Zimor 0 Napisano 20 Listopada 2007 Czy przy hodowli bydła mięsnego nadal obowiązuje płyta gnojowa ?Pobieram dopłaty z tytułu ONW. Posiadam stado ok. 100 szt. zwierzęta przebywają cały rok na pastwisku, tylko jak są silne wiatry w zimie to chowają się do obory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SUZI25 0 Napisano 21 Listopada 2007 Na podstawie ustawy o nawozach i nawożeniu z dnia 10 lipca 2007r. wymagania w odniesieniu do magazynowania nawozów naturalnych przedstawia się następująco: a) gnojówkę i gnojowicę przechowuje się wyłącznie w szczelnych zbiornikach umożliwiających gromadzenie co najminiej 4-miesięcznej produkcji tego nawozu. Zbiorniki te powinny być zbiornikami zamkniętymi wybudowanymi zgodnie z wymogami prawa budowlanego w zakresie dotyczącym warunków technicznych, jakimi powinny odpowiadać budowle rolnicze i ich usytuowanie- zbiorniki te będzie musiał wybudować każdy rolnik prowadzący produkcje zwirzęcą, który zamierza magazynować nawóz naturalny (art. 25 ust. 1 ustawa o nawozach i nawożeniu),b)płytę obornikową mają wybudować tylko Rolnicy prowadzący: 1)chów lub hodowlę drobiu powyżej 40.000 stanowiski 2)chów lub hodowlę świń powyżej 2.000 stanowisk lub świn o wadze ponad 30 kg.c)chów lub hodowlę 750 stanowisk dla maciór (art. 25 ust. 2 w zw. z art. 18 ust. 1 ustawy o nawozach i nawożeniu). ZWOLNIENIE DLA PRODUCENTÓW BYDŁA:Obowiązek wybudowania płyt będą mieli tylko wymienieni powyżej Rolnicy, którzy prowadza produkcje określoną w art. 18 ust. 1 o nawożeniu. Pozostali producenci mogą wybudować płytę ale nie maja takiego obowiązku. Dlatego Dlatego też nie będą mieli w ogóle obowiązku budowy płyt obornikowej producenci bydła mlecznego i opasowego!!!! Przedstawiona po wyżej nowa ustawa zasadniczo zmienia obowiązki rolników w zakresie magazynowania nawozów naturalnych. Nowa ustawa wchodzi w życie z dniu 14 listopada 2007r. Jednakże wymagania w zakresie budowy zbiorników na gnojówke i gnojowicę wchodzą i później. Wymóg zbiorników na gnojówkę i gnojowice rolnicy, których muszą spełnić do dnia 1 stycznia 2011 roku. Z kolei wymóg wybudowania płyty obornikowej rolnicy, których to dotyczy muszą spełnić do dnia 1 stycznia 2009 r. ( art. 53 ustawy o nawożeniu). Do powyżej wskazanych dat po wejściu w życie nowej ustawy nie mają ustawowego obowiązku budowania urządzeń do magazynowania wszyscy producenci rolni. Nowa ustawa o nawozach i nawożeniu z dniem 14 listopada 2007 r. uchyla w całości poprzednia ustawę (art. 52 ustawy o nawozach i nawożeniu). Nowe wymagania zaczna się z kolei obowiązywać odpowiednio w dniach 1 stycznia 2011 r. i 1 stycznia 2009r. Marcin Leśny Aytor jest doktorantem Wydziału Prawa i Administracji UAM w Poznaniu Prezesem Zarządu Kancelarii Prawej " Leśny i Wspólnicy" Sp. z o.o. Tel. 061 424 40 43 Był to cytat z publikacji w RPT pażdziernik 2007 pt. "Rewolucja w płytach obornikowych". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tina 0 Napisano 25 Listopada 2007 Taaaaa...Ale przy kontroli dopłat bezposrednich na terenach ONW ,agencja sprawdza czy jest płyta obornikowa i pojemnik na gnojowicę, a także szczelność szambai rachunki za wywóz śmieci. Każdy rolnik posiadający zwierzęta i/lub korzystający z programów pomocy unijnej (od 2009 także dopłat bezpośrednich(cross-compliance)0 będzie zobowiązany do przestrzegania zasad Dobrej Praktyki Rolniczej, a ona przewiduje właśnie przechowywanie nawozów naturalnych tak aby nie zagrażały środowisku czyli na płytach ... Każdy kto korzysta z PROW, a także tylko z ONW powinien mieć je już Inna sprawa, że płyta wcale nie musi być betonowa Można także spróbować zabawy z fermentacją tlenową (też nie trzeba mieć płyty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SUZI25 0 Napisano 25 Listopada 2007 Taaaaa...Ale przy kontroli dopłat bezposrednich na terenach ONW ,agencja sprawdza czy jest płyta obornikowa i pojemnik na gnojowicę, a także szczelność szambai rachunki za wywóz śmieci. Każdy rolnik posiadający zwierzęta i/lub korzystający z programów pomocy unijnej (od 2009 także dopłat bezpośrednich(cross-compliance)0 będzie zobowiązany do przestrzegania zasad Dobrej Praktyki Rolniczej, a ona przewiduje właśnie przechowywanie nawozów naturalnych tak aby nie zagrażały środowisku czyli na płytach ... Każdy kto korzysta z PROW, a także tylko z ONW powinien mieć je już Inna sprawa, że płyta wcale nie musi być betonowa Można także spróbować zabawy z fermentacją tlenową (też nie trzeba mieć płyty) Ja nie będę się kłócił, ale zacytowałem Pana który zna się na tym chyba najlepiej!!!! Najlepiej jednak podjechać to ARiMR i dowiedzieć się samemu aby potem nie było kłopotu!!!!! Pozdro!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peron 0 Napisano 27 Listopada 2007 Niedaleko mojej miejscowości jesy duża masarnia. Są tam równiez chlewy dla tuczników. I z tego co mogę zauwazyć, kilka razy dziennie krąży beczkowóz i wywozi odpady. Ich przepisy nie obowiązują? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesaw 0 Napisano 28 Listopada 2007 Taaaaa...Inna sprawa, że płyta wcale nie musi być betonowa Można także spróbować zabawy z fermentacją tlenową (też nie trzeba mieć płyty) Witaj. Czy moglabys napisac szerzej, chetni do podpowiedzi sa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 28 Listopada 2007 Ja słyszałem od fachowca z agencji, że miejsce na składowanie obornika to wcale nie musi być betonowa płyta z tymi wszystkimi duperelami wokół siebie i w środku, wystarczy zagłębienie w glebie wyłożone nieprzepuszczalną folią z atestem i tam można składować obornik i żadna kontrola nie może się przyczepić, bo do gleby nic się nie przedostanie, ponoć jest na to przepis, bo chodzi tylko o to, aby odizolowac obornik od gleby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SUZI25 0 Napisano 29 Listopada 2007 Moim zadniem taka folia była by bardziej praktyczniejsza i napeno tańsz, bo jak ja popatrzyłem co musi być w tej płycie, jakie zbrojenie to w bumkrach niemieckich takiego zbrojenia nie robiono jak w tej płycie!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 29 Listopada 2007 Dokładnie, to wszystko robi się niby wg polskiej normy i wg prawa budowlanego, kurde miejsce składowania gnoju na płycie lotniskowca Ludzie pobudowali obiekty za grube pieniądze, firmy zbiły kokosy na robocie i materiałach budowlanych, a teraz się okazuje, że wystarczy foliowy dywanik położyć i można srać do woli, co lepsze owe miejsce składowania na tej folii wcale nie potrzebuje żadej dokumentacji ani pozwolenia, poprostu dziś może być tu, a za rok gdzie indziej, jeśli nie będzie pasowała lokalizacja z jakiegoś tam powodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tina 0 Napisano 30 Listopada 2007 Mnie znajomy opowiadał, że gdy poszedł do agencji po informacje na temat płyt , to jako jeden z wariantów "płyty obornikowej" może w wydzielonym miejscu wykopać dół i nawieżć jakiejś tam grubości warstwę gliny. Może i tańsze od folii, ale 2 ciągniki trzeba mieć... A co do fermentacji tlenowej to taka "wznioślejsza" nazwa na kompostowanie . Był program w telewizji na ten temat (jak masz kompostownik zamiast płyty to nie obowiązują cię odległości i terminy wywozu itp.) Ja się przymierzam do powiększania swojego bo płyta za mała i brak warunków na budowę drugiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SUZI25 0 Napisano 1 Grudnia 2007 Ja nie mogę!!! Wystarczyło trpochę gliny, czy kawałek folii i była by "płyta gnojowa" zamiast majatku wyrzuconego pod obornik!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 1 Grudnia 2007 Tak, całe szczęście, że dopiero biorę się za "budowe" płyty, kase dali to muszę zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abuk14 0 Napisano 1 Grudnia 2007 Ja już mam, ale wymiary były pod starą hodowlę, a teraz musiałbym mieć wiekszą. Mogą mi coś zrobić, na kontroli ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sztum 0 Napisano 1 Grudnia 2007 tatamarty.323a czyżbyś dopiero teraz wziął się za robienie płyty i zbiornika?. Bo jak tak to nie jestem sam. Ja dopiero tydzień temu zacząłem plantować teren pod budowę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 1 Grudnia 2007 Ja płytę i zbiornik mam zrobiony, robiłem przed tą całą aferą z szambami, ale od niechcenia złożyłem wniosek, no i przyznali kase na budowe, ale przecierz nie będę rozbierał tego co krótko przed zrobiłem, a płyte mam jeszcze raz taką jak obliczyli fachowcy, a zbiornik dwa razy taki jak powinien być wg obliczeń, więc nie będę "wyważał otwartych drzwi", pomaluje żeby wyglądało jak nowe i zgłosze zakończenie budowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sztum 0 Napisano 1 Grudnia 2007 No to chyba zostałem sam na polu boju... Choć tydzień temu dzwoniła do nas miła pani z agencji i dała nam do zrozumienia że do konca roku musimy złożyć chociaż oświadczenie o zakończeniu budowy A z terminem budowy to też mi się trochę udało: latem cement był u nas po 680 zł za tonę i był problem z dostaniem, a teraz jest po 475 zł i płacę i wiozą mi tego samego dnia do domu Tak więc nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SUZI25 0 Napisano 2 Grudnia 2007 Nie jesteś sam sztum. Ja widziałem w okolicy że znajomy też dopiero zaczoł budowę!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sztum 0 Napisano 2 Grudnia 2007 Jak miło, że nie jesteśmy sami W końcu to narodowa dyscyplina Polaków: zdążyć na ostatnią chwile Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 2 Grudnia 2007 U mnie we wsi też są jeszcze niektórzy w trakcie rozpoczynania prac budowlanych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miko45 0 Napisano 2 Grudnia 2007 i w końcu te płyty są obowiązkowe czy nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 2 Grudnia 2007 W październikowym lub listopadowym numerze RPT jest wszystko na ten temat napisane, ale ogólnie do 2011 roku wszystkie gospodarstwa zajmujące się produkcją zwierzęcą muszą mieć zbiorniki i płyty, ale wg innych zasad, obowiązujących od 15 listopada tego roku, inaczej dla producentów mleka a inaczej dla producentów trzody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SUZI25 0 Napisano 3 Grudnia 2007 Ja cały artykół właśnie z RPT dotyczący płyt zamieściłem w pierwszej mojej wypowiedzi w tym temacie!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stef275 0 Napisano 5 Grudnia 2007 Napisałem do Ministerstwa Rolnictwa w sprawie obowiązku posiadania płytobornikowych i otrzymałem odpowiedź. MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIDepartament Hodowli i Ochrony RoślinHORnn-022-40/07 W związku z pismem przesłanym drogą elektroniczną z dnia 19 listopada 2007 r. w sprawie obowiązku posiadania płyty obornikowej przez gospodarstwa rolne Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje co następuje.Ustawa z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. Nr 147, poz.1033) złagodziła warunki przechowywania nawozów naturalnych w postaci stałej (obornik, odchody pochodzące od zwierząt gospodarskich oraz guano). Zgodnie z art. 25 ust. 2 tej ustawy tylko podmioty prowadzące chów lub hodowlę drobiu powyżej 40 000 stanowisk lub chów lub hodowlę świń powyżej 2 000 stanowisk dla świń o wadze ponad 30 kg lub 750 stanowisk dla macior mają obowiązek przechowywać nawozy naturalne w postaci stałej na nieprzepuszczalnych płytach, zabezpieczonych w taki sposób, aby wycieki nie przedostawały się do gruntu. Przepisy te będą obowiązywać od 1 stycznia 2009 r. Natomiast przechowywanie gnojówki i gnojowicy wyłącznie w szczelnych zbiornikach o pojemności umożliwiającej gromadzenie co najmniej 4 miesięcznej produkcji tego nawozu dotyczy nadal wszystkich rolników posiadających te nawozy (art. 25 ust.1). Zbiorniki te powinny być zamknięte w rozumieniu przepisów wydanych na podstawie art. 7 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118 z późn. zm.) dotyczących warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle rolnicze i ich usytuowanie. Aktualnie obowiązującymi przepisami w tym zakresie jest rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 7 października 1997 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle rolnicze i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 132, poz. 877). Ustawa przewiduje wejście w życie tych przepisów z dniem 1 stycznia 2011 r. W przypadku posiadania gospodarstwa na obszarach szczególnie narażonych, tzw. OSN, mają zastosowanie rozporządzenia dyrektorów regionalnych zarządów gospodarki wodnej, w których określono m.in. obowiązek przechowywania nawozów naturalnych w odpowiednich zbiornikach. To, czy gospodarstwo leży na terenie takich obszarów powinno być wiadome władzom samorządowym, gdyż programy działań na tych terenach obowiązują już od 2004 r.Z-ca DyrektoraWiesław Podyma Nie wyjaśnia to wszystkich moich wątpliwości co do rolników posiadającychbydło.No bo rolnik który posiada 2000 szt. świń powinien mieć płytę a cojeżeli posiada ktoś 200 szt bydła w oborze . przecież są to porównywalneilości obornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SUZI25 0 Napisano 5 Grudnia 2007 Jak czytając to pismo i ten artykól z RPT to chodowcy bydła nie maja obowiązku budować płyt w każdej ilości posiadanych sztuk!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stef275 0 Napisano 9 Grudnia 2007 Oto ustawa o której mowa poniżejhttp://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/1033.htmNiepokojący jest dla mnie i niezrozumiały jest art.25 p.2Jeżeli ktoś rozumie ten bełkot niech przetłumaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach