Skocz do zawartości
Ukasz52

Pszczoły przy gospodarstwie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ma moze ktos z Was pszczoły?

Przy gospodarstwie bardzo są pomocne np. z zapylania rzepaku mamy miód i więcej nasion z ha (podobno korzyści z zapylania są wielokrotnie wieksze niz wartosc zebranego miodu). Więc opłacało by sie je trzymac dla samego zapylania...ja mam 15 pni i jakoś nawet niezle sie sklada pracuje przy nich w niedziele jak ładna pogoda i zasadzie tylko przy miodobraniu jest wiecej pracy. polecam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co, a jeśli wczesniej nigdy nie mialo sie do czynienia z pszczołami, to trudno jest sie nauczyć pracy z czymś takim? przez pewien czas mój ojciec ze względu na rzepak starał sie dogadywać z różnymi pszczelarzami, którzy przywozili nam ule w okolice pól w sezonie kwitnienia. dodatkowo było z tego troche miodu po niższej niż w sklepie cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przydomowe pasieki powoli się kończą . W mojej okolicy było kilkanaście pasiek , a teraz chyba tylko ja jeszcze mam resztki (10 pni ) chemizacja skutecznie zwalcza pszczoły . W czasie kwitnienia sadów miałem takie osypy że poddałem się i zwinołem interes . Ale dla tradycji zostawiłem sobie małą pasiekę i ja na razie trzymają się dzielni .

ED. Nauka nie jest trudna , na początek trzeba się przestać bać pszczół , a dalej już pójdzie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na podkarpaciu najwiecej chemii to chyba ja używam

niema zbyt wiele duzych gospodarstw a mniejsi to zyja z czego innego sadownicy w wiekszosci to znajomi i maja integrowana produkcje wiec jakos leci

najwiecej pracy na wiosne aby przypilnowac by pszczoły sie nie wyroiły bo wtedy z miodu nici... pozatym swój miód to swój miód zawsze najlepiej smakuje ..z kazdego ula inny i w tym cały smak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BODZIO55: a literaturę jakąś możesz polecić? o pszczołach kiedyś myślałam, namawiałam nawet ojca, potem rozmawiałam o tym z moim narzeczonym. tylko że w naszej rodzinie nikt sie tym nie zajmuje, więc nie mamy od kogo się nauczyć. z całą pewnością chcę zając się czymś jeszcze poza bydłem. w ostateczności mam przygotowanie do pracy pedagogicznej, ale jak mam być szczera... szkoda dzieci

a tak poza tym: potraficie powiedziec, ile kosztowałoby założenie jakiejś niedużej... pasieki (chyba tak to się mówi)? i jak znaleźć kogoś, kto mi sprzeda pszczoły, ule? a może lepiej samemu zbudować ule? i jak? jestem kompletnym laikiem, więc pytam o najbardziej banalne sprawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pciółki?

To ogromny temat i wielka wiedza... niefachowiec spartoli wszystko...

Różnego rodzaju szkolenia prowadzi APIPOL z Krakowa, tam działa fanatyk pszczelarstwa Tomaszewski...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a tak poza tym: potraficie powiedziec, ile kosztowałoby założenie jakiejś niedużej... pasieki (chyba tak to się mówi)? i jak znaleźć kogoś, kto mi sprzeda pszczoły, ule? a może lepiej samemu zbudować ule? i jak? jestem kompletnym laikiem, więc pytam o najbardziej banalne sprawy

przejdz taka droge Allegro › Dom i Ogród › Zwierzęta › Żywe zwierzęta › Pozostałe i tam znajdziesz ogłoszenia Moja Droga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o literaturę to aktualnie nie jestem w temacie , ale zaglądam ty http://www.pszczoly.pl/

Kiedyś prenumerowałem Pszczelarstwo , chyba nadal istnieje .

Na początek to jest spory wydatek , chyba że trafi się że ktoś likwiduje pasiekę , wtedy można kupić dość tanio ule i sprzęt .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zrobic tak:

kupic 1,2 ule z pszczołami i pierwszy przeglad zrobic z pszczelarzem,, duzo pytac..

przez pierwszy rok nie liczyc na jakies wielkie miodobranie czy zysk poczytac książk io pszczołach jest duzo pism w kioskach pszczelarskich typu jak założyc pasieke itp.

tzreba obserwowac pszczoły aby je zrozumiec.. jak ktos sie boi pszczół lub liczy za jakis zysk i bedzie traktował to jako dodatkowe zródło zarobku to raczej nic z tego niebędzie. pasieki dobrze lokowac zdala od dróg i blisko jakichś krzaków co da osłone przed wiatrem..

a i lepiej dobrze zapłacic i kupic dobry 1 rój niz dostac 5 kiepskich chorych lub złych

u mnie szykuje sie miodobranie ale jakos niebardzo z czasem.. takie te moje królowe niedopieszczone i zaniedbane ostatnio..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam może ktoś coś podpowie o pszczołach o chodowlji jakieś porady dla począdkujących ? z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pszczelarstwo to naprawde fajna sprawa, sam mam 2 ule tak hobbystycznie. Tutaj jest dużo napisane o pszczołąch pszczelarstwo. Jest to pasieka pod kątem ekologii, czyli jak wyprodukowac dobry miód

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi