FarmerBorys 0 Napisano 24 Listopada 2007 znalazłem ten filmik o Bizonie http://pl.youtube.com/watch?v=Bm-247_lNOE w necie jak go pierwszy raz obejrzałem to aż łezka w oku się zakręciła i dlatego postanowiłem utworzyć osobny temat podobnie jak autor filmu by oddać hołd tej maszynie na której wiele lat pracował mój Tata, a ja wiele lat odbierałem zboże od tej maszyny i dzięki niej moglismy zbierać nasze plony z pola!!! wielu rolników na Bizonie pracowało i wielu nadal pracuje na tych maszynach!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FarmerBorys 0 Napisano 7 Grudnia 2007 nikt z Was nie ma żadnych wspomnień z Bizonem?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Izydor 0 Napisano 7 Grudnia 2007 Bizon w gosp. wuja. Co roku obrabia ok 15 ha i co roku jakaś awaria.Jak na polska konstrukcje z tamtych lat to powiem że sprzęt dobry i młuci dobrze tylko mógłbyć troszke lepiej dopracowany. Na targach widziałem Nowego Bizona NH i powiem ze konstrukcja rózni sie paroma elementami. Myśle że jest to ta "ulepszona" wersja, chociaż nie miałem okazji widziec go w pracy itp. W wiadomościach pokazali że Lepper ma chyba takiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 7 Grudnia 2007 Na targach widziałem Nowego Bizona NH i powiem ze konstrukcja rózni sie paroma elementami.]Ja wątpię czy ma jakieś wspólne elementy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 8 Grudnia 2007 w sasiedniej wiosce w tym roku kupił gościu nh i wygląd tyłu ma identyczny jak bizon ale przód juz inny jak z nim gadałem to ma troche częścu takich samych jak bizon. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Izydor 0 Napisano 8 Grudnia 2007 Kserkes mylisz sie widziałem na polagrze tego Bizona i ma duzo wspolnych rzeczy. Zapodam fotki troche niewyraźne bo aparat nie domagał ale jak ktoś chce to zobaczy. Przekładnie bezstopniową, Zamianę paska n ałańcuch w podajniku do wtórnego młucenia ten dolny. Bo pasek często pękał.itp. I duzo wiecej hydrauliki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 8 Grudnia 2007 Mam Fortschritta i też trochę części od Bizona pasuje. Pierwszy Bizon też miał trochę części wspólnych z ówczesnym NH czy DF. Zresztą, teraz takie czasy że niektóre części można odnaleźć w maszynach marek których o to nikt by nie podejrzewał przecież konstrukcyjnie większość kombajnów jest i tak do siebie podobna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zetor84 0 Napisano 8 Grudnia 2007 Podobno zespół żniwny jest taki sam jak w bizonie.Znajomy ma NH z Płocka i go chwali.Namawia zebysmy takiego kupowali a nie używke zachodnia.Od dealera dostał kamere radio i jeszcze cos za darmo a dal450tys z przystawka do kukurydzy.na str FMŻ jest o nim spora opisane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 8 Grudnia 2007 .Namawia zebysmy takiego kupowali a nie używke zachodnia.tylko za kilkaset tysięcy żeby kupować kombajn to trzeba mieć z kilkaset ha do cięcia, poniżej 100 ha jak ktoś kupuje nówkę to szaleniec albo nie wie co z kasą robić. Załóżmy masz 100ha do cięcia x 200 , no niech będzie 250 złotych za ha to wychodzi max 25 tysięcy i nic więcej ciebie nie obchodzi ( jak się zepsuje to bierzesz innego, u nas nie ma problemu z kombajnami - jak doszło by wszystko razem to i tak nie byłoby na tydzień roboty dla kombajnów ). Kiedy ci się zwróci jak wydasz minimum 300 tysięcy na kombajn przy takim areale, a przecież jak tniesz swoim to oprócz amortyzacji też ponosisz duże koszty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 8 Grudnia 2007 wg mnie na gosp 100ha można max wydać 100-120tys na kombajn i trafić tak z 95r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 8 Grudnia 2007 wg mnie na gosp 100ha można max wydać 100-120tys na kombajn i trafić tak z 95rZgadzam się, cena za kombajn nie powinna przekroczyć kwoty którą wydaje się na cięcie przez 5 lat, wtedy gdy odliczy się jeszcze wydatki na paliwo i bieżącą eksploatację to kombajn powinien się spłacić po 8 latach, a jeszcze gdy doliczy się odsetki od wydanej sumy to dojdziemy co najmniej do 10 lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 8 Grudnia 2007 przykład bizon z 80r wart z 20-25tys sprzedaje kupuje classa z 86r za 50-60tys co sobie poprawiłem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 8 Grudnia 2007 Poprawiłeś przede wszystkim komfort pracy na kombajnie, a reszta to zależy na co trafisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 8 Grudnia 2007 czasem w papcie mogę nie pasować po takiej zamianie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zetor84 0 Napisano 9 Grudnia 2007 No własnie nie bardzo nam sie to usmiecha taka cena chocby to na dopłate było .Mysle ze stanie na jakims tańszym którego dopłata nie obejmie a na swoje wystarczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach