Skocz do zawartości
Promleko

Kiszone , gniecione ziarno kukurydzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jeżeli interesuje Was ten temat proszę o kontakt. Jest to bardzo wydajna pasza dla krów, szcególnie w pierwszym okresie laktacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się, ono jest najpierw kiszone a potem gniecione, czy na odwrót? Między nami mówiąc to spora różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Technologgia wyglada nastepująco: wilgotne ziarno kukurydzy, wprost z kombajnu, trafa do gniotownika, z którego po dodaniu zakiszacza, pod ciśnieniem "upychane" jest w rękaw foliowy. Taką usługę wykonuje firma ProMleko z Mławy, której jestem PH- em . Kiszone zairno, zastepuje w 50 % pasze pełnoporcjową, dajemy jej ok 2-3 kg na sztukę dziennie. Jest to dość nowa technologia, jescze mało zanana w Polsce. W ten sposób można kisić również inne ziarna zbóż oprócz owsa.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosowałem

Droga technologia w stosunku do efektów

Ten wynalazek potwornie kwasił żwacze moim krowom, długo dochodziły do siebie po tej rewelacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaj umiarum mocium Panie.

Jasne, że łatwo zakwasić żwacz tym sposobem. Tak samo jak łatwo zakwasić paszą pełnoporcjową. Generalnie jestem przeciwnikiem pełnoporcjówek, dlatego mam do nich taki negatywny stosunek. Ziarno gniecione i ukiszone podawane w rozsadnych dawkach, nie na pusty żołądek i przy stosowaniu odpowiedniego bufora przynosi ciekawe efekty w wydajności. Jednak co najważniesze pozwala bezpiecznie przejść krowie przez okres 100 pierwszych dni laktacji - okresowi najważniejszemu dla zdrowia i kondycjij zwierza.

Czy toi jest droga impreza?

koszt jednej tony przy swoim ziarnie to ok 90zł. Tyle co suszenie. Tonę gotowego ziarna w big-bagu mozna kupić za ok 780zł.

P.S.

nigdy nie użyłem słowa "rewelacja", gdy słyszę że coś jest rewelacyjne nigdy tego nie kupuję.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dyskusji.

Stosowałem

Droga technologia w stosunku do efektów

Ten wynalazek potwornie kwasił żwacze moim krowom, długo dochodziły do siebie po tej rewelacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się, że 780 kosztuje tona zgniecionego i zakiszonego produktu? Jeśli tak to jest bardzo tanie. Samo ziarno kosztuje 900 za tonę. I masz rację Promleko, jest to bardzo dobra pasza dla krów w laktacji, ale jak wszystko i to można zepsuć. Jeśli przedmówca myślał, że tylko tym wykarmi krowy to się grubo pomylił. A tak w ogóle najlepiej byłoby zrobić z tego TMR. To dopiero byłyby efekty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 kg tego wynalazku w zbilansowanej dawce TMR wystarczyły żeby wystąpiły kwasice głównie na tle bardzo niskiego pH całego TMR. Dodatkowe buforowanie TMR to tylko robienie sobie kosztów. Prawidłowo zrobiona kiszonka z kukurydzy jest najtańszym i najwydajniejszym źródłem energii w żywieniu naszych krów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem czy takie tanie,ja kupiłem wczoraj suszoną kukurydzę z dowozem i workowaną po 800 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

780 zł gotowe, jeżeli chciałbyś kiedyś zagnieść ziarno ze swojej kukurydzy to koszt tony to ok. 90zł ( tak przynajmniej w tym roku było). Na te 90 zł skalada się maszyna do zagniatania, ciągnik, kwas, rękaw foliowy. Po Twojej stronie jest ciągnik z turem, który wrzuci to ziarno do kosza gniotownika.

Masz rację TMR z tego jest idealnym rozwiązaniem.

Kolega TROJAN jak widzę jest sceptykiem moge się założyć o dobre piwo, że kukurydzę na kiszonkę kosi zieloną i już we wrześniu.

Znaczy się, że 780 kosztuje tona zgniecionego i zakiszonego produktu? Jeśli tak to jest bardzo tanie. Samo ziarno kosztuje 900 za tonę. I masz rację Promleko, jest to bardzo dobra pasza dla krów w laktacji, ale jak wszystko i to można zepsuć. Jeśli przedmówca myślał, że tylko tym wykarmi krowy to się grubo pomylił. A tak w ogóle najlepiej byłoby zrobić z tego TMR. To dopiero byłyby efekty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację TMR z tego jest idealnym rozwiązaniem.

Kolega TROJAN jak widzę jest sceptykiem moge się założyć o dobre piwo, że kukurydzę na kiszonkę kosi zieloną i już we wrześniu.

No i przegrałeś piwo chłopcze

Prawie wszyscy wielkostadni producenci mleka na Dolnym Śląsku zaniechali żywienia krów tym wynalazkiem ze wzgledu na podrażanie kosztów żywienia. Zrobienie dobrej kiszonki z kukurydzy jest lepszym i o wiele tańszym rozwiazaniem niż produkcja kiszonego ziarna kukurydzy. Jeżeli dawka wymaga poprawy koncentracji energii to o wiele prościej jest dołożyć śrut zbożowych / moze być nawet z ziarna kukurydzy/. Nic nie piszesz o ujemnych skutkach dla zdrowia krów mieszanki kwasów którymi zakisza się gniecione ziarno z kukurydzy. Te kwasy niesamowicie drenują zdolności buforujące krowy i wywołują kwasicę. Jeśli w ofercie firmy której jesteś sprzedawcą wraz z usługą zakiszania będziecie dawać gratis bufory to może niektórzy hodowcy skuszą się na ten wynalazek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tak kwoli informacji na ten "wynalzku" opierają swoje żywienie hodowcy z Podlasia, części łodzkiego skąd ja pochodzę, dostawcy Bakomy, Grajewa, Ryk, Sokółki, Łowicza. Oczywiście nie znają się oni na krowach a firma, z która współpracuje wyrywa od nich kasę i naciąga na koszty.....

Swoją drogą, strasznie się uparłeś na ta kwasicę. Kwasica i kwasica.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Promleko, powiedz mi jakiego kwasu używacie do zakiszania, bo z tego co wiem jest to bardzo mała ilość. Odnośnie buforów to kwaśny węglan sodu kosztuje u mnie 45zł za 25kg to jest około 18 groszy na krowę dziennie (100gr na pysk). Nie jest to chyba wielki koszt. A kiszonka zebrana zbyt wcześnie to dopiero paskudztwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, do zakiszania wilgotnego ziarna używamy zakiszaczy opartych na kwasie mrówkowym. Żadna bakteria, żadne mlekowe kwasy... Jeżeli chcesz kiedyś wypróbować ten rodzaj zakiszacza na np. sianokiszonki, lucerne, kukurydze to poszukaj produktu Fixensil firmy Ecolab. Są to kanistry 35 kg z gotowym kwasem - nie jest to tanie ok 210zł na 50 ton kukurydzy, ale rezultat widoczny. W tamtym roku kukurydza była kiepska, głownia itd. Powiem tak(żeby nie byc pos`adzonym o całe zło na świecie) - po zastosowaniu Fixensil-a krówki były zadowolone .

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi