wjmarcia 0 Napisano 15 Grudnia 2005 Wszyscy dobrze wiemy ile to problemów przysparzają słupy energetyczbe na naszych polach. Tracimy czas, a niekiedy przez swoją nieuwagę niszczymy sprzęt w czasie uprawy , nie mówiąc już o opryskach. Wiadomo, że energii elektrycznej w sposób bezprzewodowy dostarczyć się nie da. Słupy stać muszą. Jestem klientem dawnej energetyki kaliskiej i chciałbym się dowiedzieć czy za słupy które są na moich gruntach mogę się domagać odszkodowania, względnie wykupu gruntu. Gdzie złożyć takowy wniosek i czy z tym nie trzeba się spieszyć, bo niektórych odszkodowań z tytułu zajmowanych gruntów można dochodzić do końca tego roku, a więc pozostało niewiele czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ODRzyk 0 Napisano 6 Stycznia 2006 poszperaj w zeszłorocznej TopAgrze - tam to było wałkowane. Numeru nie pamiętam, ale chyba II połowa 2005 roku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wjacek 0 Napisano 25 Stycznia 2006 Odrzyk ma rację było wałkowane daj na PM adres e-maill to ci wyślę skan z Top Agro.Mam ten sam problem i byłem w Energetyce Kaliskiej.Dowiedziałem się tam, że za słupy energetyka płaci podatek 2% do gmimy.Jeśli chcesz odszkodowanie to do urzędu gminy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wjmarcia 0 Napisano 9 Lutego 2006 Wjacek próbowałeś w urzędzie dowiedzieć się co z tą sprawą, przecież podatek płacimy za cały grunt. Te 2% powinno się nam należeć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Lutego 2006 W ustawie o gospodarce nieruchomościami unormowano tryb dochodzenia roszczeń związanych istnieniem urządzeń energetycznych na nieruchomościach osób prywatnych. Wszelkie tego typu roszczenia prywatnych właścicieli zaspokoić musi gmina, ponieważ istnienie słupów na Twoim polu jest konieczne ze względu na interes publiczny i należy to do zadań gminy, więc adresatem wszellkich tego typu roszczeń będzie gmina w której znajdują się nieruchomości na których wzniesiono słupy. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach