tomasz0859 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Kukurydza jest tylko paszą objętościową, reszta bilansu w dawce to śruta rzepakowa, śruty zbożowe i jakieś jeszcze białko.MOŻLIWEPolicz sobie na każdą krowę 75 kg zielonej masy dziennie, to rocznie potrzebujesz 27,3 tony na krowę, czyli dobre 0,6 ha.Ale 100 krów to jeszcze 100 szt młodzieży a to kolejne 0,3-0,4 ha.Czyli jak masz krowy z przychówkiem ( bez byków) to na każdą krowę powinieneś posiać około 1 ha kukurydzy, licząc, że każdy hektar da Ci ponad 550dt z ha- a jak przyjdze rok nieciekawy i da Ci tylko 450??? To w maju, czerwcu sprzedajesz bydło bo nie masz czym karmić.Zakładając w każdym roku MUSISZ wziąźć namiar na słabszy rok i robić zapas tak by kukurydza starczyła Ci do grudnia, czyli w 1 roku nie liczysz 365 dni a co najmniej 500. I tak co roku "robisz " zapas, aż spokojnie kukurydza z roku ubiegłego skończy Ci się "na święta". Jak nową pryzmę zaczynasz wcześniej to wiosną dokładasz hektarów - ale zawsze masz "na bank" ten swój hektar na krowę. Jak będzie dobry rok to część skosisz na ziarno i sprzedasz lub zakisisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek2 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 a lucerna jest lepsza objetosciowo niz kukurydza? kukurydzy czy lucerny wychodzi wiecej z 1 ha? (lucerna to 3 pokosy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michy1111 0 Napisano 7 Sierpnia 2010 Kukurydza jest tylko paszą objętościową, reszta bilansu w dawce to śruta rzepakowa, śruty zbożowe i jakieś jeszcze białko.MOŻLIWEPolicz sobie na każdą krowę 75 kg zielonej masy dziennie, to rocznie potrzebujesz 27,3 tony na krowę, czyli dobre 0,6 ha.Ale 100 krów to jeszcze 100 szt młodzieży a to kolejne 0,3-0,4 ha.Czyli jak masz krowy z przychówkiem ( bez byków) to na każdą krowę powinieneś posiać około 1 ha kukurydzy, licząc, że każdy hektar da Ci ponad 550dt z ha- a jak przyjdze rok nieciekawy i da Ci tylko 450??? To w maju, czerwcu sprzedajesz bydło bo nie masz czym karmić.Zakładając w każdym roku MUSISZ wziąźć namiar na słabszy rok i robić zapas tak by kukurydza starczyła Ci do grudnia, czyli w 1 roku nie liczysz 365 dni a co najmniej 500. I tak co roku "robisz " zapas, aż spokojnie kukurydza z roku ubiegłego skończy Ci się "na święta". Jak nową pryzmę zaczynasz wcześniej to wiosną dokładasz hektarów - ale zawsze masz "na bank" ten swój hektar na krowę. Jak będzie dobry rok to część skosisz na ziarno i sprzedasz lub zakisisz. ja mam 22 sztuki dojne i 14 jałowiaków i jeśli chodzi o kukurydzę to sieję 6 ha do tego 10 ha traw w zupełności wystarcza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 8 Sierpnia 2010 ja mam 22 sztuki dojne i 14 jałowiaków i jeśli chodzi o kukurydzę to sieję 6 ha do tego 10 ha traw w zupełności wystarczaTo liczmy:22 krowy i 14 jaówek to jest ok 30 SD6 ha kukurydzy przy plonie ( dobry plon) 550 dt/ha da Ci ok 200 ton kiszonki10 ha łąk (dobrych) przy plonie 350dt da Ci ok 210 ton kiszonki.Razem dysponujesz 410 tonami na 30 SD na rok.Masz z tego, na 1 SD dziennie ok 19 kg sianokiszonki i 18 kg kiszonki z kukurydzy. I FINITO. Masz z tego dziennie ( w porywach) na byt i produkcję gdzieś na 10 l mleka ( przeliczone w INRA 4 na najlepszych kiszonkach z bazy francuskiej)A GDZIE RESZTA????????Mówmy tu o produkcji a nie o hobby.??????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek2 0 Napisano 8 Sierpnia 2010 6 ha kukurydzy przy plonie ( dobry plon) 550 dt/ha da Ci ok 200 ton kiszonki10 ha łąk (dobrych) przy plonie 350dt da Ci ok 210 ton kiszonki. to sie zgadza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekka 0 Napisano 9 Sierpnia 2010 To liczmy:22 krowy i 14 jaówek to jest ok 30 SD6 ha kukurydzy przy plonie ( dobry plon) 550 dt/ha da Ci ok 200 ton kiszonki6x550= 330 ton niech będzie 30010 ha łąk (dobrych) przy plonie 350dt da Ci ok 210 ton kiszonki.10x350 =350 niech będzie 300czyliRazem dysponujesz 600 tonami na rok.wkradł Ci się taki drobny błąd rachunkowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 10 Sierpnia 2010 Mówimy o zielonej masie w plonie, kiszonka to średnio 0,6 zielonki.Tak niestety jest że są takie straty i przy przesuszeniu zielonej masy i straty przy zakiszaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek2 0 Napisano 10 Sierpnia 2010 tomasz ma racje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekka 0 Napisano 10 Sierpnia 2010 Kwestionowałem tylko same rachunki.U mnie kukurydza daje lepszy plon, a trawy mniejszy. Myślałem, że mam po prostu niższe plony niż inni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 15 Sierpnia 2010 Ok. Tylko nadal Twoje rachunki i moje się różnią Jak masz większe plony kukurydzy to tylko chwalić. Natomiast co do łąk - może zacznij je "uprawiać" a nie mieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anonymou 0 Napisano 22 Listopada 2010 Witam.U mnie 24 krowy i 16 jałowizny. Na 20ha łąk i 11ha ornych (3ha kukurydzy na kiszonke i 8ha mieszanki zbożowej). Gospodarstwo w zupełności samowystarczalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 23 Listopada 2010 Witam.U mnie 24 krowy i 16 jałowizny. Na 20ha łąk i 11ha ornych (3ha kukurydzy na kiszonke i 8ha mieszanki zbożowej). Gospodarstwo w zupełności samowystarczalne.Czyli masz około 32-34 SD na 31 ha. W pasze objętościowe spokojnie się zaopatrzysz. Treściwe musisz kupić. I wielu tak robi i nie narzeka na kasę.Sprzedajesz rocznie około 160-170 tys mleka, to daje około 15 tys przychodu miesięcznie. Z tego na dodatki wydajesz pewnie z 6-7 tysięcy. Sprzedasz żywiec ( a pewnie i jałówki cielne) za jakąś kwotę, masz dopłat z 25 tysięcy i(powinno starczyć na nawozy i SOR), trochę zwrotu za paliwo rolnicze i jak policzysz wszystko do "kupy" jest za co chodzić przy tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZETOR 1625 1 Napisano 26 Grudnia 2010 Ja mam 170 krów 45 jałówek 50 byków. Hektary: 235ha Na sprzedaż mam uprawy: 45ha rzepaku35ha ziemniaków40ha kukurydzy Dla bydła na paszę; 45ha kukurydzy ( kiszonka)25ha trawy (sianokiszonka)15ha żyta (kiszonka)30ha mieszanki (śrut) Maszyny: ciągnikiJOHN DEERE 6230ZETOR FORTERRA 11741ZETOR PROXIMA 95URSUS 1634URSUS C-360 kombajnBIZON BS Z110 sieczkarnia do kukurydzy Claas Jaguar 690SL kOMPLETNY SPRZĘT DO WSZYSTKICH CIĄGNIKÓW PŁUGI,AGREGATY,ROZRZUTNIKI,WYCINAKI,BECZKOWOZY,PRASY ,ZGRABIARKOPRZETSĄSARKI ,BRONY,ROZSIEWACZE NAWOZU,ITD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
.....PICHA..... 0 Napisano 24 Października 2011 Mam pytanie ile trzeba mieć kukurydzy,traw i zboża.Na 40 krów dojnych. PROSZĘ O POMOC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach