bzyczek_2 0 Napisano 24 Listopada 2008 Witam wszystkich.Otóz nie zauważyłem wczesniej tego tematu gdyż bym sie wczesniej wypowiedział. Ja jestem użytkownikeim takiego wwłasnie pługa czyli Junior Roto 4 skibowy!! I jestem z niego bardzo zadowolon. Kupiłem go jakos w lipcu 2006r. w Kaliszu za równe 20.000zł. Pług ciągne zetorem 8540. Nie poweim bo przy szerokości orki 35cm na korpus ciagnik daje sobie rade!! Ale lekko nie ma. Jeśli ma któs jakies pytania prosze pisac chetnie podziele sie uwagami. Jesteś może gdzieś z okolic Kalisza Możesz napisać na PM lub podaj GG bo mam kilka pytań Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Petekw 0 Napisano 24 Listopada 2008 Dokładnie to jestem z Kościelnej Wsi, czyli do kalisza mam 5km. Czyli blisko. Moj numer gg 1719298 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sim0n 0 Napisano 26 Listopada 2008 Zgadzam się, jednak teoria swoją drogą a praktyka swoją.Kawałek o którym piszę jest sklasyfikowany jako ziemia V klasy, i jak teoria mówi są to gleby suche i z tym się zgadzam jednak nie są to żadne piaski tylko glina (miejscami plastelina ), dodatkowo jest to teren lekko pochyły i rzadko udaje mi się go zaorać pod oziminy. Jedynie na zimę jak ziemia odpowiednio nasiąknie jest sens to orać.Gdyby warunki wodne były dobrze uregulowane to można by zaklasyfikować ten kawałek jako kl. IV a-b. ale to moja opinia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sim0n 0 Napisano 26 Listopada 2008 "Według klasyfikacji bonitacyjnej grunty ciężkie i bardzo cięzkie zalicza się od klasy2(gleby bardzo dobre),aż do klasy 5(gleby slabe)"-jest to cytat z podręcznika "Podstawy agrotechniki" i widać że nic się jednak nie zmienilo. Super, czyli gleby ciężkie to klasa II do V (w skali gleb od I do VI ), fajne wyszczególnienie, z dziewięciu klas pozostaje sześć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach