gigant rolnik 0 Napisano 20 Października 2007 Kupowałem ostatnio działkę "grunt orny pod zalesienie " i u notariusza podpisałem akt własności od ręki a następnie tydzień później kupowałem znowu " grunt orny pod zalesienie"tylko że gdzie indziej i w innej kancelarii i tu muszę czekać bo pierwszeństwo ma agencja. Może mi ktoś to wytłumaczy czego w jednej kancelarii mogłem podpisać akt właściwy od razu , a w innej muszę jeszcze raz iść i czekać na decyzje z agencji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
geo2 0 Napisano 20 Października 2007 na moje skromne oko to w tym drugim przypadku agencja ma prawo pierwokupu (rolnik od którego kupujesz ziemie nabył ją od agencji, ale nie minelo jeszcze 5 lat) i dlatego trzeba sporządzić cos w rodzaju umowy wstepnej, ktora idzie do agencji. Jeżeli agencja nie skorzysta z prawa pierwokupu to bedziesz mógł kupić ta ziemie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_farm 0 Napisano 21 Października 2007 Mam informacje sprzed ok roku (agencja nie wypupiła nawet 1 ha nawet gdy na danym terenie jest planowana autostrada) -nie mają kasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach