rooolnik 0 Napisano 16 Października 2010 moze ktos mi wytlumaczy postepowanie naszych producentow maszyn rolniczych jak to wyglada z prawnego postepowania odnosnie zakladania opon regenerowanych bo kupuje sie niby nowy sprzet ale ze starymi oponami a nowymi nalewkami .a placi sie za nowe Podobno przyczepy przyprowadzane z niemiec sa na nowych oponach a nasze POLACZKI zdejmuja te nowki i zakladaja nalewki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 16 Października 2010 http://moto.allegro.pl/opona-rolnicza-18-4-34-18-4r34-12pr-petlas-i1259923074.html co o tym myślicie miał ktoś z nimi coś wspólnego bo daleko i jak to wygląda w przypadku ewentualnej reklamacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateuszzetor. 0 Napisano 24 Października 2010 Witam!Mam pytanie..Czy orientuje się ktoś z was ile kosztują nowe opony do zetora 4340 jest to ciągnik z przednim napędem:)Jest to rozmiar 11.2 r24z góry dziękuje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JacekXXL 0 Napisano 24 Października 2010 około 850zł/szt zależnie od firmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateuszzetor. 0 Napisano 26 Października 2010 chodzi mi o opony Mitasa:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kip 0 Napisano 27 Października 2010 Witam. Potrzebuje porady odnośnie doboru opon na przód i tył ciągnika. Na konedata rozmiar opon do mojego ciągnika to odpowiednio 16.9 38 tył i 14.9 28 przód. Ja w ciągniku mam założone 18.4 34 tył i 380/70 28 przód są to opony goodyera. Na stronie producenta jest podany w rozmiarach opon promień opony przy obciążeniu statycznym: (wysokość od powierzchni drogi do osi koła, przy nominalnym obciążeniu i ciśnieniu ).Dzieląc promień większej opony przez mniejszy wyniki w obu przypadkach rawie się nie różnią: 766/609=1,2578, a w drugim 740/589=1,2564. Czy z tak przeprowadzonych obliczeń można wnioskować że opony są dobrze dobrane rozmiarowo. Pytam dlatego że w niedługim czasie trzeba będzie pomyśleć o wymianie. A ciągnik niedawno kupiłem i jest to renault 103.54. We Francji chodził w ładowaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anusiak 0 Napisano 30 Października 2010 panowie dajcie se spokój z mitasamikupiłem traktor john deere 6400 w którym ktoś już wymienił przednia opony na mitasy więc i tylne wymianiłem na mitasy.Traktor często chodzi z ładowaczem i opony troszkę mielą w ziemi. Po niecałych trzech latach opony przednie juz pękają przy protektorach a bieżnika jeszcze zostało 60%Dodam że są to popny diagonalne, być może radialni były by mocniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 31 Października 2010 widziałem taką sytuację na proximie w tej cenie alternatywą pozostaje petlas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateuszzetor. 0 Napisano 31 Października 2010 Możliwe.. że tak.. Radialne są mocniejsze, ale. ja mam mojego zetorka 5 lat.. no już ponad pięć, i zaczynają pękać dopiero. a bieżnika zostało mi 50%, A jeszcze słyszałem, że opony mitasa nie za bardzo nadają się by chodzić po szosach.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koksiarz1990mf 0 Napisano 7 Stycznia 2011 Witam Potrzebuje opony bieżnikowane lub używane (bieżnik przynajmniej 40%) do masseya fergusona 3085 na przod o wymiarach 13.6/28. Jakby ktos miał jakieś inf. proszę o kontakt pod nr. gg32227442 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 8 Sierpnia 2011 Jaką prędkosć wytrzymaja opony 11,5/80-15.3? Sa to opony od przyczepy d47 (balonówki) przy ładunku około 5,5tony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 8 Sierpnia 2011 Witam.Może to pomoże http://gumrex.pl/oferta/opona-11-5-80-15-3-aw-702-pr10-i135a6-tl-bkt a tu oznaczenie wartości indeksów http://www.goodyear.eu/pl_pl/tire-advice/tire-information/tire-load-index.jsp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Asso 0 Napisano 8 Października 2011 Mam zetorka 16245 i standartowe ogumienie 14.9x28 przod i 20.8x 38 tyl Przed nastepnym sezonem wypadaloby wymienic tyly i tutaj rodzi sie pytanie.Chcialbym wcisnac cos wiekszego ale na te same felgi20.8 to na mm jest 520szerokosci o ile szersze moge w miare rozsadku kupic? 580? 600? to samo tyczy sie przodu, myslalem o 16.9. Nie mam z tylu obciaznikow i pewnie bede probowal zalewac opony jakims roztworem, troche poczytalem i tak sie zastanawiam. Jedna z substancji do mieszania z woda jest CaCl2(chlorek wapnia) pisze, ze jest to zrace, rozumiem ze tylko w kontakcie z metalem tak ? Bylbym wdzieczny jesli wypowiedzialby sie ktos kto wypelnial opony. PozdrawiamWojtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekka 0 Napisano 8 Października 2011 Przy zmianie opon na inny rozmiar w ciągnikach 4x4 trzeba dość uważać.Jeśli zmieni się stosunek średnic opon przednich do tylnych to ciągnik nie ciągnie równo i na jednej parze kół występuje stały poślizg. Trzeba wtedy zmieniać tryby w skrzyni. Zanim wymienisz rozmiary opon poczytaj dokładnie instrukcję. Oczywiście samą szerokością, bez zmiany średnic, możesz się bawić w miarę jak to tylko wchodzi na felgi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Asso 0 Napisano 8 Października 2011 No oczywiscie, ze chce zachowac wielkosc i profil. Wlasnie o to pytam o ile szersza opone od felgi moge zalozyc do nizej wymienionego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 9 Grudnia 2011 Witam.Może komu się przyda.Katalog z oponami BKT gdzie są podane nie tylko typy ale również wymiary oraz zalecane ciśnienia http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=tr-135%20a%20ta%2060&source=web&cd=5&ved=0CDkQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.impiger.pl%2Fsite_media%2Fatt%2FKatalog_opon_BKT.pdf&ei=qHviTu_MGcmg4gSFromwBQ&usg=AFQjCNGD4lnhIuXIYikz0InM3I3gtiJtag&sig2=oN2nsEH_7Q6tTeGv826K1Q&cad=rja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekmarian 0 Napisano 11 Grudnia 2011 Może ma ktoś 2 opony używane 11,5/80-15,3 do małego rozrzutnika mało używam to nówki nie warto mi kupić wielkopolska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACUS 0 Napisano 11 Grudnia 2011 tekme opon bkt to nikomu bym nie polecal-niestety to z wlasnego doswiadczenia.szkoda kasy juz lepiej kupic jakies "wschodnie" -nie mysle o chinskich rzecz jasna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mf3085 0 Napisano 11 Grudnia 2011 Ja mam w c-330 już kilka lat te opony i nie ma żadnych problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrews 0 Napisano 30 Grudnia 2012 Koledzy Mam przyczepę na kołach 11-20 potrzebuje na te felgi opony niższe ok 5 cm jest jakiś spotykany rozmiar ?? Kalkulatora do takiej opony nie znalazłem więc może tu mi ktoś pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 31 Grudnia 2012 Witam.Zmierzyłem w ten sposób https://picasaweb.google.com/lh/photo/5Fw6rn8syOhUIKXZh4wmp9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink to opona 7,50X20=ok.90cm a opona 8,25X20=ok.96 Tak jest u mnie na używanych a pewnie na nowych wymiar wyjdzie trochę inny.Czyli możesz porównać do swoich.Kiedyś w sieci spotkałem katalog opon z podanymi wymiarami metrycznymi i calowymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrews 0 Napisano 31 Grudnia 2012 Dzieki Kolego Twoja pomoc po raz kolejny jest nieoceniona. Jeszcze raz dziekuje. I Dosiego Roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 22 Marca 2013 Panowie robie platforme do bali czy takie opony wytrzymają 6 ton całość ładunku http://allegro.pl/show_item.php?item=3081255273&msg=Obserwujesz+t%C4%99+transakcj%C4%99.%3Cbr+%2F%3E%0D%0ANie+przegap+jej+zako%C5%84czenia.+Ustaw+przypomnienie+w+zak%C5%82adce+%3Ci%3E%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E.&watched=1&msgtoken=2115c2a3abfe1d62338ee15a0f666a574a80fea88dffff9b62fb8b71e1e483bb co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrews 0 Napisano 22 Marca 2013 Zależy czym będziesz jeździł a dokładnie z jaką prędkością bo ta masę wytrzymają raczej na pewno ale jak będziesz jeździł np 35km/h to mogą się posypać. Zobacz jaki maja indeks prędkości bo nie widzę w opisie aukcji, albo zapytaj sprzedawcy. A indeksy prędkości np: A1-5km/h A2-10km/h A3-15km/h A4-20km/h A5-25km/h A6-30km/h A7-35km/h A8-40km/h A jeśli chodzi o ładunek to są indeksy nośności opon rolniczych: http://www.oponyhurtdetal.pl/site/52/indeksy-no%C5%9Bno%C5%9Bci.html Jak sprzedawca poda te dwa indeksy to patrzysz z jaką prędkością i jaką nośnością sobie opona poradzi (nośność x ilość kół) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrews 0 Napisano 22 Marca 2013 http://allegro.pl/opona-rolnicza-12-5-80-15-3-16-pr-144-a8-przyczepa-i3120890755.html Tu masz przykład oznaczenia indeksów : 144 A8 co znaczy nośność: 2800, prędkość max 40 kmh. czyli granicą nośności dwóch opon jest 5600kg a Ty masz mieć ok 6ton + masa przyczepy, więc trochę nie bardzo. Oczywiście to jest przykładowa opona, ale szukaj z indeksem nośności chociaż 150 to wtedy będzie 3350 x 2szt = 6700 no albo tandem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach