Skocz do zawartości
marian892

ulga inwestycyjna w podatku rolnym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moje pytanie dotyczy ulgi inwestycyjnej na zakup i zainstalowanie deszczowni, czy ulga obejmuje tylko deszczownie stacjonarne?? czy jeżeli mam deszczownie przenośną to mnie ulga nie przysługuje?? mam deszczownie przenośną i urzednicy twierdza ze nie moge skorzystac z ulgi bo gdy przyjechali na oględziny to deszczownia nie byla na polu? a przeciez deszczownia nie pracuje przez cały rok i mozna po sezonie zabezpieczyc ja przed zniszczeniem lub kradzieża...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem postepowania Urzędów.Przepisy dotyczące ulgi inwestycyjne zmieniły sie 01.01.2009 roku.W ustawie o podatku rolnym do 01.01.2009 roku nei bylo zapisu któy mówilby o tym że nie mozna udzileac ulgi inwestycyjnej jak ktos sobie pomógł kredytem.Z tego co wiem to bazuje sie na ustawie o podatku rolnym a nie na przepisac agencyjnych.A co do podawnaia informacji do Agencji kto koryzsta z ulgi hmhmhh urzedy nie maja takie prawa jest przeciez ustawa o ochronie danych osobowych i tak zwana tajemnica słuzbowa.Zgodnie z ogolnymi rpzepisami moga udizelac informacji tylko prokuraturze i US i tak dalej.pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie próbuj nawet uzyskać tej ulgi przy kredycie z linii MR. Możesz mieć spore kłopoty z ARiMR która dopłaca bankom do oprocentowania.

Kiedyś można było tak robić ale kilka lat temu wprowadzono przepis który zabrania podwójnego dofinansowania. Gmina pewnie ci przyzna ulgę bo nie może odmówić jak wniosek jest w porządku ale jak ARiMR się dowie a ma już rejestr kredytów to cofnie ci dopłatę do procentowanie i będziesz musiał zapłacić wszystkie odsetki jak w kredycie komercyjnym i jeszcze odsetki od odsetek które już zapłaciłeś.

W tej chwili można legalnie dostać ulgę w podatku od inwestycji za własne pieniądze lub za kredyt komercyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest z ulgami w podatku przyznanymi przed 2009 rokiem?? Jak na to reaguje ARiMR??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można starać się o ulgę w przypadku finansowania inwestycji kredytem preferencyjnym!! należy jednak pamiętać o łącznym wsparciu, które nie może przekroczyć pewnego progu (zgodnie z rozwiązaniami legislacyjnymi UE - czytałem niedawno obszerną interpretację, jednak nie pamiętam dokładnie progu ani jej lokalizacji tzn czasopisma) ale postaram się uzupełnić wypowiedź o konkretne rozwiązania prawne w tej kwestii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak sie starałem o ulge to warunek był aby inwestycja była wykonana za gotówke, kolega z inwestycją skredytowana sie niezałapał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak jest z ulgami w podatku przyznanymi przed 2009 rokiem?? Jak na to reaguje ARiMR??

Ten przepis wprowadzono chyba wcześniej ale nie pamiętam kiedy. Było o nim cicho dopóki agencja nie zaczęła ścigać rolników. Oni mają teraz dokładne rejestry. Znajomy chciał kupić ode mnie siewniki zbożowy kupiony na kredyt 4 lata temu, a że starał się na PROW to zaraz miałem telefon z ARiMR że cofną mi dopłaty do oprocentowania kredytu i oskarżą o przestępstwo. Sprzęt na Kredyt i PROW trzeba trzymać 5 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie zastanawia co to znaczy koszty inwestycyjne - to koszty netto czy brutto?

I czy ulge dostaje sie tylko do gruntów na które mam akt notarialny czy do udokumentowanych dzierzaw także?? bo jakos nie moge tego znalezc w przepisach.

Poza tym wg mnie bez sensu jest ze ulge mozna dostac tylko w gminie w ktorej sie znajduje obiekt w ktorym byla przeprowadzona inwestycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi