wielkopolaninon 0 Napisano 5 Listopada 2007 Witam, Wiem, że od jakiegoś czasu można stosować plazmę paszy dla prosiąt. Czy ktoś z was ma jakieś opinie na ten temat?Wiem że nie jest to tani produkt, ale jestem ciekaw czy rezultaty są na tyle dobre że się opłaca??Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TARPAN 0 Napisano 25 Maja 2008 Witam.Zachecam do stosowania nie plazmy krwi - bo jest bardzo droga, ale np. mączki z erytrocytów AP prod. LNB. Kosztyje to na poziomie 3 zł/ kg w detalu. Zawiera 92 % bialka, 7,5 % lizyny, 0,7 % metioniny, 3,5 % treoniny.Rozumiem, że codzi o prosieta, to polecam: przy losze i na odsadzenieAP 2,5 %, HP 300 5 %, Premix 4 %, mączka rybna 4 - 8 %, mleko paszowe 4 - 8 %(Specilac), olej sojowy 1 - 2,5 %, ew. 10 % np. lonobi, zakwaszacz 04 - 0,6 % + zboże.Pasza nie wychodzi tanio, ok. 2 zł/kg ale są dobre przyrosty, szybki tucz, małe żużycie paszy w tuczu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach