lisek 0 Napisano 1 Listopada 2010 U nas już nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregor 80 0 Napisano 2 Listopada 2010 Skad to wiecie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JacekXXL 0 Napisano 5 Listopada 2010 a jednak będzie dopiero w styczniu 2011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EdiPower 0 Napisano 11 Listopada 2010 macie może już jakieś wzory wniosków na modernizację gospodarstw które będą składane od 3 stycznia 2011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 12 Listopada 2010 Edi, kurcze kiedy Wy się w końcu nauczycie, że w tym kraju nic wcześniej nie ma. Wszystkie wzory pojawią się w styczniu i to tylko pod warunkiem, że w styczniu ruszy projekt.Już tak Wszyscy uwierzyli, że w styczniu odpalą działanie ? Zastanów się tylko, najpierw miało byc w listopadzie, potem w grudniu, teraz od 3 stycznia !!!! 3 stycznia to jeszcze biura ARiMR będa nieczynne !! i zauważ, że już będzie po wyborach, a dziurę w budżecie mamy taką jak nigdy ! Więc nie licz na to, że program ruszy od 3 stycznia, bo ruszy dopiero wtedy kiedy formalnie ARiMR da ogłoszenie o naborze wniosków, a teraz to są czyste spekulacje i gra przedwyborcza.Dzięuję za uwagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 25 Listopada 2010 To juz wiadomo ja to bedzie z modernizacją.http://www.arimr.gov.pl/komunikaty-prezesa-arimr/artykuly/ogloszenie-prezesa-agencji-restrukturyzacji-i-modernizacji-rolnictwa-tomasza-kolodzieja-8.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 25 Listopada 2010 a wielkopolskie gdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 25 Listopada 2010 Wielkopolska jest bogato to sobie kupi za swoje i to w dodatku za gotówke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekb37 0 Napisano 25 Listopada 2010 do których roślin zalicza facelię, żeby obliczyć ESU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 25 Listopada 2010 Nie pozostaje nic innego niż kredyt preferencyjny lub leasing. (Tak bedzie w moim gospodarce.Tak sie zastanawiam czy niemożna by było zaskarżyć podziału na limity dla województwa do trybunału sprawiedliwości, bo dlaczego w jednym woj. jest więcej kasy a w innym mniej (chodzi mi o podział zrobiony w 2007), czym sie różni osoba z jednego woj. od osoby z innego woj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 26 Listopada 2010 Ja tam niewiem jak oni dzielili tą kase na hektary w województwie czy na mieszkańców ale wydaje mi się że akurat wielkopolska jest województwem gdzie jest silne rolictwo i są robione duże inwestycje dlatego brakło kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekb37 0 Napisano 26 Listopada 2010 do których roślin zalicza facelię, żeby obliczyć ESU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 26 Listopada 2010 Witam.Ja nie wypełniałem,ale tu jest wykaz grup roślin uprawnych http://pl.advantacell.com/wiki/Ro%C5%9Bliny_uprawne gdzie facelia jest zaliczona do miododajnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 26 Listopada 2010 Po kliknięciu w rośliny uprawne u dołu podanej str. wyświetliło "rośliny pastewne niemotylkowe: kapusta pastewna, kukurydza, słonecznik pastewny, facelia" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekb37 0 Napisano 26 Listopada 2010 dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Medio 0 Napisano 26 Listopada 2010 Witam proszę o info czy jeśli chce zakupić ciągnik rolniczy w ramach programu "Modernizacja.." prowadząc produkcję roślinna i zwierzęcą będzie mi potrzebny jakiś załącznik od weterynarii?Jaki jest ewentualny termin wydania takiego zaświadczenia przez weterynarię i czego dotyczy kontrola?Z góry dziekuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alwaro 0 Napisano 26 Listopada 2010 moim zadaniem przyszła edycja modernizacji w tych woj. tylko dla mleczarzy do istne przegiecie sa tacy co korzystali już dwa razy i sa mleczarzami to im 3 raz maja prawo a co z tymi co ani razu nie skorzystali albo z chodowcami czegokolwiek niz krowy mleczne albo z młodymi co nie mieli jeszcze szansy paranoja!!!i tak sie tworzy gospodarstwa różnej predkości wiecej sie szkodzi jak pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 29 Listopada 2010 prowadząc produkcję zwierzęcą będziesz musiał dostać z weterynarii dokument o nazwie dobrostan zwierząt czy coś w tym stylu.Do gospodarstwa przyjeżdża lekarz vet i wypełnia ankietę. Na tej podstawie napiszą czy w gosp. rolnym zapewniony jest dobrostan czy nie. Oczywiście wcześniej musisz im złożyć podanie, że takiego zaświadczenia potrzebujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lisek 0 Napisano 7 Grudnia 2010 Ja tam niewiem jak oni dzielili tą kase na hektary w województwie czy na mieszkańców ale wydaje mi się że akurat wielkopolska jest województwem gdzie jest silne rolictwo i są robione duże inwestycje dlatego brakło kasy.Brakło ma modernizacje, naboru na mikroprzedsiębiorstwa i różnicowanie taż już raczej nie będzie. Wygląda na to, że w Warszawie uważają , że Wielkopolska już się wystarczająco zmodernizowała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EdiPower 0 Napisano 9 Grudnia 2010 Osobiście myślę że sprawa nadaje się pod sąd. Rozumiem że wielkopolska wykorzystała już swój limit na modernizację ale pieniądze na modernizacje gospodarstw mlecznych to całkiem inna pula. Te pieniądze miały być przecież formą odszkodowania za straty z przed 2 lat i początkowo gospodarstwa mleczne w zależności od wielkości posiadanej kwoty mlecznej miały dostać żywą gotówkę ale oczywiście później zmieniono to na pomysł z przekazaniem do ARiMR i wykorzystaniem poprzez PROW. W takiej sytuacji byłem pewien że chociaż pieniędzy będzie mało ale nabór w Wielkopolsce na pewno będzie a tu okazało się że ktoś zapomniał o priorytetach. Ta sytuacja jest dla mnie niezrozumiała i bardzo krzywdząca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł0128 0 Napisano 9 Grudnia 2010 do sądu nadaje się sprawa kto wzią w leasing a teraz nie może sobie wpisać do wniosku a znam takich kilka osób to dopiero lipa kiedyś nie było problemu a teraz nie można jak użytkowałeś maszynę wcześniej wpisać do wniosku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniel11441 0 Napisano 16 Grudnia 2010 witam, czy mamy sznsę dostać ciągnikok.80km z turem na 25ha przy 23ESU i kwocie mlecznej 125tys jeżeli pierwszy raz skorzystamy z MGR i kupiliśmy 2 lata temu Forterrę 11441 za gotówkę i z ciągników do 20lat jest jeszcze Zetor 5211 z 1991r.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deutz112 0 Napisano 16 Grudnia 2010 witam chciałbym się dowiedzieć jakie wymogi trzeba spełnić ,aby dostać dofinansowanie na modernizacje gospodarstwa mlecznego,na które wnioski będą przyjmowane w styczniu 2011 i na co mógłbym je wykorzystać ,mam niewielkie gospodarstwo i jeszcze nigdy nie korzystałem z takich środków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 17 Grudnia 2010 witam chciałbym się dowiedzieć jakie wymogi trzeba spełnić ,aby dostać dofinansowanie na modernizacje gospodarstwa mlecznego,na które wnioski będą przyjmowane w styczniu 2011 i na co mógłbym je wykorzystać ,mam niewielkie gospodarstwo i jeszcze nigdy nie korzystałem z takich środków. Przeczytaj projekt i będziesz wiedział, chcesz abyśmy kilkadziesiąt stron wytycznych Ci referowali ? Przejdź do ARiMR i tam doradca przez 3 godziny wszystko Ci wytłumaczy, również w ODR maja niezbędna ku temu wiedzę. Nie da się tu wszystkich szczegółów opisywać. Wyjaśniamy tutaj konkretne zapytania i problemy a nie ogóły.Ale najpierw zacznij od siebie i sam poczytaj wszystkie dokumenty dotyczące PROW i MG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 17 Grudnia 2010 witam, czy mamy sznsę dostać ciągnikok.80km z turem na 25ha przy 23ESU i kwocie mlecznej 125tys jeżeli pierwszy raz skorzystamy z MGR i kupiliśmy 2 lata temu Forterrę 11441 za gotówkę i z ciągników do 20lat jest jeszcze Zetor 5211 z 1991r.? To się okarze jak złożysz wniosek. Moim zdaniem tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach