Matys 0 Napisano 28 Grudnia 2007 Czy mozecie podzielic sie swoją praktyką, czyli co dajecie swoim jalówkom? Napiszcie tak od początku czyli gdy juz cielak przestał pic mleko i az do wycielenia, jak je karmicie? W jakim okresie zaczynacie dawac im lepsza pasze, no i poprostu wogole co jedzą wasze jalówki od malej do ocielenia, szczegolnie okres zimowy mnie interesuje. Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miko45 0 Napisano 6 Stycznia 2008 przez pierwszy miesiąc sianko ja do małych osobno susze i presuje pod dach.oraz witaminki jak np.kakao i inne i dalej żywie tak jak inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matys 0 Napisano 7 Lutego 2008 przez pierwszy miesiąc sianko ja do małych osobno susze i presuje pod dach.oraz witaminki jak np.kakao i inne i dalej żywie tak jak inne. ...czyli,ze gdy twoje jalówki maja okolo 5-6miesiecy to karmisz je tak jak krowy dorosle???? Czyli ze i kukurydze im dajesz i sianokiszonke i tresciwa??? Tak to zrozumialem.A w jakim wieku zacielasz i przy jakiej masie ciala??? I czy dobrze sie wycielaja?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 8 Lutego 2008 (...)oraz witaminki jak np.kakao i inne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danekbu 0 Napisano 8 Lutego 2008 ja już od 3 mies-ca zaczynam dawać to co krowom tylko najpierw posypuje śrutką z mieszanek zbożowych, póżniej od 8 miesiaca nie posypuje srutki , a od 12 miesiąca daje to co zostaje u krówek (zawsze daje tyle żeby jeszcze coć zostało do usunięcia na gnoik) , aTMR to np na 70 DJP : 30 kg śrutka zbożowa , 30 kg Tofii , 15 kg premiks+soda+sól , 15 kg słoma jęcz , 750 kg sianokiszonka (podsuszone ubogie trawki w pryzemce), 550 kg młuto browarniane (odcieknięte) , 1300 kg kiszonka z kukurydzy (dosyć wilgotna) daje to w sumie ok 2700 kg i starcza dla wszystkich na cały dzień. Krowio diete uzupełniam koncentratem białko-energetycznym i bułeczkami.Ale jałóweczki po ocieleniu przechodzą drobne dolegliwości metaboliczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 8 Lutego 2008 Najpierw cielakom od około 3 tygodnia zaczynam dawać "musli", potem granulat dla cieląt i trochę siana [niektóre dodatkowo same wcinają słomę spod siebie ]. Od 2 miesiąca zaczynam karmić tym samym co resztę: po trochu śruty zbożowej, kiszonki z kukurydzy i siana,a po paru tygodniach dodaje trochę sianokiszonki, no i dodatki mineralne. Oczywiście stosownie do wielkości cielaka Ja zacielam koło 15 miesiąca, lepiej sie wstrzymać niż za wcześnie bo ostatnio miałem cięzkie porody [mimo że kryje jerseyami...] A ketozie zapobiegam przez podawanie wysokoenergetycznej paszy od koło tygonia przed wycieleniem do 2 po Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tk 0 Napisano 9 Lutego 2008 aktualnie mam kryzys kiszonkowy, wiec młodzież jedzie na słomie dobrej jakości gł.pszennej, 150g ospy pszenżytniej/dzień, 1kg kiszonki raz/2dni, lizawki i woda do woli, voila. Żyją i maja się dobrze, tylko jak raz dostaną kiszonkę to wieczrem się trochę dopominają;) jakieś 30 min. Najwąniejsze to nie zatuczyc młodzieży przeznaczanej na produkcję mleka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ursus 360 0 Napisano 10 Lutego 2008 ja małe też karmie sianem z pod wiaty raz dziennie pół wiadra mleka z witaminamioraz śrut parzonypo 3 mie.karmie kiszonką z kukurydzyoraz lucerną z pod orkana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matys 0 Napisano 10 Lutego 2008 Dzieki za odpowiedzi, duzo mi pomogly. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lordaxeda 0 Napisano 14 Lutego 2008 Karmienie jałówek słomą nie jest dla nich żadną tragedią (tylko słoma dobrej jakości). Ja daję kiszonki z trawy, 2 kg śruty rzepakowej/sztukę, lizawki i potem słomę do oporu. Po prostu balot na okólnik i niech się zajadają. Mniam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Misiu 0 Napisano 24 Marca 2008 najpierw siano i mleko potem kiszonka z kukurydzy i otręby pszenne gdy ma już w klatce piersiowej 180cm jest dopuszczana ok 1 miesiąc przed ocieleniem do tego dodajemy śrure rzepakową. no i siono cały czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lordaxeda 0 Napisano 25 Marca 2008 najpierw siano i mleko potem kiszonka z kukurydzy i otręby pszenne gdy ma już w klatce piersiowej 180cm jest dopuszczana ok 1 miesiąc przed ocieleniem do tego dodajemy śrure rzepakową. no i siono cały czas Ja odradzam kiszonkę z kukurydzy dla jałówek hodowlanych, bo na bank się zatuczą, a gruba jałówka nigdy nie da tyle mleka, co szczupła, jaki powinien być HF (BCS 2,5 - 3,0). Jałówka wysokocielna może otrzymywać kiszonkę z kukurydzy, aby wytworzyła kosmki, a 3 tygodnie przed wycieleniem powinna otrzymywać 70% tego, co będzie jadła po wycieleniu (czyli w pierwszej grupie). Jeśli po wycieleniu będzie jadła na przykład 8 kg paaszy treściwej, to przed wycieleniem (3, 4 tygodnie) 5,5kg i tak samo z kiszonkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matys 0 Napisano 25 Marca 2008 Zgadzam sie w pełni z ograniczaniem pasz wysokoenergetycznych dla jałowic przeznaczonych na remont stada mlecznego. Ja osobiscie uważam ze od momentu gdy jałówka osiągnie mase ciala 90 kg nalezy wycofac kukurydze a dawke opierac glownie na sianie, slomie i raz na jakis czas sianokiszonce (np. 2 razy w tygodniu). Kukurydze mozna podawac, w nieduzych dawkach przez krotki okres dopiero gdy chccemy jalowice unasienic czyli w 15-16 miesiacu a potem dopiero przed wycieleniem. Tak ja uwazam, pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 25 Marca 2008 Matys - jałówki trzymasz na uwięzi?? U mnie jałówki dostają sianokiszonke oraz kiszonke z kukurydzy do krycia później zostają na sianokiszonce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matys 0 Napisano 27 Marca 2008 Do budowy obory wolnostanowiskowej przystapie dopiero za niecale 2 lata, wiec narazie warunki sa jakie sa. Moje jałówki do pokrycia chodza luzem, potem na stanowisko, mowa oczywiscie o okresie zimowym. W lecie korzystaja z pastwiska. Jaka masz srednia wydajnosc od 1szt w roku od krow wlasnego chowu? Czy masz, lub miales moze wjakims okresie problemy z rozrodem? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 2 Kwietnia 2008 Wydajność 8 tyś z hakiem, z rozrodem też nie mam większych problemów. Tyle że u mnie jałówki chodzą luzem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roni21 0 Napisano 19 Listopada 2008 Ale czy jałówki które zostają na remont stada maja nie jeść wogóle kiszonki z kukurydzy?? Osobiśce uważam że np 5 kg dziennie na sztuke to chyba nie jest za dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczek 0 Napisano 21 Lutego 2009 Do 4 miesiąca podaje cielątkom ziarno owsa ,jęczmienia, kukurydzy z dodatkiem sruty rzepakowej.Jak przestaną trawic to daje srute zbóz isianokiszonke do woli,wskazany jest tez dodatek marchwi lub buraka i tak daje do 8 miesiaca.Do 15 miesiąca daje same pasze obietosciowe.Zacielam w wieku 15-18 miesiecy.Kiszonke z kukurydzy mozna dawac,ale nalezy ją ograniczac do 20% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rrafaello1 0 Napisano 7 Marca 2009 najpierw siano i mleko potem kiszonka z kukurydzy i otręby pszenne gdy ma już w klatce piersiowej 180cm jest dopuszczana ok 1 miesiąc przed ocieleniem do tego dodajemy śrure rzepakową. no i siono cały czas ludzie w klatxce piersiowej 180!!!!!w kłebie lub w krzyzu to i owszem jakby w klatce piersiowej miala 180 to w klebie musi niec z 230 to minimum a takich sztuk nie ma!!! czepiam sie,i wiem o co chodzi !!!ale ludzie pomyslcie co piszecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach