowiednich kroków zapewniających byt hodowcom zostanie podjęty temat sprzedaży żywca gęsiego oraz ubitej gęsi bezpośrednio na rynek niemiecki. PZHiPG, wedle posiadanej przeze mnie wiedzy, chce zainicjować sprzedaż naszego produktu, czyli gęsi bezpośrednio do Niemiec. Skoro zakłady, na czele z Animexem i AMI nie są w stanie zapewnić opłacalności naszej produkcji należy zająć się nie tylko produkcją, ale także sprzedażą gęsi z pominięciem polskich i niemieckich pośredników. Żywię nadzieję, że Państwo zainteresujecie się tym zebraniem i gremium hodowców będzie liczne. Tylko taki udział producentów zapewni zgodność naszych interesów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie do DrHouse mianowicie czy PZHiPG zrzesza tylko hodowców tuczu czy także hodowców nioski i jak ewentualnie się do zapisać do PZHiPG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PZHiPG jak sama nazwa wskazuje zrzesza hodowców i producentów gęsi bez wyjątków. Szczegółowych informacji odnośnie działalności związku i spotkania w dniu 24 lutego 2011 udzieli Prezes PZHiPG Józef Gruszczyk (kontakt e-mail: gruszczykj@o2.pl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich doszły mnie słuchy że podobno w przyszłym tygodniu niewiem dokładnie kiedy ma odbyć się ponowne spotkanie chodowców gęsi nioski z przedstawicielami Animexu. Prawdopodobnie chodowcy będą prowadzić dalsze negocjacje w sprawie cen skupu jaj. Wszyscy chodowcy nioski powinni stawiać takie same warunki tj. Cena jaja powinna wynosić 70% wartości 1kg żywca i powinno być to w umowie na 4 lata ale nadal nie rozwiązuje to kwestii podskubów.

Wiem że się powtarzam ale wszyscy powinniśmy zadbać o taki zapis w umowach

tylko to może nam w jakikolwiek sposó zabezpieczyć naszą przyszłość w tej niepewnej i ciężkiej branży rolnictwa !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koleżanki i Koledzy hodowcy,

Pocztą elektroniczną powiadomiono mnie, że Animex do tej pory podpisał zaledwie kilkanaście umów z hodowcami i producentami gęsi. Dlatego organizowane są kolejne spotkania z hodowcami i tym razem będą w większości prowadzone indywidualnie, nie zaś grupowo. Ten zakład nie jest odosobnionym przykładem, co do ilości zawartych umów, a z taką sytuacją zmagają się praktycznie wszystkie ZD w Polsce. Dlatego też hodowcy chcąc osiągnąć cenę wynikającą z kalkulacji muszą być konsekwentni w negocjacjach i twardo przedstawiać swoje stanowisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje się że w tym roku wkońcu wszyscy poszli po rozum do głowy. Cena powinna skoczyć teraz na 9 zł netto. Zakłady i tak zarobią, a hodowcy trochę może odetchną po 2 latach dokładki. Chciaż jeśli zboże bedzie dalej drożeć to i 9 zł może nie wystarczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje gęsi się rozkręciły i niosą się znakomice. Gorzej jest zemną i moimi finansami. Przy pierwszej odstawie zapropowane 3zł za każde to rzeczewiscie mało jak się podliczy wszystkie koszty .Mam nadzeje że cena osiągnie min 3,80.A ile Wam proponują ODPISCIE !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moje gęsi się rozkręciły i niosą się znakomice. Gorzej jest zemną i moimi finansami. Przy pierwszej odstawie zapropowane 3zł za każde to rzeczewiscie mało jak się podliczy wszystkie koszty .Mam nadzeje że cena osiągnie min 3,80.A ile Wam proponują ODPISCIE !!!

A co to ma być za cena nawet jak na początek i za każde jajo w ubiegłym roku dawali 2,50 i się wcale nie opłacało a pasza była prawie połowę tańsza.

Cena za jajo 3,80 też nie pokrywa kosztów produkcji chyba że gęsi po zakończeniu sezonu zapadną w sen i będą tak spały aż do następnego sezonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apeluje do producentów jaj ludzie zacznijcie liczyć jak można cieszyć się z ceny 3,80 chyba z pozycj wasala bo trzeba się cieszyć że płacą bo może będą brać zadarmo.Szanujmy siebie i innych!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Dowiedziałem sie że Animex organizuje spotkanie dla chodowców planujących nowe wstawienia gęsi nioski.

Dobrze by było żeby na to spotkanie przybyło jak najwięcej chodowców należących do Animexu w celu negocjacji w sprawie ceny jaj ponieważ oferowana cena może jedynie rozłożyć nam produkcje i nas także.

SPOTKANIE ODBĘDZIE SIĘ W ŚRODĘ dn. 16 02 2011. Dobrze by było żeby na spotkaniu było nas jak najwięcej - może nas nie wygonią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Dowiedziałem sie że Animex organizuje spotkanie dla chodowców planujących nowe wstawienia gęsi nioski.

Dobrze by było żeby na to spotkanie przybyło jak najwięcej chodowców należących do Animexu w celu negocjacji w sprawie ceny jaj ponieważ oferowana cena może jedynie rozłożyć nam produkcje i nas także.

SPOTKANIE ODBĘDZIE SIĘ W ŚRODĘ dn. 16 02 2011 w ZD w BIELSKU PODLASKIM.

Dobrze by było żeby na spotkaniu było nas jak najwięcej - może nas nie wygonią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drex a Ty po ile sprzedarz swoje jaja może 6zł albo 10zł HELMUT JEST HYTRY i nieda za kilo gęsi 4euro woli żreć banany z afryki.Tagrze niema co marzyć o wysokich cenach .Mam 600km do bielska więc nie przyjade.A reszta niech wezmie ze sobą po kilkanaście jaj, będzie fajnie.Leper na blokady dróg brał gnojówke w worrczki i rzucał w policje .PISKLE W KŁUDZE ma kosztować 31zł a nawet 36zł to kto nowy wstawi gęsi do reprodukcji???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kokobongo ani po 6 ani po 10 zł za jajo nie chce, nie popadajmy w paranoje, tylko według mnie jajo powinno kosztować 70% wartości 1kg żywca to sobie policz ile to jest i według mnie to daje stabilizacje w produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, czy ktoś zna cenę gęsiąt?

Skoro jaj cena jest mniej więcej znana to i z pisklęciem podobnie, poza tym pewnie niedługo nadgorliwi wstawiać będą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadgorliwi będą wstawiać,a cena jeszcze nie jest znana do końca.Mam taką nadzieję,że będą odstawiać po tej cenie co w umowie.Była by to bardzo dobra nauczka na przyszłość,żeby nie podpisywać przedwcześnie umów.W niektórych rejonach Polski,cena owsa dochodzi do 1000zł. za tonę.Lekceważące hodowców ceny proponowane przez ZD to kpina! Czy to nioska,czy brojler,powinniśmy być solidarni,do osiągnięcia ceny,która da Nam możliwość ,,ciężko wypracowanego" zysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noto tuczarze muszą negocjować cene netto około 12zł żeby za jajo wyszło 3,60 netto .owies po 1000zł to przesada bo gotowa pasza kosztuje w granicach 1300 provimi Łobez , super odchowują sie gęsięta naniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1000zł to nie przesada,podkarpackie i małopolskie takie są ceny,a nie wyssałem sobie tego z palca,bo osobiście sprzedawałem po tyle.Nadchodzi okres przedsiewny i ceny zaczynają wariować,a sam wolę dopłacić za materiał dobrej jakości,niż za plewy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi