Pawelmf 0 Napisano 3 Stycznia 2009 Panowie a jak jest z dopuszczaniem jałówek do montebliarda czy lepiej nieryzykować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotruś 0 Napisano 4 Stycznia 2009 Panowie a jak jest z dopuszczaniem jałówek do montebliarda czy lepiej nieryzykować Zakładam, że pytasz o jałówki HF, to w sumie ja tak robie tylko jest mały problem bo te cielaki mają spore głowy i poród nie należy do najłatwiejszych. W ostatnim roku miałem z 15 poroów jałówek inseminowanych MO:3 wycieliło się bez żadnej asysty,7 szt poród z asystą 1 osoby + kołowrotek do wyciągania cielaków4 szt poród ciężki 2 osoby + sprzęt1 szt poód bardzo ciężki nie dało rady wyciągnąć cielaka, zanim wet dojechał to się udusił, trzeba go było w kawałkach wyciągać, to były cielaki po Ralbanie i Lecuyerze, jeśli jesteś w stanie dopilnować jałówki przy porodzie to nie powinno być źle, tylko unikaj "pokrojowców" np. Mic Mac, bo te cielaki będą potężne, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trojan 0 Napisano 4 Stycznia 2009 tylko trzy wycielenia łatwe na 15 porodów - reszta czyli 80% porodów wymaga angażowania właściciela i sprzętu. Wynik prawie jak przy kryciu jałówek HF nasieniem BBW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawelmf 0 Napisano 4 Stycznia 2009 Panowie a jak jest z dopuszczaniem jałówek do montebliarda czy lepiej nieryzykować Zakładam, że pytasz o jałówki HF, to w sumie ja tak robie tylko jest mały problem bo te cielaki mają spore głowy i poród nie należy do najłatwiejszych. W ostatnim roku miałem z 15 poroów jałówek inseminowanych MO:3 wycieliło się bez żadnej asysty,7 szt poród z asystą 1 osoby + kołowrotek do wyciągania cielaków4 szt poród ciężki 2 osoby + sprzęt1 szt poód bardzo ciężki nie dało rady wyciągnąć cielaka, zanim wet dojechał to się udusił, trzeba go było w kawałkach wyciągać, to były cielaki po Ralbanie i Lecuyerze, jeśli jesteś w stanie dopilnować jałówki przy porodzie to nie powinno być źle, tylko unikaj "pokrojowców" np. Mic Mac, bo te cielaki będą potężne, Ja każdego porodu staram się pilnować zawsze to lepiej dla krowy ma lżej . Kolego masz już możę krowę po montebliardzioe i jak . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotruś 0 Napisano 4 Stycznia 2009 Niestety jeszcze nie mam, narazie tylko jałówki, ale fajnie rosną.Znajomy kupił z coopexu 30 szt w czystej rasie. Fajne, spokojne i naprawdę duże zwierzęta, ale w mleku szału nie ma. Wyjdzie z pierwiastkami gdzieś na 6.500ltr ale zdrowe są przynajmniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotruś 0 Napisano 4 Stycznia 2009 tylko trzy wycielenia łatwe na 15 porodów - reszta czyli 80% porodów wymaga angażowania właściciela i sprzętu. Wynik prawie jak przy kryciu jałówek HF nasieniem BBW Te 7 porodów z 1 osobą też bym uznał za łatwe porody, bo komplikacji żadnych nie było, potrzebna była niewielka pomoc.1/3 to były ciężkie porody ale do BBB jeszcze troche montberkowi brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach