Skocz do zawartości
pawela56

Biopaliwo we własnym sprzęcie

Rekomendowane odpowiedzi

popieram dość sie oszczędzi na paliwie i warto mieszać a nowe wtryski co roku za taką kase i tak warto

no i stale jak nowe bo często zmieniane

a tak wogóle to mój U-1222 zrobił już prawie 400Mth na tkich mieszankach (40 ON/60 OR) i nic nie robiłem chodzi ekstra

może i sie nie miesza dobrze ale co z tego skoro silniczek pięknie chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z olejem rzepakowym będzie problem zimą.w tym roku to i na opale nie chciały sprzęty jeździć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
popieram dość sie oszczędzi na paliwie i warto mieszać a nowe wtryski co roku za taką kase i tak warto

no i stale jak nowe bo często zmieniane

a tak wogóle to mój U-1222 zrobił już prawie 400Mth na tkich mieszankach (40 ON/60 OR) i nic nie robiłem chodzi ekstra

może i sie nie miesza dobrze ale co z tego skoro silniczek pięknie chodzi

nie chodzi tylko o wtryski ale i pompe druga rzecz to olej w silniku ktory rownież powinien byc wymieniony na roslinny tzw. PLANTOMOT zajmowalem sie tym tematem zima w maszynach budowlanych gdzie zuzycie paliwa dochodzi do 90 litrow na godz a twoje 400MTH robi sie w 6 do 8 tygodni. Po 300 godz silnik zaczal dymic, okazalo sie ze zamiast oleju mamy klajster a pompa i wtryski nadawaly sie do regeneracji. winien byl pokost wytracajacy sie z OR koszta naprawy w warsztacie przekroczyly oszczednosci. z drugiej strony montaz ukladu przygotowujacego OR do silnika oplaca sie tylko w silnikach pracujacych na okraglo dlatego w bizonie ktory przepracuje w sezonie 100MTH (jak dobrze idzie) nie ma sensu wywalac ok. 5500zl na taki uklad

/edit - Nie Lip 9 15:56:13

latem lałem do mtz pół na pół opał i olej rzepakowy

potem czysty olej rzepakowy ciągnik na mieszance chodził normalnie a na czystym oleju nawet ciszeij ale juz jesienią zaczeły robic sie kluski w baku i przewodach

tak sobie mysle ze na zime wystarczyła by jakas grzałka w baku i przepływowy ogrzewacz

tylko jest problem z olejem który zostanie w pompie i przewodach wiec cos trzeba porobic aby gasic i zapalac go na opale lub ropie

OR przed podaniem do silnika musi zostac podgrzany do temp. conajmniej 70*C do podgrzania wykorzystujesz plyn chlodzacy przepuszczajac paliwo za pomoca elektrycznej pompy przez wymiennik ciepla (np, mala chlodnica olejowa z jakiejs osobowki). silnik odpalasz na ropie z malego dodatkowego zbiornika gdy osiagnie normalna temperature pracy za pomoca zaworu przelaczasz na juz podgrzany olej na fajrant przelaczasz spowrotem na rope az silnik zuzyje caly OR z filtrow i ukladu paliwowego.

/edit - Nie Lip 9 16:10:28

a propo mialem okazje pogadac w firmie elsbet w niemczech okazuje sie ze nie kazdy diesel nadaje sie do jazdy na OR. najmniej problemow stwarzaja stare silniki z typowa pompa systemu bosch. nowe systemy typu common rail siadaja w krotkim czasie a np CATERPILAR wogole zabrania stosowania OR w swoich maszynach mimo ze sa to typowe diesle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mory 1971 niestety nie zgodze sie całkiem z tym co mówisz

czytałem tez sporo o OR i conieco wiem od 2 tygodni stosuje DFX i widac poprawe jesienia sprawdze wtryski i pompe zobaczymy co bedzie

a olej w silniku hmm wystarczy zlikwidowac przedmuch z cylindrów do miski olejowej i wszystko gra do tego świetnie nadaje sie ceramizer (juz wiem co sie dzieje z olejem ) regeneracja pompy wtryskowej do 1222 230zł na opale tez miała sie szybciej zużywac a to nie prawda chodził na opale 6 lat i nic wszystko bujdy niemam zamiaru sie o nic spierac to jest stary diesel i jeździ na wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje stary diesel jezdzi na wszystkim dlatego tez jest znimi najmniej problemow .a jesli chodzi o olej to nawet w nowym silniku resztki nie spalonego paliwa w szczegolnosci na biegu jalowym przedostaja sie do oleju i nie pomoze tu nawet najllepszy srodek uszczelniajacy.jak juz pisalem bylem juz w firmie elsbet i rozmawialem na ten temat .wszystko dziala ale do czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, wlałem do ruska olej sojowy z tesco, po 2,19 za litr, pięknie pyka! Pozdrawiam.
W jakiej proporcji (w stosunku do ON) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W stosunku???- 100% olej sojowy, no może z 4-5l było opałówy w zbiorniku i sojowego 30 litrów wlałem, ale promocja już się skończyła, teraz najtańszy jest w Biedronce, po 2,69 bodajże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasiona rzepaku maja ok 45% oleju różnie to jest 48%to na maksa

niestety nie uda sie nam tego wszystkiego wydusić w śrucie zostaje ok.5-10 proc to zalezy od klasy prasy i jej zuzycia ,im lepsza czyt. droższa prasa tym mniej zostawia więc z tony maksymalnie 400kg wycisniesz,wszytsko jest w internecie tylko trzeba chciec poszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam! posiadam u 1614, c360 i u902. myślę nad zasilaniem olejem rzepakowym w lato ale nie wiem czy bedą jakieś przeciwskazania do któregoś z ciągnikow? tylko c360 bedzie ostro jeżdzić pozostale na wolnych obrotach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja jade 100% na oleju roślinnym, sojowym z TESCO, już trzeci miesiąc T-25, codzień chodzi przy orkanie, forszaj i 4011 jedzie pół na pół z opałem, ale myśle, że 100% roślinnego by im nie zaszkodziło, sąsiad znowu jedzie pół na pół rzepakowy z opałem i też chodzą MF 255 oraz 360.

Nie wiem, czy turbinie w 1614 nie zaszkodzi praca na wolnych obrotach na oleju rzepakowym, a reszta pojedzie, u nas pół wsi frytkami pachnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, nie wiem, ile w tym prawdy, ale słyszałem, że z tony rzepaku można wydusić ok.300-400 kg oleju.

300 dobrze słyszłeś a 400 to marzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm co jest z tymi biopaliwami na własny użytek juz mozna na tym jeździc bez gadania policji? chodzi o czysty OR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W stosunku???- 100% olej sojowy, no może z 4-5l było opałówy w zbiorniku i sojowego 30 litrów wlałem, ale promocja już się skończyła, teraz najtańszy jest w Biedronce, po 2,69 bodajże

Też nakupiłem tego oleju bo:

1. był tani ok. 6,50 za 3l

2. był w bańkach 3l - aby zatankować z 1l butelek trzeba duużo czasu.

jest tylko jeden problem:

ten olej ma 92% tłuszczu (czyli oleju) a 8% prawdopodobnie wody i nie kosztuje 2,19/litr tylko tak na prawdę 2,19/0,92=2,38zł/l

co gorsza większość firm to podchwyciła i już widziałem oleje 91%

a prawdopodobnie sztaby ludzi myślą jak zawartość oleju w oleju maxymalnie obniżyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iałem to napisać w "paliwach alternatywnych", ale na władze nie poradze.

W książce mojego ojczulka, jeszcze z technikum, mam opis ruskiego ciągnika leśnego na gaz drzewny, a teraz inne hardcory; miał gość u nas Jelcza na skończeniu to mu jeść dawał przechodzony olej silnikowy rozbełtany z OO, znajomek śmiga na posmażalniczym, b. długo go filtruje ale wychodzi go to coś koło 1PLN/litr. Jak byłem w Instytucie Sadownictwa w Brzeznej, to mieli tam Fergussona przerobionego na LPG miał jakieś podkładki pod głowicą, a za zbiorniki robiły butlle od kuchenki na błotnikach. po cholere oni się tak męczyli z przeróbką jak mf prawie nic nie pali to nie wiem .

Dwa tygodnie temu byłem w Klikowej na wystawie był tam gościu co najróżniejsze miał biodiesle, nawet ze smalcu wieprzowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja cały czas jeżdże na oleju roślinnym, kupuje w Tesco, albo ostatnio w Netto, po 2,38 za 0,9 l, zawsze taniej jak ON, a ostatnio u nas nawet opał zdrożał, po 2,65 tylko przy zakupie pow 1000 l., a w mniejszych ilościach to po 3,00 - 3,10/l, nie mieszam z niczym, tylko 100% roślinnego leje i wącham frytki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja kupilem olej i pisalo ze jest odwodniony hmm ciekawe czy to prawda

ODWONIONY - tzn że przy smażeniu nie śmierdzi

też czytałem że odwodniony, ale 8% byłoby tam czego?

a po uważnym przeczytaniu (też w innych językach ang. deodorized) i uważnym przeliterowaniu po polsku, wszystko się wyjaśniło.

aktualnie jeżdżę na białoruskiej ropie po 2,9 i oleju dolewam minimalne ilości

a to ze względu na zapiekające się końcówki w c-360 (4cyl.)

choć znajomy jeździ c-360 3p na czystym rzepaku i u niego jest dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje się ktoś jak są ceny najmniejszych estryfikatorów dla gospodarstw rolnych a może posiada ktoś już takie urządzenie. Jeśli np. chciałby kupić takie urządzenie a nie uprawiam rzepaku i musiałbym go kupować to jak się wtedy ma sprawa opłacalności? Jaką ilość biodiesla można wytworzyć z tony nasion rzepaku? Czy można wykorzystać gorczyce, jeśli tak to jaką i jaki jest jej plon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi