Skocz do zawartości
Gość

Wszystko o Ładowaczach czołowych

Rekomendowane odpowiedzi

Ile wynosi różnica w cenie pomiędzy turem (np. z polmotu) na 3 sekcje a na 2, czy jak w przyszłości do tego na 2 będe chciał uczepić chwytak czy da się doposarzyć tego na 2 sekcje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w tamtym roku za Tuta 15 z giżycka zaplacilem 20 tys. do ursusa 385 z krokodylem 3 sekcje hydrauliki i bez przeciwwagi ( to byl blad:( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ile wynosi różnica w cenie pomiędzy turem (np. z polmotu) na 3 sekcje a na 2, czy jak w przyszłości do tego na 2 będe chciał uczepić chwytak czy da się doposarzyć tego na 2 sekcje?

Za odpowiednią cene wszystko da sie przerobić dobże sie zastanów czy od razu niewziąć trzysekcyjnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciagle zastanawiam się nad tym chwytakiem do bel, bo z tym chwytakiem wysoko belki nie położe, a chce 4 warstwy bel układać w stodole, tym chwytakiem to wysoko chyba tylko na płasko (płaską stroną na dole) da się wysoko ułożyć ale chyba i tak tylko 3 warstwy, na przyczepie tez na płasko trzeba by wozić 2 warstwe trzeba by jakoś wiązać, nie mam zamiaru robić sianokiszonki, może same widły do siana i słomy mi wystarczą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanaiwam się pomiędzy proxima 7441 lub farmtrac 675dt, osteteczni mniejsza proxima i farmtrac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... to w takim razie może spróbuj na początek samymi widłami z krokodylem. Mój znajomy tak robi (opis czynności podałem kilka postów wcześniej). Ja tylko udoskonaliłbym jego metodę: zamiast przewracania bel może dałoby się złapać je widłami i krokodylem w odpowiedni sposób (ustawić je tak,jakbyś chciał wyrzucić obornik) a następnie wrucić do normalnego położenia.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym TURa 3-sekcyjnego bez chwytaka do bel a jeśli to niezdałoby egzaminu to wtedy dokupiłbym ten chwytak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze mówisz buchaj, i ja tak myśle spróbować na 2 zęby nałożyć rury i pod spód beli z góry krokodylem przytrzymać lub wbijać 2 zęby, myśle że optimum to krokodyl i łyżka a chwytak to sobie pożycze i wyprubuje od kogoś, bo chwytakiem wysoko beli nie założe chyba ze na płaskiej stronie, a krokodyl zabezpieczy też przed tym że jak będe wysoko kładł to mi belka nie spadnie na dach.

Tak wogóle dobre są tury z polmotu może coś innego bo proponują mi pol-mota 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA słyszałem, że jest to dobry sprzęt aj ak jestw rzeczywistości to Bozia raczy wiedzieć. Słyszałem też, ze tury z sipmy są słabe a mój znajomy (ten od ładowania bel widłami i krokodylem) ma ten sprzet od ładnych kilku lat i jest zadowolony. Jedyny mankament turów z sipmy to fakt, ze to montowane na mniejszych ciągnikach niżej podnoszą (a więc do układania bel w stodole odpada)

A propos ładowaczy do bel - tu coś znalazłem:

http://www.techagra.com/shwdet_mach.php?off=1233&p=2

Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mozna po prostu do aldowania zostawic dwoch zebow a krokodyla zdjac ?

ja tak mam i laduje 120x120 w stogu na 4 warstwy wystarczy jak wbijesz zeby troche je do gory podniesc i nic nie am prawa spasc

po co wozic rame od krokodyla na ciagniku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myślicie, że c330 da radę ładować turem bele 120x120, bo planuję kupić prasę zwijającą, a na forum o tych prasach doradzono mi, że najlepszą dla mnie prasą będzie claas rollant 44 a właśnie w takich wymiarach bele ona robi. nie wiem tylko, czy dam radę ładować je ciapkiem, jednak wolałbym nie kupować narazie większego tura, bo w przysłości może kupię jakiś ciągnik ok 100KM i na nim zamontuję to urządzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz robić zielonkę to może być za ciężko na C-330, ale jeśli będzie naprawdę wszystko bardzo,bardzo sprawne to jakoś da radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak jesli chodzi o ładowanie balotów słomy czy siano to nie ma sensu kupowania chwytaka do bel ofoliowanych !!! bo on jest potrzebny ale tylko do sainokiszonki. Ja mam tura w 3512 2 sekcyjnego i kiszonke podnosze spokojnie na 2 zebach ale specjalnych dokupionych, ale z tego co wiem to tury z polmotu czy hydrametu maja własnie wszystkie takie zeby. Sa one bardzo twarde predzej peknie niż sie zegnie. 2 zeby spokojnie wystarczy na belke do sainokiszonki. Kupujac tura bierz 3 sekcyjnego bez zastanowienia z krokodylem. Ostatnio sprzedawałem słome to gosciu przyjechał 1224 z turem 5 z krokodylem miał 4 zeby i czasem po 3 bezlki na raz brał , a 2 to spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie: ile bel (jedna na drugą) położę turem do 330 jeśli będę kładł płaską stroną na dół a ile jeśli będę kładł płaskim na bok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buchaj a Ty nie masz jeszcze 4514 dlaczego na niego tura nie założysz?

Traktorem trzeba jeszcze przywieźć bele a ciapek do przyczepy w łąki za słaby i przód będzie się topił, lepiej przyspawać do rury 3,4 metra kolec i zrobić na podnośnik do 4514 szybciej robota będzie szła lekko kierować się będzie i taniej wyjdzie.

Masz kabine w ciapku? ja traktorem bez kabiny 4 warstwy bym nie układał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4514 wykorzystam do prasy.Wtedy będziemy mogli szybcier robić, bo na 2 ciągniki. Poza tym planujemy kupić za rok albo dwa nowy ciągnik i na nim zamontujemy porządnego tura (a sprzedamy c360 lub330).

A łaki mam tuż za stodołą więc ze zwiezieniem nie będzie problemu. KAbimę w ciapku mam więc chyba mnie mam się czego obawiać?

http://www.hydramet.pl/t-448_1200.htm

co sądzicie o tym ładowaczu? Napisali, że może być do rollera50dt. Może za rok byśmy sprzedali c360 i kupili ten ciągnik z tym ładowaczem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy nie w tym roku, ale może w przyszłym. A to będzie zły wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z rollerem nie mam do czynienia ogólnie to dobry ciągnik ale ja chyba bym jednak tura na 4514 zakładał, ciężejszy większy rozstaw osi większe przednie koła, w turze ciągnik bardziej się niszczy obdziera może coś spaść na maske itd. do ursusa będą tańsze części, chociaż roller za to ma więcej biegów i zwrotnieszy.

Twoja wola!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - roller jest zwrotniejszy. Dlatego lepiej by mi było ładować nim obornik z płyty (wjazd mam na nią od obory) no i lepiej układać bele w stodole. Poza tym - tak jak pisałem - 4514 będzie do prasy a rollera wtedy wezmę do tura.

No ale to są dopiero plany na przyszły rok. Do tego czasu jeszcze dużo się może zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonal z was ktos widly do TUR-a we wlasnym zakresie czy jesli uzyje ceownikow dostepnych na skladach budowlanych moge miec pewnosc ze sie nie pogna

Szacuje ze wykonanie takich widel we wlasnym zakresie bedzie ok 400 PLN tansze niz zakup gotowego wiec moze warto posiedziec troche w garazu przy spawarce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiec tak jesli chodzi o ładowanie balotów słomy czy siano to nie ma sensu kupowania chwytaka do bel ofoliowanych !!! bo on jest potrzebny ale tylko do sainokiszonki. Ja mam tura w 3512 2 sekcyjnego i kiszonke podnosze spokojnie na 2 zebach ale specjalnych dokupionych, ale z tego co wiem to tury z polmotu czy hydrametu maja własnie wszystkie takie zeby. Sa one bardzo twarde predzej peknie niż sie zegnie. 2 zeby spokojnie wystarczy na belke do sainokiszonki. Kupujac tura bierz 3 sekcyjnego bez zastanowienia z krokodylem. Ostatnio sprzedawałem słome to gosciu przyjechał 1224 z turem 5 z krokodylem miał 4 zeby i czasem po 3 bezlki na raz brał , a 2 to spokojnie.

Hm-a jak musisz np.tak jak ja ustawiać bele jedna na drugiej,w stodole 3-4 warstwy w górę to wtedy co-bez chwytaka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi