Błażej 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 Z calym szacunkiem kolego prawie wszystko sie zgadza,oprocz najwazniejszego faktu ze krowy salers zawsze rodza lekko same nawet w mieszancach z charolaisem,a simentaler z charolaisem?masz pojecie koles jakie wielkie to cielaki wychodza tak samo jest w uckermarker,a salersy maja to do siebie że maja taka budowe miednicy ze wszystko przejdzie,ryzyko jest minimalne,a przy krzyzowaniu simental x charolaise ryzyko jest maksymalne,salersy maja to do siebie jeszcze ze jest to rasa ekstensywna caly rok na pastwisku i tylko siano a simentaler chyba nie ta liga a raczej napewno.mowiac po co rasa montbeliarde ja ci moge powiedziec po co rasa limousine przeciez jest simentaler.po co ci limousine kup simentale i kryj charolaisem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 wszystko zalezy od celu przeznaczenia kazdy to wie a ty zaczynasz dyskusje ze producent mleka zaczyna kryc miesna raasą,to mowie ci moj drogi kolego ze na swiecie w gospodarstwach mlecznych stosuje sie w celu wywolania heterozji,poprawy zdrowotnosci itd. krycie montbeliarde,normande,szwedzkim bydłem itd a kryje sie wlasnie wysokomleczne hf i wyobraz sobie ze to stada amerykanskie pierwsze zaczely to robic a niewiem czy umiesz sobie to wyobrazic ale sa to stada powyzej 10000litrow,jakbys jeszcze niewiezyl i sie klocil to moge odeslac cie do literatury,ale zaraz to nie tylko amerykanie tak robia przeciez na calym swiecie sie tak robi a moze oni wszyscy to idioci i ty masz racje!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 jeszcze jedna sprawa jest ich wiele takich zalet krzyzowania ale chcialbym wymienic najwazniejsza:a wiec wysokomleczne hf maja to do siebie ze krotki jest czas ich uzytkowania,a remont kosztuje najwiecej a takze koszty weterynaryjne,a wiec krzyzowania poprawia zdrowotnosc wydluza czas uzytkowania,a remont stada to w wielkich stadach najwiekszy koszt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 ja jestem duzym zwolennikiem wszelkich mieszancow w miesnych jak i w mlecznych radsach to sa tylko korzysci,wybujałość mieszańców to tylko korzysci 90% produkcji wołowiny w stanch to z mieszanców także nik nie jest głupi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 http://www.coopex.com/croisement-montbeliarde-x-holstein-en.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karol P 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 Z calym szacunkiem kolego prawie wszystko sie zgadza,oprocz najwazniejszego faktu ze krowy salers zawsze rodza lekko same nawet w mieszancach z charolaisem,a simentaler z charolaisem?masz pojecie koles jakie wielkie to cielaki wychodza tak samo jest w uckermarker,a salersy maja to do siebie że maja taka budowe miednicy ze wszystko przejdzie,ryzyko jest minimalne,a przy krzyzowaniu simental x charolaise ryzyko jest maksymalne,salersy maja to do siebie jeszcze ze jest to rasa ekstensywna caly rok na pastwisku i tylko siano a simentaler chyba nie ta liga a raczej napewno.mowiac po co rasa montbeliarde ja ci moge powiedziec po co rasa limousine przeciez jest simentaler.po co ci limousine kup simentale i kryj charolaisem.A co sądzisz o kryciu simentali limousine ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 no raczej łatwe porody bedą ale o jakiego typ simentala chodzi mleczny czy miesny simental?krycie simentali limousinem mi za bardzo sie nie podoba bo to krycie rasy wiekszego kalibru rasa mniejszego kalibru a powinno byc odwrotnie to jakby bernardyna kryc pudlem.jedyny pozytyw z tego moze byc troche wieksza wybojowosc miesa niz u simentali.jesli sa w typie mlecznym to radzil bym inseminowac piemontese wieksza wydajnosc rzezna i mniejsze zuzycie pasz od limousine i mniejsze otluszczenie.chociaz piemontese rasa sredniego kalibru jak limousine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 jak jestes w stanie miec oko i masz dobre oko i dbasz to radzilbym charolaise wiecej wyciagniesz z tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 Uwielbiam jak w trakcie dyskusji interlokutor odpowiada w dyskusji nie na temat , tylko głosi to co wie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 wlasnie ze na temat ty piszesz od poczatku nie na temat bo to nie dyskusja nad tym czy ta rasa jest potrzebna czy nie, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 i nie mieszam sie w dyskusje tylko wyrazam swoja opinie temat jest:rasa montbeliarde opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karol P 0 Napisano 20 Kwietnia 2008 no raczej łatwe porody bedą ale o jakiego typ simentala chodzi mleczny czy miesny simental?krycie simentali limousinem mi za bardzo sie nie podoba bo to krycie rasy wiekszego kalibru rasa mniejszego kalibru a powinno byc odwrotnie to jakby bernardyna kryc pudlem.jedyny pozytyw z tego moze byc troche wieksza wybojowosc miesa niz u simentali.jesli sa w typie mlecznym to radzil bym inseminowac piemontese wieksza wydajnosc rzezna i mniejsze zuzycie pasz od limousine i mniejsze otluszczenie.chociaz piemontese rasa sredniego kalibru jak limousine Dokładnie chodzi mi o Simentala typ mleczny. Bo szukam odpowiedniego byka po którym można by mieć niezłe bydło opasowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 21 Kwietnia 2008 no to mozesz charolaise tylko pamietaj wybrac byka o latwych porodach,limousine nie sprawdza sie raczej w mieszancach pisze prace o mieszancach z mlecznymi i limousine najgorzej wypada najlepsze sa charolaise lub błękitna belgijska ewentualnie piemontese reszta szkoda czasu bo niewiele zmienia.Porownalem wiele badan z 30 lat wstecz zawsze od dawien dawna do teraz najlepsze byly charolaise w porownaniu do innych ras miesnych porownywalne wyniki osiaga bbb ale malo badan jest na mieszancach bbb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karol P 0 Napisano 21 Kwietnia 2008 no to mozesz charolaise tylko pamietaj wybrac byka o latwych porodach,limousine nie sprawdza sie raczej w mieszancach pisze prace o mieszancach z mlecznymi i limousine najgorzej wypada najlepsze sa charolaise lub błękitna belgijska ewentualnie piemontese reszta szkoda czasu bo niewiele zmienia.Porownalem wiele badan z 30 lat wstecz zawsze od dawien dawna do teraz najlepsze byly charolaise w porownaniu do innych ras miesnych porownywalne wyniki osiaga bbb ale malo badan jest na mieszancach bbbA masz może jakieś dane o krzyżówce z Blonde D'Aquitaine ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 22 Kwietnia 2008 no pewnie ze mam,kiepsko wypadaja w mieszance z cb najlepiej charolaise i bbb,blondy na tym samym poziomie co limousine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 22 Kwietnia 2008 i blondy daja takze duze cieleta,latwosc porodow u blondow jest tylko gdy matka jest czystorasowa blonde d aquitaine a wynika to z budowy miednicy i dlugosci tulowia aczkolwiek blond w czystosci rasy ma zbliozony odsetek trudnych porodow do charolaise. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Button 0 Napisano 3 Maja 2008 Witam!Również jestem zainteresowany rasą Montbeliarde z racji na jej opisywane w różnych wydawnictwach liczne zalety. Myślę że byłaby ona ciekawą alternatywą dla HF w moim gospodarstwie z racji tego, iż podobno mają dłuższy okres użytkowania i mniejsze problemy ze zdrowiem a do tego ich cielęta nadają sie do opasu co może spożytkować nadwyżki gorszej jakościowo paszy.Dlatego chciałbym sie dowiedzieć od was czy ktoś miał styczność z tą rasą i może mi powiedzieć coś więcej o niej przez pryzmat użytkowania bo wiedza książkowa lub zaczerpnięta z internetu a życie to zupełnie co innego?? Z góry dziękuje z pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 15 Maja 2008 Panno Nataszo (Asiu) , o czym my mówimy jak sama Pani robi taki galimatias w tak dużym stadzie. Na coś sie należy zdecydować. W hodowli nie można stosować durnych zasad jakie głosi np. "Błażej" pseudo hodowca. To tylko pozornie mądrze brzmi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 19 Maja 2008 jakie to durne zasady?obal te zasady jak mozesz,czekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 17 Czerwca 2008 Mimo, że używa pan panie Plewa momentami wysublimowanego języka, to ręce pana świerzbią. Poza tym, jeśli zna pan już moje imię w realu i je pan ujawnia, to uświadomię błogosławionego, że Natasza to również moje imię. I żebyśmy nie byli jedynie pseudohodowcami, a również pseudointeligentami to uczyńmy prawdę znajomą nie tylko wybranym. Tak więc koleżanki i koledzy forumowcy macie do czynienia z Joanną Nataszą Lachowicz robiącą ograniczonym galimatias na dużym stadzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 18 Czerwca 2008 No tak. Wybaczy Pani, ale ja naprawde blefowałem z tą znajomością. To były strzały , wynikające z moich wiadomości wynikających z Pani wypowiedzi, takich jak : duże stado, kilka ras , szef kobieta wykształcona , młoda. I to jest 1 tylko miejsce w Polsce. A słowo galimatias to była prowokacja do reakcji. Ja nie uzurpuje sobie prawa do tyt. hodowca. Wiele jednak tutaj tekstów wypowiadanych jest z wielkim przekonaniem, ale nie wszystkie dla mnie laika właściwie w dziedzinie bydła mięsnego, znającego jednak podstawy hodowli i genetyki wydają sie właściwe i trącą pseudonauką . Przedstawienie sie to był i jest Pani wybór. Pozostawanie innych forumowiczów skrytych pod nikiem nie ma nic wsólnego z intelektem. Co z tym świerzbem na rękach, bo nie rozumiem tego zwrotu ? Łącze wyraza szacunku J. Plewa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
theCook 0 Napisano 5 Lipca 2008 Witam!Również jestem zainteresowany rasą Montbeliarde [...]Pytaj co Cię interesuje, hoduję mobeliarda.Mam teraz około 28kg/szt, 2-3 laktacja, łatwo się wyciela, zapalenia to rzadkość, bardzo zdrowe bydło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Button 0 Napisano 23 Lipca 2008 No więc powiedz jaką masz wydajność od sztuki? Sprzedawałeś może jakieś opasy, jeśli tak to co sądzisz o ich przyrostach? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
theCook 0 Napisano 25 Lipca 2008 Witam,No to przecież wcześniej pisałem o wydajności, 28-29 l od sztuki średnia stada dojącego się. Stado idzie na 8500 litrów.Byczki roczne około 430-450 kg, ale ja ich nie tuczę za bardzo.Rasa bardzo odporna na złe warunki, nie ma prawie zapaleń, nie zalega, polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delacortez 0 Napisano 16 Sierpnia 2008 jeśli ktos jest zainteresowany 100% Montbeliarde to mam do zaoferowania buchajka 500kg do rozpłodu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach