Raf3 0 Napisano 19 Lipca 2007 Czy ktoś może mi podpowiedzieć adresy forów, na których mogę podyskutować o majsterkowaniu? Mam zamiar zbudować sobie niedużą krajzegę i chciałbym się z ludźmi powymieniać pomysłami na temat jej konstrukcji. Dzięki! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 19 Lipca 2007 a co chcesz wiedzieć na ten temat ja zbydowałem juz kilka do tego frezarkę do drzewa w wyrównywarko-grubościówke. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf3 0 Napisano 23 Lipca 2007 To zrób jakieś fotki wykonanej przez ciebie krajzegi. Ja mam zamiar kupić silnik ok. 2,2 kW jednofazowy. Myślisz, że taki wystarczy do cięcia gałęzi fi max. 10cm? Podkreślam, że ta piła ma być do lżejszych prac - przecinanie gałęziówki, ucinanie desek... . Do tej krajzegi planuję kupić również wałek z bębnem heblarskim. Stół wykonam sam z jakichś kątowników i ceowników. Nie wiem jeszcze jak zrobię blat. Może to będą dwa blaty. Górny (na zawiasach) z blachy (do krajzegi - będzie zakrywał noże heblarskie), a pod nim np. z grubej płyty wiórowej lub osb? (takiej śliskiej z twardym wierzchem) do heblarki. Mam zamiar zainstalować do stołu kółka tak, aby w czasie pracy piły były schowane, a po skończeniu używania łatwo je było rozłożyć. Może do heblarki przydałby się dociskacz materiału heblowanego do stołu i nożów. Chodzi mi po głowie zrobienie takiego czegoś na podobę docisku w maglu. Nie wiem czy taki docisk jest niezbędny.W tym momencie to tylko plany, ale najpierw trzeba wszystko przemyśleć dla lepszego efektu końcowego W swoim gosp. posiadam również dużą krajzegę na silnik 7,5 kW i chciałbym dorobić do niej wózek. Znajomy ma takową samoróbę i trze bale na deski, krokwie... i cokolwiek zechce bez problemów. Może i ty zrobiłeś taką? Jeśli wstawisz kilka fotek mini traku będę wdzięczny, bo interesuje mnie jego konstrukcja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotru$ 0 Napisano 24 Lipca 2007 www.elektroda.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 24 Lipca 2007 narazie nie mam aparatu cyfrowgo ale postaram się od kogoś pozyczyć. silnik na 230v to troche mało nawet jak na takie ciękie gałęzie chyba że zrobisz mu bardzo duze przełozenie, ja przy jednej krajzedze mam silnik 2kw ale trzójfazowy a przy duzej 5kw ale kiedyś miałem 7kw tylko ze mi sie spalił, do siecia w zdłuz i w poprzeg sa różne rodzaje pił, a co do heblarki to ona potrzebuje bardzo buzych obrotów na mojej mam okolo 8000obr/min a na krajzege to da duze wiec an jednym silniku to raczej nie dasz rady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach