yenon10 0 Napisano 9 Kwietnia 2008 czy zetor 8111 da rade pracować z jakims agregatem uprawowo siewnym? jeśli tak to prosze o propozycje agregatów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek_084 0 Napisano 15 Kwietnia 2008 jestem początkującym rolnikiem hobbystą ziemia którą uprawiam jest bardzo ciężka gliny(iły) jaki agregat byście mi poradzili ciężka brona i wałki czy może jakiś aktywny próbowałem kultywatorem z wałkami ale jest do bani i potrzebuje coś innego(lepszego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 16 Kwietnia 2008 szukaj cyklotilera za 4-5tys można trafić tylko czy stać cię na takie hobby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek_084 0 Napisano 16 Kwietnia 2008 No właśnie nie za bardzo mnie stać ale dzięki temu pomocy mam pogląd (od tych którzy się na tym znają) czego szukać a nad czym w ogóle się nie zastanawiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin_s 0 Napisano 27 Kwietnia 2008 witam. zobaczyłem na allegro agregat podorywkowy 3m w cenie 7tyś nowy cena atrakcyjna, ale nie wiadomo jaka trwałość, może ktoś ma sprzet tego gościahttp://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=351897458 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stasiek-84 0 Napisano 27 Kwietnia 2008 jak będziesz ciągał to cacko po niezakamienionych polach ciągnikiem o mocy poniżej 100 KM to wytrzyma, bardzo podobny tyle że POMAROLU jak chodził z ursusem 912 i dobrze sie sprawował, lecz przy zapięciu go do 1614 szybko zostały tylko dwa rzędy zębów, reszta ciągle pękała. Oczywiście sporo zależy od tego po jakich ziemiach będziesz z tym chciał śmigać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 27 Kwietnia 2008 witam. zobaczyłem na allegro agregat podorywkowy 3m w cenie 7tyś nowy cena atrakcyjna, ale nie wiadomo jaka trwałość, może ktoś ma sprzet tego gościahttp://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=351897458troche słaba rama po pierwszym sezonie zobaczysz jak bedzie kszywy. lepiej kupić coś droższego z lepszą ramą,albo taki i wzmocnić rame Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 27 Kwietnia 2008 jak będziesz ciągał to cacko po niezakamienionych polach ciągnikiem o mocy poniżej 100 KM to wytrzyma, bardzo podobny tyle że POMAROLU jak chodził z ursusem 912 i dobrze sie sprawował, lecz przy zapięciu go do 1614 szybko zostały tylko dwa rzędy zębów, reszta ciągle pękała. .Właśnie to jest zasada stosowania maszyn - muszą być dobierane do mocy ciągnika. Nawet najlepszą maszynę, zapiętą do mocniejszego ciągnika niż jest przeznaczona, "rozwalisz w drobny mak" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stasiek-84 0 Napisano 28 Kwietnia 2008 W przypadku niżej wymienioneg agregatu podorywkowego pisałem na przykładzie dwóch różnych gospodarstw, u mnie takie cacko rozpadłoby sie w pierwszym roku, zbyt zakamienione pola, za to trzymetrowy gruber na sprężynach sprawuje sie całkiem nieźle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Italian 0 Napisano 28 Kwietnia 2008 witam. mam 80 konnego mf-a bez przedniego napedu i szukam jakiegoś agragatu podorywkowego. nie wiem czy moj ciagnik da sobie z tym rade widzialem sasiada ursusem troche wiekszym od c-385 bez napedu nawet niezle szlo. co sie lepiej oplaca kupic nowy ale jakis polski (tandetny) czy za te pieniedze szukać jakiegos uzywanego lemkena albo frosta? prosze o pomoc. gleby klasa III-IV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kon28 0 Napisano 29 Kwietnia 2008 Mam pytanie co jest bardziej ekonomiczne kupic siewnik 3m. z broną czynną, czy agregatować 4.2m i osobno siewnik ?Dodam ze posiadam ciągnik 120 KM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szczewko 0 Napisano 29 Kwietnia 2008 Kiedyś tez miałem taki dylemat.Miałem 5.5 metrowy agregat ktorym robiłem ok 3.5-4 ha na godzine a potem siałem zwykłym siewnikiem i myslałem ze jest tanio.Ostatnio kupiłem brone aktywna 3m Lely sprzegłem ja z Famarolem 3m i moge powiedziec ze teraz to robota idzie.Na ciezszych ziemiach na spokojnie wychodzi 1.5 ha na godzine bez wczesniejszego doprawioania prosto w orke.Ciagam go 100 konnym JD i spala mi 7.5 litra na hektar i jak dla mnie to nie tak duzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik256 0 Napisano 29 Kwietnia 2008 Kiedyś tez miałem taki dylemat.Miałem 5.5 metrowy agregat ktorym robiłem ok 3.5-4 ha na godzine a potem siałem zwykłym siewnikiem i myslałem ze jest tanio.Ostatnio kupiłem brone aktywna 3m Lely sprzegłem ja z Famarolem 3m i moge powiedziec ze teraz to robota idzie.Na ciezszych ziemiach na spokojnie wychodzi 1.5 ha na godzine bez wczesniejszego doprawioania prosto w orke.Ciagam go 100 konnym JD i spala mi 7.5 litra na hektar i jak dla mnie to nie tak duzo. Ja również uwazam że lepiej 3m agregat czynny. Miałem agregat 4.2m kombi z unii jednak kiedy przychodziło do uprawy cięzkiej ziemi (sama glina) to myślałem że ten szajs sie rozleci, nie dośc że nie dło się tym robzbić grug z jednym przejazdem to jeszcze przy głębszej pracy zęby pękały jak zapałki. A jeden oryginał z unii josztuje 33 zł. Teraz mam Agregat czynny amazone KG 301 z wałem packera to teraz za jednym przejazdem mam jednocześnie pięknie uprawione i zasiane a oprócz ładnie uprawionej ziemi zaoszczędzam sporo paliwa bo przy maksymalnym obciązeniu MF 3090 spala mi 7l\ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 3 Maja 2008 czy ktos mi wyjasni do czego sluzy glebogryzarka i czy np. mozna by ja sprzegnac z siewnikiem i uzywac jako agregatu uprawowo siewnego czynnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelek32 0 Napisano 3 Maja 2008 glebogryzarką pracuje sie z bardzo małą prędkością. używa sie jej pod owoce i warzywa. do zbóż sie nie nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 3 Maja 2008 Można także niszczyć korzenie np. po porzeczkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 3 Maja 2008 super sprawa ale ekonomicznie zeźre cię sama glebo to kaszana musiałby być wał za nią po za tym trzeba wolno jechać a paliwo tanie nie jest tak więc kup cyklotiler i nie kombinuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 4 Maja 2008 super sprawa ale ekonomicznie zeźre cię sama glebo to kaszana musiałby być wał za nią po za tym trzeba wolno jechać a paliwo tanie nie jest tak więc kup cyklotrialem i nie kombinuj yes ............ zwłaszcza że cyklotrialem ( jak to pięknie napisałeś ) też na powietrze zasuwasz ......... jak ktoś jest czasowy i chce mieć pięknie zrobione to sobie może stworzyć taki aktywny agregat (glebogryzałka + siewnik ) resztą nawet fotka takiego ustrojstwa tu na form się kiedyś bujała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 4 Maja 2008 tylko zwróć uwagę z jaką prędkością jeździsz cyklotilerem a z jaką glebogryzarką obydwoma maszynami pracowałem i jedną mam do dzisiaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 17 Maja 2008 mam mozliwość kupna agregatu uprawowo-siewnego-dwa rzędy wąskich haczek+croskill ale bez przedniego wału.Czy taka maszyna zdaje egzamin i wystarczająco doprawi ziemie przed siewem??Czy ktos ma takie cudo:-)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 17 Maja 2008 porażka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 17 Maja 2008 skąd taka opinia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 17 Maja 2008 bo taki miałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 17 Maja 2008 i co było nie tak?mażesz rozwinąć temat?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 18 Maja 2008 dwa rzędy sprężyn nie są w stanie doprawić ziemi na wiosnę trzeba było najpierw bronować a później dopiero siać, kiepsko niweluje nierówności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach