Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co powinienem mieć w samochodzie do 3,5 t i czy potrzebny jest tachograf do samochodu który fabrycznie nie posiada tacho a ciągnie przyczepe 2 osiowa 2 t.

I czy przyczepy rolnicze powinny posiadać żółte tablice informujące o długości pojazdu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawko to ja od dawna mam, ale jak wiesz to napisz, z tego, co wiem na innych prawach jest rolnik,nie mam firmy przewozowej i nie zatrudniam ludzi, którzy by mi dostarczali pewne informacje prawne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszałem kiedyś o przypadku , w którym to zatrzymany został kierowca zestawu złożonego z samochodu dostawczego do 3,5 tony z przyczepą (masa rzeczywista zestawu wynosiła ok 5 ton) i wykonywał on usługo transportowe ITD przyczepiło się do braku tachografu, prawa jazdy kategorii C+E tudzież C1+E oraz jeszcze do kilku spraw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie ciekawi mnie to jak to sie ma w przypadku rolnika gdy rolnik przewozi swoj towarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, ale mając odpowiednią kategorię nie możesz przekraczać jej uprawnień. Do tego z pewnością ITD się przyczepi (czyli do przyczepy ). Najlepiej jak zobaczysz na poboczu tych miłych panów podjedź i się spytaj u źródła. Powinni wytłumaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co powinienem mieć w samochodzie do 3,5 t i czy potrzebny jest tachograf do samochodu który fabrycznie nie posiada tacho a ciągnie przyczepe 2 osiowa 2 t.

I czy przyczepy rolnicze powinny posiadać żółte tablice informujące o długości pojazdu.

w tym przypadku tacho odpada a na przyczepe to musisz mieć kat b+e

a tablice to nie wiem ale jak jusz to prostokątne jak robiłem prawko to przyczepa za ciężarówką musi meć ale nie wiem jak to jest z przyczepą rolniczą hyba trzeda bo jest przyczepą . bo te tablice to informują jak jest prostokątny kształt tego pomarańzowego odblasku to znaczy ze przyczepa, a jak skośne poprzeczne pomarańczowe paski to znaczy ze jedzi ciężarówka. raczej trzeba mieć inspektorki mogą cię czepiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytalem w gazecie ze jezeli przewozi sie towarek nie zarobkowo o masie calkowitej przekraczajacej 3,5 t to winietka nie jest potrzebna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witem

Zamieżam kupić stara, prawojazdy mam 11 lat wiec ndużo sie zmieniło, z tego co przeczytałem nie musze miec tacho ale jezeli jest to musze go wymontowac (zamienic na zwykły licznik) czy moge jezdzic bez legalizacji. i njeszcze jedno pytanko czy musze miec jakies dodatkowe kwalifikacje np kurs na przewóz żeczy, czy jakies zaswiadczenie z kąs że to samochód rolnika. Dodam ze ITD to mnie nie zatrzyma bo bede jezdzil tylko po okolicy, ale chodzi mi o drogówke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi