hans 0 Napisano 8 Września 2007 2122 obroty na ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 8 Września 2007 kurde a ja mieżyłem i wyszło mi 1766 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 8 Września 2007 a co siejesz teraz ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek _C 0 Napisano 11 Września 2007 mam ciągnik MTZ-82, nie odpowiedzieliście co sądzicie o agregacie AGRO-MASZ 3,6m, hydrauliczny, 1 wałek z przodu i 2 z tyłu, dobry będzie? cena 8200zł, ja myślę że ma trochę za słabą konstrukcje, ale może mi się tylko wydawać, grubość ścianki profilu wynosi 5mm, oto link do takiego agregatu tylko szerokości 4,2m. http://allegro.pl/item228937866_agregat_uprawowy_4_2_agro_masz.html Witam,W weekend bylismy u tego producenta na miejscu. Na placu stało kilkanascie takich agregatow. Robią je od ok. 5 lat. Trudno mi się wypowiedzieć na temat wytrzymałości konstrukcji na podstawie oględzin, ale jest raczej porównywalny z innymi agregatami, np. Bomet, czy Agro Factory z Łęczycy.Waga 1200kg. Rama wyglada na solidną. Kilka spawów rzeczywiście (jak ktoś pisał wcześniej) było niedokładnych, ale raczej nie mają wpływu na wytrzymałość - bardziej na estetykę. Przedni wał łożyskowany; tylne doprawiające na tulejkach. No cóż. Zdecydowaliśmy się na zakup. 8700pln netto; transport na Mazury w cenie Dostawa w sobotę wieczorem i od razu "pójdzie" w uprawę pod pszenicę, więc się przekonamy już w przyszłym tygodniu. Będzie pracował z 1614 lub z 16145 na dosyć cięzkiej ziemi i pagorkowatym terenie, więc zapas KM mamy. Producent podaje zapotrzebowanie ok. 120KM.Na razie to tyle.pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek _C 0 Napisano 11 Września 2007 Ups!Nie umiem wyedytować posta, więc muszę dopisać.Oczywiście zdecydowaliśmy się na ten agregat z Agro-Masz'u o szer. 4,2m pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 14 Września 2007 a co siejesz teraz ??? Przepraszam że tak puźno odpisuje ale niemiałem dostępu do internetu. Ja dopiero sieje gorczyce bo miałem problem z gruberem i siewnikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominujacy rolnik 0 Napisano 14 Września 2007 A co zaproblem był z gruberem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 14 Września 2007 Czy warto za siewnikiem zbożowym ciągac wał strunowy zamiast bron, bo siewnik mam badziewny i nie ziarno zostaje na wierzchu, ziemie lekkie, czy to nie spowoduje że częśc ziarna powciska za głęboko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 14 Września 2007 Napoczątek zatarły sie dwa aparaty wysiewajęce bo były krzywo ustawione na łożyskach, potem ukręcił mi sie wałek ktury wychodzi z wału i daje napęd na siewnik bo był tam krzywo wkręcony i miał bicie walczylem o naped od koła i dlatego takie opuxnienie w siewie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 14 Września 2007 Pomysł dobry, tylko zależy jaki to wał. Pewnie lepiej niż bronki które się czasem zapychają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 16 Września 2007 mam problem z agregatem uprawowym- zakleja się gliną przedni wał strunowy i później nie chce sam sie wyczyścić. trzeba łomem i młotem walić aż tak bardzo to nie przeszkadza, tylko strach, żeby od tego ciężaru nie urwały sie mocowania od tego wału i jak nie jest zaklejony to lepiej wyrabia ziemię.co zrobić?wypełnić go czymś lekkim? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
globus0007 0 Napisano 16 Września 2007 Ja w swoim agregacie nie mam wałków z przodu tylko włuke. A wałki s przodu mało się przydają.... To może je odczep i spróbuj podczepić włuke??? Ja mam kvernelanda agregat. Super robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 16 Września 2007 ale włóka nie zastąpi kół podporowychogólnie to dobrze wyrabia glebę- z przodu wał strunowy, 40 zębów i z tyłu dwa wały strunowe później dodam zdjęcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
globus0007 0 Napisano 16 Września 2007 Ja mam z przodu włuke później też mam zęby i na końcu 2 wałki. Koła podporową są 2 i są w środku. Godny polecenia/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 16 Września 2007 zdjeciahttp://agregat1.patrz.pl/http://agregat2.patrz.pl/http://agregat3.patrz.pl/http://agregat4.patrz.pl/ ten wał środkowy co jest aktualnie zabity ziemią to był dodatkowo wzmacniany prętem zbrojeniowym 12 i nawet nie próbujemy go czyścić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 16 Września 2007 Mam taki wał pojedyńszy z bometu i też myśle żeby go wzmocnic drutem, tylko przyspawac ten drut do tych płaskowniczków z zębami czy osobno? Bo taki drut na lekkich ziemiach powinien lepiej ugniatac ziemie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 16 Września 2007 u nas ojciec do każdego płaskownika przyspawał. kiedyś jak kultywatorowałem do za korzeń zaczepiłem i rozerwało wał na dwie części- stąd te wzmocnienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 16 Września 2007 a co do włóki to oczywista sprawa, że bardzo dobrze wyrównuje pole, ale ma kultywatorujemy zawsze po siewie nawozów i jadąc np z górki na piaszczystej ziemi włóka ściągałaby niepotrzebnie nawozy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
globus0007 0 Napisano 16 Września 2007 Włuka ma regulacje na kilka sposobów i można wydłużyć cięgło i ustawić tak włuke ze nie bedzie dotykać ziemi. Wczoraj właśnie po siewie nawozów zjechałem 15h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
globus0007 0 Napisano 16 Września 2007 Włuka ma regulacje na kilka sposobów i można wydłużyć cięgło i ustawić tak włuke ze nie bedzie dotykać ziemi. Wczoraj właśnie po siewie nawozów zjechałem 15ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 16 Września 2007 wiem, że ma regulacje, ale jaki z niej pożytek jak ustawisz, żeby nie dotykała ziemi? wał strunowy zawsze sie kreci po ziemi i kopiuje teren... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merk 0 Napisano 18 Września 2007 czy 13l paliwa na 2ha 3metrowym uprawowo siewnym z ciągnikiem 95 KM to dużo?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tony 0 Napisano 19 Września 2007 nie dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paktofonikas 0 Napisano 22 Września 2007 to 6,5 l /ha tak? to chyba niemozliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 22 Września 2007 zbijesz furore jezeli bedziesz to robil uslugowo . Czysty zysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach