Skocz do zawartości
tuszownarodowy

Agregaty uprawowe i podorywkowe

Rekomendowane odpowiedzi

center: co do wschodow to jutro sie spytam dokladnie ojca co powie - tu nie chce sie wypowiadac, zeby slaby przykryl to trza bylo go puscic ciut glebiej - jutro spytam ojca i dam znac

eryko: mamy dalej tego mtzta

zdjecia byly robione dzis

/edit1

Super dzięki super fotki, no mtz małe oponki zetor słabszy od mtzeta ma jakieś 65km.

co do kol mtzta - to ze z przodu male to pikus, ale bierznik elegancki, za to te z tylu maja 23lata i wierzcie lub nie - MAJA ORYGINALNE POWIETRZE, ani razu nie byly pompowane szok - chyba to jest jakas mega ruska guma - wypelniona w srodku

/edit2

ale zapomnialem dopisac, te z tylu sa juz lysiutkie i trzeba by je wymienic do roboty, ale to juz jest zmartwienie nie moje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eryko: niestety nie, to nie jest tylko nasz ciagnik (ojciec do niedawna prowadzil gospodarstwo wspolnie z bratem), dla nas on jest teraz kompletnie zbedny no ale...

Center: co do sladow kol to ojciec mowi ze jak robi na ubitej ziemi (po deszczu, lub na wiosne) to jest w miare ok, jesli jest zaraz po plugu to slady zostaja, dlatego uprawia ciut glebiej i wtedy jest ok.

Z tego co wiem to w wersji 3,7 kombi bh juz sa spulchniacze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no właśnie czyli trzeba pomyśleć nad spulchniaczami od poznaniaka chyba by się te prenty nadały tylko jak zamocować:/ A ile KM ma ten twój mtz i czy stawiasz że 65KM starczy mi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm mtz nowy to ma chyba 80km, ten juz ma 23 lata wiec na pewno tyle nie ma, dodatkowo zuzyte opony, wiec ciezko powiedziec - moze cos kolo 70?

u nas latal spokojnie

http://www.unia-grudziadz.pl/pl/uprawowe-zab.htm

tu jest napisane ze wymagane jest 60km ale ja Ci nie powiem czy twoje 65km wystarczy do spokojnej pracy.

My wczesniej pozyczylismy sobie podobny (aresa xl z crosskillem), zrobilismy jakies 0.5ha i dopiero wtedy ojciec powiedzial tak, chce 3m

byloby swietnie gdybys mogl sie przymierzyc ciagnikiem do jakiegos podobnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po tej aktualizacji stronki unii grudziadz wszystko im sie poprzestawiało agregat kombi ma talerze kiedys na 4.2 trzeba było 90 koni a teraz tylko 75 chyba lzej sie ciągnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mają informatyków hehe Próbowałem taki 2,7m na brnonie i idzie na 3 biegu:) Pozatym mimowszystko przedni napęd + mtz to mi się wydaje ile by niemiał to pewnie ma kopa lepszego niż mój Zetor a nie pozyczałeś tego komuś do mniejszego albo innego ciągnika ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie, ten 3m jezdzil tylko z naszym mtztem.

Wiecej informacji to dopiero za 2 tygodnie o ile wroce w jednym kawalku

Niniejszym zegnam sie ze wszystkimi na najblizsze 2 tygodnie

tutaj postaram sie wrzucic jakies info co i jak, o ile tylko dopadne gdzies dostep do internetu: jacek.skowronscy.com/blog

pozdrawiam i do zobaczenia

YacentY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kto powiedzial ze na Tajwaie nie ma netu

teraz bede tylko sporadycznie, dobra ide spac bo 42godziny nie spalem

3m sie cieplo w polsce bo a tu mam 22st

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a kto powiedzial ze na Tajwaie nie ma netu

teraz bede tylko sporadycznie, dobra ide spac bo 42godziny nie spalem

3m sie cieplo w polsce bo a tu mam 22st

wow super:) Tajwan hehe

Jak będziesz miał czas to powiedz mi jeszcze jakie masz uwagi do tego agregatu co Ci się niepodoba jesli jest coś takiego i czy miałeś jakieś awarie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie duzy problem to kwestia sladow po kolach, ale tylko wtedy jak ziemia nie jest ubita

co do plusow:

waga (ciezko znalezc 3m agregat dla mtzta)

wydajnosc

jakosc wykonanej pracy

co do awarii, nic kompletnie nic poza zuzyta farba na walkach i na punktach zaczepiania do ciagnika, ale co mozna powiedziec o agregacie ktory zrobil do tej pory okolo 30ha? (byl kupiony rok temu)

ogolnie mogliby lepiej farbe polozyc

ps. wiecie ze chiczycy legalnie spia po obiedzie na biurkach?

dla mnie to szok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hihi ale masa to poprostu susły:) A co do śladów to chyba masz racje też mnie to boli mam pomysł żeby zrobić spulchniacze takie od siewnika poznaniak tylko myśle że tak mogą być problemy z mocowaniem bo ten wałek to blisko siedzo ciągnika chyba. Ja na dniach bende miał taki sam jak twój w domciu tak że Cieszy mie to co mi mówisz:) hehe Troszke jeszcze nurtuje mnie ten pociąg ale jakoś bedzie. A farba to dobże że zeszła z łap i wałków bo u mnie w kobuzie niechciała sie z odkładnic zetrzeć i troszke tępo odkładał ale teraz jest oki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

my teraz do naszego zalozymy gesie stopki i powinno wszystko juz robic pieknie, przez chwile zastanawialem sie nad zmiana walu na jakiegos crosskilla ale mam obawy czy ta rama to wytrzyma, bo jakby nie patrzec 3m ciezkiego walu na pewno wazy duzo wiecej niz podwojny strunowy,

do upraw jeszcze troche czasu wiec spokojnie cos sie wykombinuje,

co do spulchniaczy, zerknij na moje foty, to moze byc bardzo ciezko je zamontowac, walek wystaje dosc daleko i podchodzi blisko ciagnika, tak bylo z mtztem zobaczy sie teraz jak to bedzie z zetorkiem

pozdrowionka

YacentY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieszz wydaje mi się że jak bys wyżuciła ramki z wałkami strunowymi wzomcnił ta rame co podczepiasz do niej ramki z wakami + zrobić mocną ramke na ten wał i moze będzie smigać myśle że ważne w nim jest to że ma rame przez cały agregat dość mocną 2,7 z listwą tego nei ma pozatym ze spulchniaczami to moze walnąc by tak do tej ramki co przedni wałek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie to jest lekko glupi pomysl,

mielsmy kiedys agregat przerabiany z kultywatora 2.7m do mtzta

niby mial zastrzaly niby byl wzmocniony a nie bylo roku zeby cos sie w nim nie polamalo, dlatego ojciec kupil nowy agregat, obawiam sie ze tu byloby podobnie, zeby ten agregat mial 10lat to moze bysmy go spawali, ale z racji tego ze jest nowy i dobrze robi robote to zostanie jak jest.

crosskilla za to zalozy sie do pluga i to powinno dac rewelacyjny skutek,

mamy w planach kupic jakas ladna 3 do naszego zetorka z ramieniem do walu - dolozy sie do niego cos ciezkiego i powinno byc idealnie, ziemia bedzie pokruszona i ubita wiec wtedy ten agregat bedzie chodzil lepiej

taka mam nadzieje

pozdrowionka dla Polakow

ps. chwilami mam dosc jak ciagle do kazdego trza gadac po angielsku albo po mandarynsku - masakra, chyba musze usiasc na skypa i pogadac z kims z Polski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja Unia to nie Akpil czy coś. Do twojego sprzęta to chyba 3x50 ? czy masz takie ciężkie ziemie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszuka sie cos troche wiekszego niz 3x40 bo to malo, ale wolalbym zeby bylo z dobra regulacja i powinno byc niezle

ostatnio nawet widzialem takiego ladnego kvernelanda niby z 2002r na resorach za 9tys z ramieniem do walu oczywiscie - jak dla mnie cena calkiem ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno zachodnie lepsze od polskich :/ Ale to wszystko się okazyje w suchej ziemi:) A po co zakładasz te gesiostupki dla lepszego podcięcia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to po co? dla idealnego podciecia, szczegolnie pod buraki.

pod zboza to sprawa drugorzedna ale tez powinno byc lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam o tym myślałem ale wiesz co myśle że mój Zetor nie pociagnie z gęsiostupkami:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam o tym myślałem ale wiesz co myśle że mój Zetor nie pociagnie z gęsiostupkami:/

Napewno zetorem nie pociągniesz 3 m na gęsiestopach ja mam wichera 3m i 1014 jak jechałem 2 szosowo tak z 11km/h to miał co robić a opór 3m na gęsiostopach to tyle co z 4m na normalnych zębach ale podburaki to jest zajebiście z gęsimistopami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się ale narazie mi wystarczy normalna wersja Kombiaka:) - żeby to pociągną.. hehe A jak sięsprawuje wicher ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze tylko trzeba ciężki ciągnik bo croskil sporo waży w 1014 musiałem dodatkowo dołożyć 400 kg z przodu mam ten agregat od 2000 roku i jest spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może słyszał albo posiada agregat ścierniskowy (grube) firmy rolmako ja tak to czy może się wypowiedzieć coś na ten temat jak to się sprawuje? Drugie pytanie jakiej firmy najlepiej można zaufać aby kupić taki sprzęt. Proszę o poradę!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi