Barycz 0 Napisano 13 Grudnia 2007 Karp Milicki to ma być ryba, którą wyhodowano w Stawach Milickich, w rezerwacie Doliny Baryczy...ekologia itd. Głównym producentem jest Państwowe Gospodarstwo Rybackie. I teraz pytanie:Jak to jest możliwe, że znany na całą Europę Karp Milicki u producenta kosztuje ok.11zł/kg a w różnych rejonach kraju ceny zaczynają się nawet od 6-7zł :shock: :shock: :shock: I jeszcze co do artykułu w Fakcie! czy oni badali tego prawdziwego Milickiego Karpia???A może kupili za 7zł Milickiego Karpia z Chin?? "Made in CHRL"Proszę uprzejmie o koment. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 13 Grudnia 2007 marka wypracowana a inni tylko podczepiają się pod nią ze swoim badziewiem dzisiaj liczy się tylko kasa niw ważna dla nich jakość byle sprzedać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramzes 0 Napisano 17 Grudnia 2007 Karpia milickiego już od dziesięcioleci nie ma... dawno już wszystkie odmiany karpia zostały wymieszane, tylko prestiżowa nazwa została... Wogóle karp nie jest polską rybą, bo został tu sztucznie introdukowany i w zasadzie się w Polsce nie rozmnaża, czyli pochodzi wyłącznie z hodowli, a przez lata w licznych hodowlach dochodziło do mieszania różnych odmian. W moim Leclerc'u karp w detalu jest po 12 zł... jakiś strasznie poobijany... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 17 Grudnia 2007 Kolega Ramzes myli się co do możliwości rozrodu karpia , w naszym kraju w sposób naturalny też się wyciera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malnika 0 Napisano 17 Grudnia 2007 to jakiego ja karpia kupilam w MIliczu? Tym razem zdecydowalam prosto od nich zeby miec pewnosc ze milicki. http://www.stawymilickie.com.pl/a tu mi ktos pisze ze nie ma milickich karpi. czyzby "oszukali mnie banda zlodziei i decydentow" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramzes 0 Napisano 18 Grudnia 2007 Kupiłaś takiego karpia, jakiego mieli.... pewnie ładny i smaczny...ale że na hasło "milicki", "galicyjski" lepiej się towar sprzedaje... to sprzedaja jedynie "milickiego", "galicyjskiego".... Reklama jest dźwignią handlu... Karp jedynie się mnoży w stawach hodowlanych... czyli w warunkach całkowicie sztucznych... do tego dodaje się im różnych takich hormonów... W naturalnych warunkach, czyli w rzekach i jeziorach - karp się trze jedynie w przypadku wyjątkowo wczesnej i ciepłej wiosny i późnie i łagodnej jesieni... a i to przeżywalność narybku jest mała, bo zima za wcześnie przychodzi... Karp jest ryba Dunaju... naturalnie występuje w Czechach... na połudznie ok Karpat... gdzie jest granica jego naturalnego wystepowania... Wszystkie karpie w naszych jeziorach/rzekach - to efekt sztucznego zarybiania. Coraz bardziej popularnego, ale i niszczącego środowisko... Nie wszędzie nadaje się do zarybiania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACUS 0 Napisano 18 Grudnia 2007 galicyjski? chodzi ci chyba o zatorskiego.to tez galicja tyle ze zachodnia[kolo mnie] w telewizji go reklamuja ja tradycyjny smak malopolski,ma byc zarejestrowany w unii jak oscypek.a najlepsze smakowo sa karpie z wisly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramzes 0 Napisano 20 Grudnia 2007 No, my Polacy, jesteśmy strasznie dumni z karpia galcyjskiego... bo to istota polskości w karpiostwu. (Tyle tylko, że go jakiś Austryjak w Galicji (czyli w Austrii) wyhodował). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach