Skocz do zawartości
FarmerBorys

Bizon jak za dawnych lat...

Rekomendowane odpowiedzi

znalazłem ten filmik o Bizonie http://pl.youtube.com/watch?v=Bm-247_lNOE w necie jak go pierwszy raz obejrzałem to aż łezka w oku się zakręciła i dlatego postanowiłem utworzyć osobny temat podobnie jak autor filmu by oddać hołd tej maszynie na której wiele lat pracował mój Tata, a ja wiele lat odbierałem zboże od tej maszyny i dzięki niej moglismy zbierać nasze plony z pola!!! wielu rolników na Bizonie pracowało i wielu nadal pracuje na tych maszynach!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bizon w gosp. wuja. Co roku obrabia ok 15 ha i co roku jakaś awaria.

Jak na polska konstrukcje z tamtych lat to powiem że sprzęt dobry i młuci dobrze tylko mógłbyć troszke lepiej dopracowany. Na targach widziałem Nowego Bizona NH i powiem ze konstrukcja rózni sie paroma elementami. Myśle że jest to ta "ulepszona" wersja, chociaż nie miałem okazji widziec go w pracy itp. W wiadomościach pokazali że Lepper ma chyba takiego.

7a40580357c75ca0m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na targach widziałem Nowego Bizona NH i powiem ze konstrukcja rózni sie paroma elementami.]
Ja wątpię czy ma jakieś wspólne elementy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sasiedniej wiosce w tym roku kupił gościu nh i wygląd tyłu ma identyczny jak bizon ale przód juz inny jak z nim gadałem to ma troche częścu takich samych jak bizon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kserkes mylisz sie widziałem na polagrze tego Bizona i ma duzo wspolnych rzeczy. Zapodam fotki troche niewyraźne bo aparat nie domagał ale jak ktoś chce to zobaczy. Przekładnie bezstopniową, Zamianę paska n ałańcuch w podajniku do wtórnego młucenia ten dolny. Bo pasek często pękał.itp. I duzo wiecej hydrauliki.

cf052bd05fecd76em.jpg

aa1ee1b4a3e9ad5cm.jpg

60580c49df0aff23m.jpg

07332a8bf6f06abcm.jpg

4bb98370d2360015m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Fortschritta i też trochę części od Bizona pasuje. Pierwszy Bizon też miał trochę części wspólnych z ówczesnym NH czy DF. Zresztą, teraz takie czasy że niektóre części można odnaleźć w maszynach marek których o to nikt by nie podejrzewał przecież konstrukcyjnie większość kombajnów jest i tak do siebie podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno zespół żniwny jest taki sam jak w bizonie.Znajomy ma NH z Płocka i go chwali.Namawia zebysmy takiego kupowali a nie używke zachodnia.Od dealera dostał kamere radio i jeszcze cos za darmo a dal450tys z przystawka do kukurydzy.na str FMŻ jest o nim spora opisane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.Namawia zebysmy takiego kupowali a nie używke zachodnia.
tylko za kilkaset tysięcy żeby kupować kombajn to trzeba mieć z kilkaset ha do cięcia, poniżej 100 ha jak ktoś kupuje nówkę to szaleniec albo nie wie co z kasą robić.

Załóżmy masz 100ha do cięcia x 200 , no niech będzie 250 złotych za ha to wychodzi max 25 tysięcy i nic więcej ciebie nie obchodzi ( jak się zepsuje to bierzesz innego, u nas nie ma problemu z kombajnami - jak doszło by wszystko razem to i tak nie byłoby na tydzień roboty dla kombajnów ). Kiedy ci się zwróci jak wydasz minimum 300 tysięcy na kombajn przy takim areale, a przecież jak tniesz swoim to oprócz amortyzacji też ponosisz duże koszty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wg mnie na gosp 100ha można max wydać 100-120tys na kombajn i trafić tak z 95r
Zgadzam się, cena za kombajn nie powinna przekroczyć kwoty którą wydaje się na cięcie przez 5 lat, wtedy gdy odliczy się jeszcze wydatki na paliwo i bieżącą eksploatację to kombajn powinien się spłacić po 8 latach, a jeszcze gdy doliczy się odsetki od wydanej sumy to dojdziemy co najmniej do 10 lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przykład bizon z 80r wart z 20-25tys sprzedaje kupuje classa z 86r za 50-60tys co sobie poprawiłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawiłeś przede wszystkim komfort pracy na kombajnie, a reszta to zależy na co trafisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie nie bardzo nam sie to usmiecha taka cena chocby to na dopłate było .Mysle ze stanie na jakims tańszym którego dopłata nie obejmie a na swoje wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi