abuk14 0 Napisano 22 Listopada 2007 Mam pytanie. W związku z tym, że zaczynam hodowlę mlecznic, mam zamiar kupić ładowacz. Zastanawiam się nad rozwijaczem bel Sipmy, chwytakiem Metal-fachu, nowym Turem do C-360 ( 2 lub 3-sekcyjnym ) albo używką do 912.Co doradzacie Będzie pracował przy ładowaniu obornika, bel i sporadycznych pracach z łyżką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 22 Listopada 2007 Mam pytanie. W związku z tym, że zaczynam hodowlę mlecznic, mam zamiar kupić ładowacz. Zastanawiam się nad rozwijaczem bel Sipmy, chwytakiem Metal-fachu, nowym Turem do C-360 ( 2 lub 3-sekcyjnym ) albo używką do 912.Co doradzacie Będzie pracował przy ładowaniu obornika, bel i sporadycznych pracach z łyżką.najpierw pomyśl o wspomaganiu kierownicy na orbitrol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 22 Listopada 2007 Koledzy wiecie może gdzie znajdę foto lub jakiś dokładniejszy opis jak przerobić TUR-a 1 a dokładnie łyżkę na sterowanie hydrauliczne wiem że takie są produkowane więc chcę zobaczyć jak wygląda wykonanie bo mam zamiar przerobić swojego na sterowanie dwu sekcyjne jeśli ma ktoś jakieś informacje gdzie to zobaczyć dokładnie to będę bardzo wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 22 Listopada 2007 Ile taki najprostrzy siłowniczek dwusttronnego działania by kosztował z wężami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 23 Listopada 2007 Co najbardziej zużywa się w ciągniku z turem ciągnik 4x4 z wspomaganiem na orbitrol, mi to sie wydaje że przedni napęd się rozlatuje ale co krzyżaki czy coś siełamie i układ kierowniczy co tam się wyrabia? czy jak jest orbitrol to po paru latach pracy robią się luzy nie do naprawienia czy tylko końcówki w drążkach się wybijają? Wiec co w ciągniku najłatwiej uszkodzić turem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 23 Listopada 2007 Co najbardziej zużywa się w ciągniku z turem ciągnik 4x4 z wspomaganiem na orbitrol, mi to sie wydaje że przedni napęd się rozlatuje ale co krzyżaki czy coś siełamie i układ kierowniczy co tam się wyrabia? czy jak jest orbitrol to po paru latach pracy robią się luzy nie do naprawienia czy tylko końcówki w drążkach się wybijają? Wiec co w ciągniku najłatwiej uszkodzić turem?Proponuje Ci tura ,,hydrac’’ bardzo dobry sprzęt tylko ze troszkę kosztuje , jak Ci tur jest nie potrzebny bardzo szybko się odłącza bez wychodzenia z ciągnika Co się psuj ? krzyżaki sworznie czyli luzy szybciej się wyrabiają no i oczywiście pompka tez ma ciężej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 23 Listopada 2007 Co najbardziej zużywa się w ciągniku z turem ciągnik 4x4 z wspomaganiem na orbitrol, mi to sie wydaje że przedni napęd się rozlatuje ale co krzyżaki czy coś siełamie i układ kierowniczy co tam się wyrabia? czy jak jest orbitrol to po paru latach pracy robią się luzy nie do naprawienia czy tylko końcówki w drążkach się wybijają? Wiec co w ciągniku najłatwiej uszkodzić turem?przód, sprzęgło, skrzynia pompa ew rozdzielacz. Łamie się wszystko to, o co zachaczysz TUR-em Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver 0 Napisano 23 Listopada 2007 Co najbardziej zużywa się w ciągniku z turem ciągnik 4x4 z wspomaganiem na orbitrol, mi to sie wydaje że przedni napęd się rozlatuje ale co krzyżaki czy coś siełamie i układ kierowniczy co tam się wyrabia? czy jak jest orbitrol to po paru latach pracy robią się luzy nie do naprawienia czy tylko końcówki w drążkach się wybijają? Wiec co w ciągniku najłatwiej uszkodzić turem?przód, sprzęgło, skrzynia pompa ew rozdzielacz. Łamie się wszystko to, o co zachaczysz TUR-em Jak zachacze to normalka, ale tak przy codziennej rozsądnej eksploatacji to dużo szybciej przedni napęd się popsuje? To co jak zakładać tur to na stary ciągnik bo nowego szkoda niszczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 23 Listopada 2007 to jak?? nowy będzie stał aż się zestarzeje bo szkoda niszczyć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 24 Listopada 2007 to jak?? nowy będzie stał aż się zestarzeje bo szkoda niszczyć?? Stał jak stał a stary ciągnik to się zawsze znajdzie w gospodarstwie, a czy jesteście zwolennikami montowania tura od razu na nowym ciągniku? Moim zdaneim powinien te z 1000 mtg zrobić zanim tur się założy żeby się dotarł ładnie wiec dopiero po roku tur najlepiej kłasć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 24 Listopada 2007 z tego co sie orientuje do docieranie ciagnika polega na normalnej pracy tylko przełożenie niżej, żeby silnik nie pracował na 100% A takie pykanie mtg na wolnych obrotach robi więcej szkód. a czy jestem zwolennikiem montowania TUR-a na nowym ciągniku? Przede wszystkim ciągnik jest po to żeby ułatwiać prace i zwiększać zyski a nie po to żeby go żałować albo chwalić sie przed sąsiadem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 24 Listopada 2007 z tego co sie orientuje do docieranie ciagnika polega na normalnej pracy tylko przełożenie niżej, żeby silnik nie pracował na 100% A takie pykanie mtg na wolnych obrotach robi więcej szkód. a czy jestem zwolennikiem montowania TUR-a na nowym ciągniku? Przede wszystkim ciągnik jest po to żeby ułatwiać prace i zwiększać zyski a nie po to żeby go żałować albo chwalić sie przed sąsiadem !000mtg może troche przesadziłem, ale ciekaw jestem czy dobrze dotrzesz ciągnik bez przerwszy jeźdząc w tył i w przód z dużym obciążeniem na półsprzęgle z włączonym przednim nepędem, nawet podnośnik poodobno nalezy uzywć do ciężejszych prac po 10 mtg, oczywiście obciążenie ale bez gwałtownym przeciążeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 24 Listopada 2007 A co nazywasz duzym obciązeniem?? jeśli wapno i 2 m łyżka to owszem bo raczej TUR dla samego silnika nie stanowi większego problemu. Ale nawet z tą 2 m łyżką - dobierasz odpowiednio niskie przełożenie. Ja bym na przykład wolał docierac nowy ciagnik z TUR-em np przy silopakach niż miałby stać i pykać na pusto. I co to jest 10 mtg?? niecałty dzień pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chochlik23 0 Napisano 24 Listopada 2007 A co nazywasz duzym obciązeniem?? jeśli wapno i 2 m łyżka to owszem bo raczej TUR dla samego silnika nie stanowi większego problemu. Ale nawet z tą 2 m łyżką - dobierasz odpowiednio niskie przełożenie. Ja bym na przykład wolał docierac nowy ciagnik z TUR-em np przy silopakach niż miałby stać i pykać na pusto. I co to jest 10 mtg?? niecałty dzień pracy. W turze jest szarpanie sprzegłem przerzucanie przód tył chwilowe obciążanie silnika itp dotrzeć w obciążeniu ale w płunnym obciążeniu np. w polu w orce na niższym biegu a nie szarpiąc z turem jeśli jużz turem to delikatnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 24 Listopada 2007 a jeśli nawet to co mu bedzie?? mówimy o docieraniu czyli o max 100mtg i z powodu tych 100 godz pracy nie założysz TUR-a na ciągnik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arun5 0 Napisano 26 Listopada 2007 mam zamiar kupic tura 3 sekcyjnego do zetora 9245.na rynku wystepuje wiele Firm produkujacych ladowacze czolowe.potrzebuje mocnego tura do ciezkich prac.prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emil 0 Napisano 26 Listopada 2007 Panowie TURA na każdy ciągnik można założyć dopiero po przepracowaniu 100mth. Takie są słowa każdego dobrego dilera. Oczywiście sa tacy dilerzy ze założą go od razu bo on sie tym nie przejmuje, dla niego ważna jest kasa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 26 Listopada 2007 Przecież nie musi z nim od razu pracować ,i po ty 100mth można sama łyżkę założyć , jechać z powrotem po to aby założyli tura jest bez sensu ,a zarazem robi się kłopot . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 26 Listopada 2007 Pierwsze słyszę, że dopiero po 100 mtg można tura założyć? z jakiego powodu? jakaś kwarantanna? czy żeby śruby zdążyły się poluzować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 26 Listopada 2007 a ja bym proponował nowy ciągnik kupić postawić gdzieś na widoku i 2 razy dziennie woskować karoserie, broń Boże w pole bo sie okurzy i straci połysk... czasami jak człowiek tak sobie poczyta wypociny coniektórych to ....nie wiem jak wasze ciągniki ale mój jest od tego żeby pracował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emil 0 Napisano 26 Listopada 2007 Żal mi sie robi jak czytam jak ktoś pisze coś o czym nie ma pojęcia. Tak sie składa ze ostatnio byłem u dilera i pytałem i dokładnie mi to powiedział. Montaż tura na nowym ciągniku może sie odbyć dopiero po 100mth. Takie są wytyczne producenta i on jako diler musi sie do nich stosować. Panowie najpierw popytajcie w kilku źródłach u kilku dilerów a później piszcie, bo z tego co czytam to niewielu pytało o coś takiego dilera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 26 Listopada 2007 Jeszcze o czyms takim nie słyszałem A sporo nowych ciagników z turami smiga po okolicy. Dilerzy montuja od reki bo jakby mieli montowac po 100mth podczas przegladu to by musieli to robic u rolnika, a to naperwno nie jest zbyt wygodne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 26 Listopada 2007 Żal mi sie robi jak czytam jak ktoś pisze coś o czym nie ma pojęcia. Tak sie składa ze ostatnio byłem u dilera i pytałem i dokładnie mi to powiedział. Montaż tura na nowym ciągniku może sie odbyć dopiero po 100mth. Takie są wytyczne producenta i on jako diler musi sie do nich stosować. Panowie najpierw popytajcie w kilku źródłach u kilku dilerów a później piszcie, bo z tego co czytam to niewielu pytało o coś takiego dilera.takie rzeczy to tylko w MTZ-tach tam wszystko jest odwrotnie. A swoją drogą to tak właśnie rodza się "cuda nie widy" na temat ciągników. Pamiętaj że diler powie to co chcesz usłyszeć, a jak dowiedzieć sie konkretów to musisz odpowiednio sformułować pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 26 Listopada 2007 Diler diler, a co to jakiś wszechwiedzący autorytet?, niektórzy nawet nie maja pojecia co reprezentują (osobiste doświadczenia z wystaw), a co dopiero prawienie morałów o szczegółach technicznych maszyn, które sprzedają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 27 Listopada 2007 napisz konkretnie dlaczego po 100mth a nie ze tak zaleca producent , zreszta producentow jest wielu , pytales sie wszystkich ?moze to wytyczna tylko jednego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach