sztuka 0 Napisano 26 Listopada 2007 mam pole kolo mnie sa slupy wysokiego napiecia .gospodarstwa w odleglosci 200m od siebie wiatr najmnieszy 30m\s mozna by byl to wykorzystac stawiajac wiatrak gdzie sie starac o pozwolenie i akie sa koszty budowy takieg wiatraka.i jakie zyski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 26 Listopada 2007 zapomnij że sam postawisz wiatrak koszty to setki tysięcy euro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladislaw 0 Napisano 27 Listopada 2007 Przy wiatraku 150kw masz przychód miesięczny średnio 5-6 tys zł. Koszt największy jest przy jednym wiatraku bo musisz jeszcze wybudować stacje transformatorową i coś w rodzaju stacji pomiarowej. Mnie więcej wyniesie cię to 300-500 tys. Dokumentacja jest straszna. Aby postawić wiatrak musisz mieć pozwolenia budowlane, z ochrony środowiska a przede wszystkim pozwolenie zakładu energetycznego na przyłącz do sieci. Potem jeszcze koncesja z URE na sprzedaż umowa na odbiór z jakimś zakładem, umowa z maklerem na sprzedaż Praw Majątkowych i możesz się cieszyć jak wiatr wieje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
windprospect 0 Napisano 18 Grudnia 2007 mam pole kolo mnie sa slupy wysokiego napiecia .gospodarstwa w odleglosci 200m od siebie wiatr najmnieszy 30m\s mozna by byl to wykorzystac stawiajac wiatrak gdzie sie starac o pozwolenie i akie sa koszty budowy takieg wiatraka.i jakie zyski Zawsze można wydzierżawić ziemie pod elektrownie wiatrowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peper 0 Napisano 4 Kwietnia 2008 Wiatr 30 m/s? Firm stawiających wiatraki jest sporo więc jest szansa sobie zarobić. Linki o elektrowniach wiatrowychna http://start24.pl/www/nowe Linki pod nr(3 /423)- Elektrownie wiatrowe stają się coraz popularniejsze w Polsce. W Niemczach jest ich ponad 16 tys. - ile będzie w Polsce? http://www.windprojekt.pl/ciekawostki.html - Ciekawostki i adresy związane energią wiatrową. Serwis http://WindProjekt.pl - przydatna dla tych którzy chcą postawić elektrownie wiatrową bądź przeznaczyć część swojego terenu pod dzierżawę; http://Elektrownie-wiatrowe.org.pl/por_poradnik.htm - poradnik inwestora; Aktualny wiatr na 10 m - większość elektrowni działa przy wietrze minimum 3,5 m/s; http://PSEW.pl - Polskie Stowarzyszenie Energetyki Wiatrowej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wald303 0 Napisano 21 Maja 2008 Jestem juz po podpisaniu umowy na wydzierzawienie pola pod wiatraki. Chcialem jednak ostrzec przed pochopnym podpisywaniem takich umow. Wczesniej mialem oferte od pewnego dunczyka, jego umowa na moje oko byla OK ale na szczescie dalem ją do sprawdzenia prawnikowi. Okazalo sie ze praktycznie cale pole oddalbym na 25 lat za malą kasę itp . Co do budowy samemu elektrowni wiatrowej to jest jedna firma ktora zalatwia wszystkie formalnosc od A do Z lącznie z kredytem i wnioskiem o dofinansowanie. Koszt wiatraka 1.5 MW to ok 7 mln . Wystarczy ''tylko'' 20% wkladu wlasnego (coś ok 1.5 mln '' i wiatrak wasz. Aha dofinansowanie (ok 60-70%) nie jest takie iak spo czy sapard, wnioski są wybierane do ''konkursu'' i tylko kilka ma szanse na dofinansowanie...a wypelnienie wniosku 20 tys zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzy_p 0 Napisano 31 Maja 2008 Ten duńczyk to nie jest przypadkiem Jensen ze Skierniewic? Ten co handluje starzyzną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agnieszka_it 0 Napisano 9 Czerwca 2008 Poszukujemy terenow do wieloletniej dzierzawy pod wiatraki. Teren powinien znajdowac sie na otwartej przestrzeni, w odleglosci nie mniejszej niz 500 m od zabudowan. Ze wzgledu na duze odleglosci pomiedzy wiatrakami mozliwe jest kontynuowanie uprawy danego terenu. Zainteresowanych prosimy o kontakt mailowy na adres: agnieszka.koczylo@tec-group.eu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 22 Czerwca 2008 dziś sie dowiedziałem ze jak u kogoś postawią wiatrak to zabierają mu ONW i rolnośrodowiskowe czy to prawda? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 23 Czerwca 2008 A kto tak twierdzi? i niby dlaczego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 23 Czerwca 2008 zastepca kierownika w ARiMR ale ma jeszcze sie dokładniej dowiedzieć bo to ma dopiero wejśc w życie od 2009r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
djhawks 0 Napisano 15 Lipca 2008 Gostek który kupił pole koł mojego pola planuje postawić tam wiatrak gdyż przyszło do mnie powiadomienie z gminy i teraz podpowiedzcie czy mam sie zgodzic na jego budowe czy nie...moge dodac ze wiatrak jest w duzej odleglosci od gospodarstw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 15 Lipca 2008 to co ci szkodzi? wkurzają mnie ludzie którzy brużdżą innym tylko dlatego że on ma a ja nie. chyba taki nie jesteś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
djhawks 0 Napisano 15 Lipca 2008 a moga wystapic jakies skutki w uprawach np obnizenie plonow itp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 15 Lipca 2008 jedynie słońce ci będzie migotać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maryla 0 Napisano 19 Lutego 2011 Wydzierżawię grunt pod budowę wiatraka. Powiat radomszczański woj łódzkie tel.512294644 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach