mf3085 0 Napisano 22 Marca 2013 A ile tych kół będzie ? Są opony które mają 14 płócien i mają większą nośność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 23 Marca 2013 standardowo 4 musze tam dryndnąć w poniedziałek i pogadać a niewiesz jak takie opony spisują sie na łąkach ja mam wszystkie przyczepy na 8.25 i 9.00 niewiem jak ciężko może iść taka przyczepa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 23 Marca 2013 Jak każda niska balonowa. Jak nie wpadnie w ziemię to lekko a jak wpadnie to dużo gorzej ją wyciągnąć niż wąską wyższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mf3085 0 Napisano 23 Marca 2013 Jak 4 koła to spokojnie wytrzymają te 6 ton, przyczepy pronar 6t są właśnie na takich kołach, jeśli mokre łąki to są jeszcze szersze opony tylko cena ok 700-800 zł za sztukę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 23 Marca 2013 No właśnie ta cana nieukrywam że wolałbym jeszcze szersze ale niechce wykładać zadużo kasy rama będzie ze starej 3,5T stal ze złomowiska ale opony to zdecydowałem sie kupić nowe, no ale teraz jakie i z tąd to pytanie do was dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 24 Marca 2013 Panowie a duża różnica będzie w jeździe np. po łąkach na kołach 10.0/75-15.3 a 11,5/80-15,3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrews 0 Napisano 24 Marca 2013 Znaczna raczej nie będzie. A jak będzie strasznie mokro to i ta i ta wpadnie, więc jak różnica spora w cenie to ja bym brał "dziesiątkę" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 24 Marca 2013 Witam.Z doświadczenia wiem że jest różnica.Ja mam w rozrzutniku obornika "10" a kolega ma "11" i jeszcze dodatkowo trochę większy rozrzutnik(obydwa jednoosiowe) i gdy ja już potrafiłem się zakopać (ulgnąć) to on jeszcze "swobodnie" jechał.Sądzę że jak już inwestować to warto dołożyć te "kilka" złote. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrews 0 Napisano 25 Marca 2013 No jeśli parę złoty droższe to oczywiście że lepiej "11". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 31 Marca 2013 Kupiłem 11 po 495zł 12-sto płucienne to są jakieś indyjskie powiem że te felgi wyglądaja tak sobie no ale chyba producent bierze odpowiedzialność za to co zrobił. A powiedzcie mi chce jeszcze wymienić opony od 1634 teraz mam 18.4-r38 tył i 14.9-24 przód czy to są dobre rozmiary? Polecicie jakąś firme z rozsądnną ceną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jahooo 0 Napisano 7 Kwietnia 2013 Opony balonowe są podatne na przegrzewanie przy wyższych prędkościach. Do transportu musiałbyś kupić opony o wyższym indeksie nośności niż to, co pisze w danych technicznych, co najmniej o 1 rząd wielkości. Na krótkich dystansach nie będzie różnicy, ale już 10km z wiekszą prędkością plus hamowanie potrafi takie opony wykończyć z pełnym ładunkiem. Popatrz sobie w internecie, jakie ogumienie idzie do fabrycznych przyczep o nośności, jaką planujesz i jaką te przyczepy mają prędkość dopuszczalną. Różnica między przyczepą 30km/h a 40km/h jest w ogumieniu i piastach, stąd też różnica w cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrews 0 Napisano 7 Kwietnia 2013 Kolega dobrze mówi, uniwersalka jest na wąskich kołach i ją można czepiać do np stara i gnać a z taką na balonowych z ładunkiem przy szybkiej jeździe byś do celu mógł nie dotrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 8 Kwietnia 2013 Do wożenia bali te opony wystarczą przynajmniej taką mam nadzieje bo już je kupiłem Panowie a co powiecie o firmie mitas lub cultor chodzi mi o opony 18.4-R38 lub 20.8-R38 chciałbym na tył kupić lepsze za odpowiednie pieniądze a na przód wezme tańsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jahooo 0 Napisano 10 Kwietnia 2013 Osobiście nie mam zdania. Oponę Mitas mam w kombajnie, ale on pracuje w roku 2-3 tygodnie i do lasu nie jeździ, to opona trzyma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joekk84 0 Napisano 10 Kwietnia 2013 Proponuje opony BKT posiadam takie w ciagniku (520/70-38) jek narazie jestem zadowolony z nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mf3085 0 Napisano 10 Kwietnia 2013 BKT mam w c-330 od 7 lat spisują się znakomicie, a nie mają lekko przy opryskiwaczu czy kombajnie Anna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janes 0 Napisano 9 Września 2013 Witam Wszystkich użytkowników forumMam takie pytanieJakie opony dobrac na przód ursusa 385Atył mam 16,9/14-34 (bodajże Barum)Natomiast z przodem mam dylemat.Otóż instrukcja ciągnika (z 1977r.) podaje w danych technicznych że z przodu powinny znależć się opony o rozmiarze 12,4/11-24Natomiast katalog części (też z 1977r.) podaje, że na przód należy założyć opony 11,2/10-24. stare opony mam 12, 4 (praktycznie łyse) - jak przystawiłem do nich 11,2 Firestone to okazało się, że są one (z klockami) tak wysokie jak te stare (co oznacza że generalnie są mniejsze).I stąd mój dylemat. Jakie opony powinny byćPozdrawiamJanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nikt 0 Napisano 17 Września 2013 w zasadzie to powinienes miec 11.2-24 przod a tyl 18.4-34 wiec to co masz teraz to nie bardzo pasuje chyba ze to ktos sobie dolozyl przodek z kolami zebatymi od 6 to z przodu 12.4-24 ale tyl i tak 18.4-34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregory 0 Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam Panowie,Mam pytanie. Jak uważacie. Przyczepa rolnicza 6 T zrobione nadstawki do 1 metra. Oryginalny rozmiar opon 9. 20 Czy na te felgi da radę zarzucić oponki 11. 20 bądź 12.20 ? W wulkanizacji nie potrafili mi odpowiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pestek6 0 Napisano 22 Kwietnia 2014 Do Gregory Ja myślę że powinny wejść te 110 bo sam też kupiłem takowe i bedę ściągał 9.00.okazyjnie kupiłem KAMA 16PRw idealnym stanie.Czekam na odrobinę wolnego czasu i będę zmieniał:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
engo 0 Napisano 29 Kwietnia 2014 Czy mi się zdaje czy jakiś zagraniczny koncern w Olsztynie ma otwierać fabrykę opon do maszyn rolniczych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach