Robi8105 0 Napisano 12 Sierpnia 2007 Mam zamiar tucz świń oprzeć na paszach pełnoprcjowych. Co sądzicie o takim pomyśle? Może ktoś j€ż stosuje takie rozwiązanie, a jeśli tak to jak na tym wychodzi, jakie zużycie paszy, mięsność itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wetman 0 Napisano 22 Sierpnia 2007 Mój brat trzymał świnie na pełnoporcjowych paszach Provimi. Mięsne były, ale zjadały ok 250 kg paszy od 20 kg do 110 kg. Tak więc bez rewelacji. Stosował system: 10kg Sprinteru od 20-25kg50 kg starteru od 25-45kg60kg groweru od 45-70kg130 kg finiszeru od 70-110kgJak miał typowo mięsne prosięta to w wieku 40-50kg dostawały niewydolności mięsnia sercowego z powodu małej ilości wit. E i selenu ale udawało się je uratować. Teraz trzyma na Sano, ale na razie mogę Ci powiedzieć, że zużycie jest około 1,6kg paszy na 1kg przyrostu czyli prosięta kupione 24 lipca o wadze 18-20 kg mają teraz 37-39 kg i zjadły ok 30,5 kg paszy (Porky sypkie). Wyniki więc będą lepsze ale to na razie przyszłość. Zapytaj mnie na priva za dwa miesiące to będę wiedział więcej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TARPAN 0 Napisano 25 Maja 2008 i znowu SANO MA NAJLEPSZE PASZE - WYNIKI ZUZYCIA TAK JAK U DROBIU, CZYŻBY????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wetman 0 Napisano 25 Maja 2008 Rzeczywiście nie są źli, tylko niestety od tego czasu były cztery podwyżki i brat zmienił pełnoporcjówki na pasze robione w swoim gospodarstwie - oczywiście na koncentratach SANO. Jeśli chcesz przekonać się o zużyciu paszy osobiście to zapraszamy do nas. Napisz na priva i przyjeżdżaj, wyżywienie na nasz koszt (czym chata bogata, tym rada). Mam ekstra bimberek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach