kissmy... 0 Napisano 12 Sierpnia 2008 orientujecie się gdzie mogę znaleźć niezależnego rzeczoznawcę w województwie kujawsko-pomorskim, który będzie w stanie oszacować szkodę spowodowaną przez suszę w uprawie pszenicy jarej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej56 0 Napisano 12 Sierpnia 2008 muszę przyznać, iż jestem mile zaskoczony dotowanym ubezpieczeniem upraw w PZU, wypłata odszkodowania nastąpiła miesiąc po oszacowaniu strat (40 dni po zgłoszeniu szkody), teraz jestem na etapie negocjacji wysokości odszkodowania do pszenicy jarejMożesz napisać jaki procent strat Ci uznali i czy to prawda,że wypłacają 80% wartości szkody a 20% to udział własny rolnika.Bo u mnie nikt z PZU nie zjawił się i chcą mi ryczałtowo przyznać 36% w pszenicy ozimej 38% w pszenżycie jutro mam podpisać ugodę z PZU i ustalić wysokość strat co do żyta nie wiem jak się zachować bo pasy kontrolne skosiłem czy zgodzić się czy też domagać się uznania strat większych w wyniku suszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 13 Sierpnia 2008 straty są wyznaczane na podstawie ubytków w kłosie, więc jeśli rzeczywiste straty były niższe niż te 36 i 38% to warto się zgodzić, jednak gdy wysokość odszkodowania Cię nie satysfakcjonuje (odpowiednio 28,8 oraz 30,4 wartości uprawy z polisy) to warto negocjować potwierdzając wielkość szkody rzeczywistą wielkością plonu (rzeczoznawcy i tak nie przyślą, gdyż moją prośbę o kolejną analizę odrzucili na rzecz ugody); szkody u mnie w pszenicy ozimej wyniosły 34% na jednym stanowisku oraz 44% na drugim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej56 0 Napisano 14 Sierpnia 2008 Ugodziłem sie z PZU w ten sposób, że uznano mi 36% w pszenicy ozimej i po 44% w pszenżycie i życie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 15 Sierpnia 2008 napisz ile kosztowało ubezpieczenie 1ha i jaką sumę odszkodowania wypłaci tobie PZU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej56 0 Napisano 15 Sierpnia 2008 napisz ile kosztowało ubezpieczenie 1ha i jaką sumę odszkodowania wypłaci tobie PZUZa 3,5 ha zapłaciłem 150zł w tym 44 zł za zniesienie udziału własnego do 10%wysokości strat. Za te straty otrzymam 2400 zł. Warto było ubezpieczyć !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 15 Sierpnia 2008 to faktycznie było warto, nie chce mi się wierzyć że dalej tak będzie kolorowo z wypłatami jak teraz obowiązkowo mamy ubezpieczać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 15 Sierpnia 2008 napisz ile kosztowało ubezpieczenie 1ha i jaką sumę odszkodowania wypłaci tobie PZU te stawki jak i wysokość odszkodowania dotyczą 1 ha?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej56 0 Napisano 15 Sierpnia 2008 Zarówno całkowity koszt ubezpieczenia wyniósł 150zł za 3,5ha a odszkodowanie dotyczy również tych 3,5ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 16 Sierpnia 2008 jaka była suma ubezpieczenia (jaki plon w polisie) i od jakich czynników został zmniejszony udział własny? wielkość składki jak i odszkodowania wydaje mi się bardzo niska przy takiej wielkości szkód Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej56 0 Napisano 17 Sierpnia 2008 jaka była suma ubezpieczenia (jaki plon w polisie) i od jakich czynników został zmniejszony udział własny? wielkość składki jak i odszkodowania wydaje mi się bardzo niska przy takiej wielkości szkódŁączna suma ubezpieczenia tych trzech gatunków zbóż wyniosła 7350zł.Udział własny został zmniejszony do 10% . Tzn. normalnie PZU wypłacało odszkodowanie jeżeli szkoda wyniosła conajmniej 30% w uprawie natomiast w moim przypdku po opłaceniu dodatkowych 44zł ubezpieczyciel odpowiadał już wtedy jeżeli strata wyniosłaby 10%. Dotyczy to między in.suszy, gradobicia, powodzi i takich innych klęsk. Ja zapłaciłem łącznie 150zł, tak jak podałem wcześniej i dostałem takie odszkodowanie. Na przyszły rok ubezpieczam 100% upraw i tylko w PZU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 17 Sierpnia 2008 ok ja wszystko rozumiem tylko nie pasuje mi suma ubezpieczenia 7350 dla 3,5 ha to ok 2100zł/ha, w mojej polisie plon pszenicy to 60dt a jej wartość to 800zł/t czyli suma ubezpieczenia 1ha pszenicy wynosi 4800zł stąd też nie mam pojęcia skąd taka rozbieżność (w tym samym województwie), a już najbardziej nie pasuje mi wielkość składki 106zł na 3,5ha to ok. 30,28zł/ha (to połowa z 3,5% sumy ubezpieczenia czyli ok 1,75% sumy ubezpieczenia) zgodnie z powyższym suma ubezpieczenia wyniosła średnio 1730zł czyli plon z polisy to ok 3t/ha?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 20 Sierpnia 2008 Ludzie omijajcie PZU jak się chcecie ubezpieczyć to jest tylko firma windykacyjna zbiera składki .Ubezpieczyłem w tym roku tam jęczmień browarny z dopłatą panstwa i dopłaciłem jeszcze aby zmiejszyć jak oni to nazwali franczyze z 30% na 10 % .Zgłaszam szkode przyjeżdza dwóch "panów" z PZU szacować straty no i oszacowali strata 25% pismo przychodzi że niemogą zapłacić bo ubezpieczenie z dopłatą państwa obejmuje straty powyżej 30% , pokazywałem tym "panom" umowe o zmiejszeniu udziału do 10 % no niestety nie dotarło .Ale zadowolony że uznali stratę a może przeoczyli to że jest dodatkowe ubezp.pisze odpowieć na ich pismo o tym że strata jest 25% i dołanczam ksera obydwu umów.Dostaje odpowieć że szkody na moim polu nie może być uwzględniona bo wojewoda dolnośląski nie ogłosił ze moja gmina jest dotknięta klęską suszy ,{choć jest ogłoszona} i tutaj zdębiałem bo z tego rozumowania PZU wynika że kto ma "ubezpieczony dom np.Od pożaru i taki dom się spali ,to aby otrzymać odszkodowanie musiała by się spalić cała wioska" no i będe musiał umawiać się z PZU w sądzie.Nie dajcie się ogłupić "panom" " h....om" z PZU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 20 Sierpnia 2008 składke to mozna nawet od 10 ton i po 1000zł z hektara zapłacic.........ale jak przyjdzie do wypłaty odszkodowania to PZU opiera sie o cene rynkowa np 600 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 20 Sierpnia 2008 a te odpowiedzi to pisemne? PZU jako ubezpieczalnia zarabia na składkach nie zaś na wypłacanych odszkodowaniach, stąd wynika ich zacięcie; nie należy jednak odpuszczać nawet, gdy definitywnie odmawiają wypłaty odszkodowania w końcu zaproponują satysfakcjonujące rozwiązanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 29 Października 2008 w tym sezonie PZU zamierza sobie wynagrodzić szkody zaproponowali mi polisę obejmującą grad i przymrozki za 6% a za powódź i suszę żądają jeszcze 400zł (800zł V i VI klasa bonitacyjna) w wypadku rzepaku czyli koszt ubezpieczenia 1ha uprawy rzepaku wynosi 624zł (1024zł na V i VI klasie) na razie ubezpieczyłem tylko rzepak od gradu i przymrozków, więc proszę o wskazanie ofert innych zakładów ubezpieczeń, gdyż jestem bardzo skłonny do rozwiązania umowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 30 Października 2008 coś nie tak to masz oddać 1tonę rzepaku na ubezpieczenie 1 ha? czy to co podałeś masz sam wybulić z kieszeni? gdzie dopłata z budżetu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 30 Października 2008 trochę się pomyliłem w obliczeniach (o około 100zł) nie wziąłem właśnie pod uwagę dotacji z budżetu państwa, dotacja stanowi 40% z 6% wartości polisy (tylko tyle zgodnie z ustawą można otrzymać dotacji na w/w ubezpieczenie) czyli koszt ubezpieczenia rzepaku przy plonie 4t/ha i cenie 1000zł/t wyniesie - tylko czynniki: grad+przymrozki 144zł/ha - susza+powódź 400zł (800zł klasa V-VI)tzn tak wygląda oferta przedstawiona przez agenta, właśnie wysyłam maile do central zakładów ubezpieczeń oferujących dobrowolne, dotowane ubezpieczenia upraw rolnych, więc w piątek powinienem już znać szczegóły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 30 Października 2008 ubezpieczenie od suszy i powodzi to koszt 10% (20% na V i VI klasie) i tutaj już nie ma dotacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 31 Października 2008 jak będziesz miał odpowiedzi od firm to opisz, interesują mnie stawki dla rzepaku(przymrozki wiosenne i grad) pszenica oz (susza) jęczmień jary buraki (susza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 31 Października 2008 od suszy chyba wszystkie zakłady ubezpieczeń mają zaporowe stawki (Concordia ubezpiecza tylko na wniosek, plantacje powyżej 50 ha, do IV klasy a stawka i tak przekracza 10%, w wypadku zbóż może jeszcze pozostać z 1,5% dotacji z budżetu, więc można zejść poniżej 10%); dzisiaj uzyskałem tylko ofertę Concordii (niestety drogą telefoniczną, więc nie gwarantują poprawności danych)- rzepak (tutaj mamy dwie opcje) * czynniki: przezimowanie, przymrozki, ogień, gradobicie odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń rozpoczyna się od szkód przekraczających 8% , zniesiony udział własny wielkość polisy 4t*1200zł koszt ubezpieczenia 120zł/ha (czyli 5% w PZU mamy 6% ale dotacja stanowi w każdym z wypadków tylko 2,5%) * czynniki: jak wyżej tylko bez ognia odpowiedzialność 10% i takiż sam udział własny identyczna wartość polisy, koszt 105zł (czyli mniej niż 4,5%)- pszenica ozima 7t*550zł (plon i cena ustalana na podstawie oświadczenia), zniesiony udział własny, odpowiedzialność od 8%; czynniki: grad, przymrozek, przezimowanie, ogień koszt 43zł/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 31 Października 2008 rzepak zgoda ale ubezpieczać pszenicę od mrozu lub gradu jakoś nigdy jeszcze nie wymarzła w przeciwieństwie do rzepaku.od suszy warto by było bo i tak co dwa lata występuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sterlicja 0 Napisano 10 Listopada 2008 stawki są zawsze uzależnione od powiatu , dlatego by móc porównać musisz podać powiat w którym masz uprawy pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Don 0 Napisano 12 Listopada 2008 Prosze o wyjasnienie moich wątpliwości- Czy 15 listopada mija tarmin w którym można uzyskac ubezpieczenie z dopłatą państwa?- Czy dopłaty państwowe dotyczą jedynie składek do 3,5% w przypadku zbóż? Czyli suszy by nie obejmowały bo na nią składka chyba jest wyższa?Ile gdzie płacicie?- Czy ubezpieczenie od ognia dotyczy zarówno pioruna jak i podpalenia? Jaka składka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 12 Listopada 2008 ubezpieczyłem w tuw tuw rzepak-przezimowanie przymrozki grad-84 zł/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach