bialy2005 0 Napisano 9 Sierpnia 2006 daj mi swoje gg to pogadamy, masz jakies fotki tych siewnikow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 9 Sierpnia 2006 nie mam gg.zrobie fotki tak żeby było dokładnie widać.cała przeróbka to dorobienie płaskowników i po sprawie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 9 Sierpnia 2006 chodziło mi o gg od Mirek_maszyny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirek maszyny 0 Napisano 9 Sierpnia 2006 Cośmi się zepsuło i narazie nie mam gg zdj moge wysłać na maila ale to dopiero za 3 tygodnie ponieważ jadę na wczasy ale siewniki są w stani eidealnymWczoraj wywiozłem AMAZONE D8 2,5 m poszedłza 6.500zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 9 Sierpnia 2006 nie kupuj na wąskich zębach, lepiej trochę dołóż i kup na szerokich łapach z talerzami i wałem.nie wiem ile chcesz na to przeznaczyć ale ja bym szukał talerzówki lepiej robi niż gruber Ja uważam że lepiej robi ścierniskowy od talerzówki zwłaszcza ten co teraz mam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 9 Sierpnia 2006 próbowałeś pole po kukurydzy na ziarno potraktować swoim gruberem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 9 Sierpnia 2006 Nie sieje kukurydzy na ziarno tylko na kiszonke a po kigo ruszać kukurydzisko dobry pług i ognia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirek maszyny 0 Napisano 9 Sierpnia 2006 Jak by co to mam super talerzówkę na sprzedarz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1# 0 Napisano 9 Sierpnia 2006 Witam!!!!!!!!Planuje zakup agregatu scierniskowego do swojego ciagnika do 914 z pzrednim napedem jest to wersja z wzmocnionym tyylnym blokiem od 1224.Chcialbym kupic taki z docinaczami tylko jaki na 5 łap czy moze na 6. no i oczywiscie talerze i wal. Ogulnie mamn ziemie sredniej klasy III IV . a moze wiecie takiego grubera na spzedarz za odpowiednia cene i w dobrym stanie Pozdrowionka dla uzytkow ppr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirek maszyny 0 Napisano 9 Sierpnia 2006 To interesuje Cię ta talerzówka?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wodzu 0 Napisano 9 Sierpnia 2006 a jakiej jest firmy i szerokości ta brona talerzowa i za ile ja byś sprzedał?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcian 0 Napisano 10 Sierpnia 2006 jakie masz talerze ja mam 510 i nacisk na talerz wynosi ok 40kg to jest tyle co nic porównując z nowymi gdzie jest ok 100kg.ale daje radeJa tez mam te talerze i jeszcze ją obciązam dosć dobrze, i tez nie mogę powiedziec ze zle idzie (zalezy od warunków atmosferycznych , po tych deszczykach zrobiło się pięknie) ale widziałem jak sąsiad robił gruberem i wychodziło to jeszcze lepiej, chociaz jak mawia mój dziadek "nic nigdy nie zastąpi podorywki" i chyba ma w tym troszke racji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 10 Sierpnia 2006 W porównaniu z pługiem, agregat ścierniskowy lepiej miesza z ziemią ścierń i słomę pług układa je warstwowo w glebie, w przypadku agregatu ok. 30% resztek pożniwnych pozostaje na powierzchni pola w postaci mulczu, co zmniejsza nasilenie erozji oraz poprawia wsiąkanie wody. Mniejsze o 30-50% jest także zużycie paliwa oraz większa wydajność pracy. Po uprawie pożniwnej wykonanej kultywatorem ścierniskowym szybkość rozkładu słomy jest większa niż z podorywką pługiem o ok. 76%, a z talerzowaniem o ok. 28% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 10 Sierpnia 2006 tylko że po pługu grzyby chorobotwórcze się tak nie rozwijają jak po talerzówce czy gruberze i co niektóre szkodniki.dziadek ma trochę racji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 10 Sierpnia 2006 914 nie pociągnie więcej jak 5 łap nawet i na niezaciężkiej glebie. Lepiej robić szybciej węższym niż wolniej szerszym. Ja Zetorem 8011 robie agregatem 5 łapowym na 4biegu a rzepak 1.Powinno robić sie 2 wtedy pole wygląda o wiele lepiej.U mnie są pagórki i ciężka ziemia ale u ciebie 5łap może zdać egzamin o wiele lepiej chyba że planujesz w przyszłości zmiane ciągnika to możesz zaryzykować i kupic 6. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 10 Sierpnia 2006 W porównaniu z pługiem, agregat ścierniskowy lepiej miesza z ziemią ścierń i słomę pług układa je warstwowo w glebie, w przypadku agregatu ok. 30% resztek pożniwnych pozostaje na powierzchni pola w postaci mulczu, co zmniejsza nasilenie erozji oraz poprawia wsiąkanie wody. Mniejsze o 30-50% jest także zużycie paliwa oraz większa wydajność pracy. Po uprawie pożniwnej wykonanej kultywatorem ścierniskowym szybkość rozkładu słomy jest większa niż z podorywką pługiem o ok. 76%, a z talerzowaniem o ok. 28% Też tak myśle jak ty @ ansu ja już do ruszania ścierniska nie wróce z pługiem dzisiaj robiłem podorywkowym obornik przed rzepakiem i nie ma nawe t śladu że go na pole wywiozłem Mój stary też gadał że kultywator ścierniskowy to nic nie warte ale jak zobaczył jak zrobiłem konskilde to już nic nie gada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1# 0 Napisano 10 Sierpnia 2006 Erdem a moze chcesz swojego sprzedac albo moze wiesz jakiegos na 5 lap Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 11 Sierpnia 2006 Ja dopiero kupiłem nowy za 7300zł.Jak chcesz moge dać ci namiary na ta firme.Z Uni kosztuje coś koło 12tyś zł. tak żę jest to atrakcyjna cena i dają na 2 lata gwarancje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1# 0 Napisano 12 Sierpnia 2006 eredem mozesz podac jesli masz to i strone tej firmy oraz swoje gg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 12 Sierpnia 2006 Ja nie mogłem wejść na ich strone ale podam ci www.firmahenryk.prv.ple-mail: henrykbatyra@poczta.onet.pl. Lub zadzwoń do nich tel/fax (081)7444116 a najlepiej do szefa na kom. 0501237299 u niego dowiesz sie najwięcej.Moj GG 7163830 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 12 Sierpnia 2006 Firmahenryk robi wszystko z rury naprawdę to podziwiam to prawdziwa sztuka to wszystko tak powyginać i połączyć może i taka rama z rury jest i wytrzymała, lecz zęby ramiona redlic czy jak tam zwał są wykonane również z wygiętej sztywnej rury (normalne kute niby sztywne są nieco sprężyste i pracują do tyłu i na boki drżą) redlice i podcinacze mają bardzo kiepskiej jakości wątpię by więcej niż 30ha na łapę wytrzymały. Ceny mają bardzo niskie z ciekawości, gdy pytałem 7200zł za agregat ścierniskowy na 5 łap talerze 2x2+2x1 i wał rurowy dość dużej średnicy. Znam dwie osoby, które tam kupiły w tym roku na oko pole wygląda podobnie jak po uprawie markowymi maszynami np. z Unii, więc trudno powiedzieć czy warto? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 12 Sierpnia 2006 Redlice i talerze kupują od kogoś sami nie robią (nie wiem jakiej firmy)wiem że nie dają na nie gwarancji a na całą reszte dają 2 lata. U nas na wsi już kilka takich pracuje i narazie nikt nie narzeka. Gościu pokusił sie i zmierzył rozstawy redlic, i wszystko jest tak jak w Uni tylko rama jest inna no i cena Sam w tym roku taki kupiłem i narazie wszystko jest ok. Musze tylko śruby wozić ze sobą bo i kamienie sie trafiają.Chciałem kupic używany ale obejrzałem kilka zachodnich i zrezygnowalem za 5 łapowy z talerzami chcą jak za nowy a jesli tanszy to jakiś wynalazek. Dołożyłem pare groszy i mam jak by nie było nowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eryko. 0 Napisano 14 Sierpnia 2006 Jakiej szerokośc grubera pociagnie MTZ 82??na ile łap?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1# 0 Napisano 14 Sierpnia 2006 na 5 lap + docinacze+ talerze+wal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 26 Sierpnia 2006 Kilka dni temu przywiezli mi ten agregat uprawowy z hydropakiem. wczoraj podłaczyłem go do siewnika w celu sprawdzenia działania sprzegu i co sie okazało ze nie da sie opuscic łagodnie siewnika tylko jak pier.... to mało kola nie odpadną Mam w nim siłownik dwustronnego działania, ale jest jedno wyjscie zaslepione. a w moim zetorze jest bardzo szybki powrót oleju w rozdzielaczu, także praktycznie nie sposób go delikatnie opuscic. Może mi kotos podpowiedziec co robic. drugi problemik jest taki ze jak podniose na maksa to w tej pozycji tak jakby sie zacinał deliktnie hydropak i pózniej nagle opada( na to to bym cos wymyslił ze bym cos dorobił zeby nie mógł do konca sie podniesc i było by oki, lub myslałem o załozeniu drugiego przewodu do siłonika wtedy bym mógł wymusic powracanie siłownika, ale jesli chodzi o szybkosc opadania to raczej nie pomoze. Wpadł mi tez pomysł do głowy założenia dławika, ale wtedy znowu bedzie wolno podnosił. Chyba zebym założył dodatkowy 2 przewód i dławik wsadził tylko na powrocie Poradzcie mi co mam zrobic, jak to u was działa???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach