szopen72 0 Napisano 19 Grudnia 2008 Nie zgodzę się że jak zostaje słoma to lepsza będzie talerzówka. Mam i jedno i drugie i na słomie używam grubera, jednocześnie mieszam słomę z glebą i wysiewam nabudowanym siewnikiem saletrę. talerzówki używam przy dużej masie-kukurydza, rzepak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaworaski 0 Napisano 20 Grudnia 2008 własnie o tym mówie że na duża ilosc resztek pożniwnych to talerzówka, ale kolega ma racje zdania bede podzielone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 20 Grudnia 2008 moim zdaniem gruber ma lepszy wpływ na strukturę gleby jak talerzówka ,nie wiem co to za rzepak uprawia kolega szopen że używa talerzówki ,moim zdaniem gruber to po zbożach i po rzepaku ,talerzówka to po kukurydzy która była zbierana przystawką bez docinania, albo na odłogi gdzie trawa po pas . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 20 Grudnia 2008 Po rzepaku używam talerzówki bo ma większą wydajność i nie trzeba azotować słomy. Po kukurydzy raczej talerzówka chyba że ktoś ma naprawdę dobrze pocięte łodygi przez dobrą przystawkę. Ja mam niestety węgierską ze zwykłymi nożami, poza tym jak przy rzepaku talerzówka ma większą wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aras DSL 0 Napisano 20 Grudnia 2008 Morał z tego taki ze w gospodarstwie przydałoby sie i jedno i drugie Ja kukurydzy nie sieje ale w tym roku przydała by sie tależówka bo mi gorczyca za bardzo wyrosła i cieżko było przyorać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rrkukielka 0 Napisano 29 Grudnia 2008 koledzy mam pytanie czy fendt 612,150 kM uciagnie agregat aktywny 4 metrowy z nabudowanym siewnikiem w terenie lekko gorzystym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stasiek-84 0 Napisano 29 Grudnia 2008 Jak U 1224 ciągnie aktywny 3 m w pagórkowatym terenie to Fend nie powinien mieć problemów z trochę szerszym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aras DSL 0 Napisano 22 Stycznia 2009 Koledzy który agregat uprawowy bedzie lepszy? 5,6 Lech Expom czy 5,6 Kombi Unia Grudziądz? Unia jest droższa ale wydaje się solidniejsza. Prosze o opinie użytkowników Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koseś 0 Napisano 22 Stycznia 2009 Aras DSL od pięciu lat mam kombi 4,2 i iedyna rzecz która jest słabo zaprojetowana to spólchniacze śladów (zbyt blisko są dwa obok siebie i potrafi się trochę zapychać )pozatym dobra i mocna rama nic się nie gnie i ładnie wygląda pole po uprawie jednak ja do swojego dorobiłem sprzęg do siewnika i teraz jest uprawowo-siewny co do lecha to się nie wypowiadam bo niemam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agnes 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Czy słuszne jest twierdzenie ,że na 10 koni mechanicznych ciągnika przypada 1 łapa grubera ,jak ciągnik ma 80 koni to gruber max 8 dziabek czy to zależy czy maja podcinacze czy same serca .Prosze o wasze opinie jaki szeroki i ile łap powinien miec gruber do ciągnika 80 km żeby robota szła sprawnie, ziemie od 2 do 5 klasy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ka_mil 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Zależy jakie te łapy. Tu możesz poczytać http://www.mandam.com.pl/index.php?lang=1&page=2028 takich łap to za dużo. Ja 9 ciągam 145 koni i ma co robić. Moim zdaniem do 80 koni to 6 łap Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
isuzu 0 Napisano 27 Stycznia 2009 Agnes jo zetorem 85 koni ciągna grubera 2,60 [13 łap sercowych+wał+płoza wyrównająca+grabki sprężynowe]na ziemi 4-5klasa ale nie mo lekko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tony 0 Napisano 27 Stycznia 2009 Jeżeli 8 redlic sercowych bez podcinaczy to pociągnie 80 km a jeżeli z podcinaczami to max 5 łap, np. z Unii G.Ja mam grubera 13 łap z redlicami sercowymi + talerzówka + wał rurowy(ok.2,8m.), wcześniej pracował z nim MF 95 km i dawał radę ale teraz ciąga go MF 120 km i dopiero teraz wiem co to wydajna praca. Także moim zdaniem lepiej kupić nieco mniejszą maszynę i mieć jakiś zapas mocy niż za dużą i męczyć siebie i ciągnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 31 Stycznia 2009 powiedzcie na jakich glebach najlepiej sprawdzi sie agregat upr-siewny talerzowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcino1984 0 Napisano 11 Lutego 2009 WitamMam takie pytanie czy deutz 105KM poradzi sobie z agregatem podorywkowym np uni na 7 gesich łap (3metroywm) na glebacg 4 i 5 klasy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 11 Lutego 2009 poradzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcino1984 0 Napisano 12 Lutego 2009 hm sasiad 912 6łap targał to kiepsko mu szło płytko i kiepsko ogolniei tak sie zastanawiam i kurcze chyba sie na te 6 zdecyduje jednak czy zapas mocy jednak zbyt duzy bedzie. bo własciwe okolo 90Km zaleca prosucent a do siódemki na sprezynach unia zaleca 115 140 wiec nie wiemporadzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tedi 0 Napisano 13 Lutego 2009 Mój wujek ma agregat podorywkowy 7 łap i też 912 szedł z nim jak nic burza, nie się męczył i nie szło mu wcale płytko. Dwa dni później zaczepiliśmy 9 łap no i z tym już miał problemy ale jeszcze w mairę szło. Ale jest także zależność czy ma przedni napęd czy nie, bo kolego kupił 9 łap z wałkiem strunowym do MTZa 82 i nie ma wcale problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcino1984 0 Napisano 13 Lutego 2009 Mój wujek ma agregat podorywkowy 7 łap i też 912 szedł z nim jak nic burza, nie się męczył i nie szło mu wcale płytko. Dwa dni później zaczepiliśmy 9 łap no i z tym już miał problemy ale jeszcze w mairę szło. Ale jest także zależność czy ma przedni napęd czy nie, bo kolego kupił 9 łap z wałkiem strunowym do MTZa 82 i nie ma wcale problemów. Tedi ty chyba mowisz osercowych łapach nie gesia stopa. 912 w siodemce na gesich stopach chodzi? cos mi sie wierzyc nie chce. 912 nie ma przedniego napedu seryjnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcino1984 0 Napisano 13 Lutego 2009 http://www.mandam.com.pl/index.php?lang=1&page=202zobacz sobie tu gdzie sie miesci ta 912 z 80 KM a unia jeszcze wiecej zaleca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tedi 0 Napisano 13 Lutego 2009 marcino1984 mój błąd myślałem o sercowych a napisałem o gęsich masz rację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agnes 0 Napisano 13 Lutego 2009 Zgodze się z TEDIM ja kupiłem w poniedziałek gruber 9 łap sercowych z wałem strunowym 2,3 metra zrobiłem zaraz próbe i MTZ 82 4*4 smiga jak trzeba, akurat dopasowany do ciągnika można robić głęboko a ciągnik idzie jak z pługiem 3 *45cm . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tedi 0 Napisano 13 Lutego 2009 Agnes a jakiego kupiłeś, bo mój kolega Rabewerka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agnes 0 Napisano 14 Lutego 2009 ja kupiłem grubera FRICK od niemca co miał 10 h i chodował konie stan idealny u pośrednika dałem 3050 zł z transportem na miejsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tedi 0 Napisano 14 Lutego 2009 Kolega kupił w sierpniu sprowadzony także od pośrednika dał 3500zł też z transportem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach