Skocz do zawartości
win243

Co zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam na imię Jarek i proszę o rady forumowiczów w poniższym temacie związanym z rentą strukturalną.

Sytuacja jest dość złożona:

Moi rodzice gospodarują obecnie na małym gospodarstwie 1,2 h koło domu. Ojciec jest na rencie zdrowotnej ale otrzymuje jej połowę ponieważ ma to gospodarstwo. Mama w styczniu skończy 50 lat. Razem z siostrą pomagamy rodzicom w codziennym życiu ponieważ z takiego gospodarstwa nie można się utrzymać. Siostra mieszka obok rodziców ze swoją rodziną, ja się wyprowadziłem. Razem z siostrą zawodowo nie jesteśmy związani z rolnictwem.

Obecnie zastanawiamy się na skorzystaniem z programu RS w roku 2008. W tym celu zakładamy

- dokupienie 2h ziemi (u nas około 10 000 za hektar).

- przepisanie gospodarstwa na moją żonę (skończyła akademie rolniczą)

- po 5 latach przepisanie gospodarstwa na siostrę

- sprzedaż tych 2 h lub inne wykorzystanie jeśli siostra będzie miała pomysł na to

Jak widzicie plan jest dość złożony. Wyczytałem na forum, że nie jest problemem zwiększenie obszaru gospodarstwa tuż przed złożeniem wniosku o RS. Zastanawiam się czy problemem może być wymóg załączenia planu rozwoju gospodarstwa przez następce. Trudno wypracować jakiś plan na glebach 5-6 kategorii. Ktoś przerabiał to w praktyce? No i jest ryzyko, że trzeba zainwestować w ziemię przed możliwością złożenia wniosku.

Dzięki temu zamieszaniu ojciec dostałby całą rentę zdrowotną i mama strukturalną. Ale jest chyba dość spore ryzyko wejścia w ten temat. Tym bardziej, że RS obowiązuje tylko do czasu uzyskania prawa emerytalnych czyli dla mamy to 5 lat.

Co sądzicie o RS w 2008? Czy warto zabrać się za ten temat?

PS

Siostra przyszłościowo ma jakieś plany związane z wykorzystaniem ziemi pod uprawę roślin ozdobnych (okazało się, że ma do tego dobre zacięcie)

Z góry dziękuję za uwagi.

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim to razie pozostaje spełnienie pozostałych warunków czyli 10 lat prowadzenia działalności rolniczej i 5 lat ciągłości w płaceniu składek KRUS no i najważniejsze- odpowiedni kierunek studiów żony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z wymaganą powierzchnią min.3ha?? Jeśli te dokupione 2ha mają to spełnić to trochę się przeliczycie. Proponuję poczytać rozporządzenie nt rent strukt. szczególnie par.11. A o szczegóły zapytać ARiMR. Wg mnie będzie problem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- po 5 latach przepisanie gospodarstwa na siostrę

Proponuję sprawdzić czy będzie to możliwe, ponieważ jeśli rodzice przekażą ci gospodarstwo to będziesz jedynie dzierżawcą a nie właścicielem gospodarstwa. ALE PROPONUJĘ TO SPRAWDZIC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi