krzych22 0 Napisano 31 Grudnia 2007 Witam wszystkich. Chciałem zasięgnąć rady czym najlepiej by było pokryć budynek w kształcie litery L. znajduje się w nim obora , stodoła i pomieszczenie gospodarcze. czy mogli byście mi coś polecić przedewszystkim trwałego?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramzes 0 Napisano 2 Stycznia 2008 Miedzią... Każdy proboszcz to wie... Miedź najlepsza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ukasz52 0 Napisano 2 Stycznia 2008 Ramzes ty masz jakies uprzedzenia do ksiezy pewnie jakis zblakany zbalamucil ci zone... ale niemartw sie za to dzieci bedziesz mial normalne heheheCo do dachu polecem eurofale wytrzymala i przyjazna dla srodowiska... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzych22 0 Napisano 2 Stycznia 2008 No widze że po świętach wam chumor dopisuje.Na miedź mnie nie stać, nad eurofalą się powarznie zastanawian ale niektrzy mi jeszcze radzą onduline czy krył ktoś tym i co to wogóle jest warte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominujacy rolnik 0 Napisano 2 Stycznia 2008 nic nie pisz o odulinie to sie nienadaje na dachy, najgosze co moze byc, najlepiej eurofala pokryj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekG 0 Napisano 2 Stycznia 2008 Najlepiej to dachówką, pokryj, ale to musiałbyś mieć solidną konstrukcję dachu sądzę, że na pewno tak nie jest, to blacha dachówkowa, ładnie się prezentuje. A pod blachę to folie trzeba dać, ponieważ się woda będzie skraplać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramzes 0 Napisano 3 Stycznia 2008 Jakie uprzedzenia??? Przecież wiadomo, że miedź jest najlepsza... Nie? Przeciez wiadomo, że najlepiej i najekonomiczniej budują księża... Nie? Dla mnie to wzór niedościgły... To juz sukienkowych nie wolno podziwiać??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gedii 0 Napisano 3 Stycznia 2008 "folie" daje się tak samo pod blachodachówke jak i pod dachówke.co do rynien to miedz albo ocynk(troche tańszy a wytrzyma kilka dziesiąt lat). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzych22 0 Napisano 4 Stycznia 2008 Budynek ten w tej chwili jest przykryty dachówką i konstrukcja jest mocna tylko problem z dachówką jest taki że ją lubi wiatr zrywać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel 85 0 Napisano 4 Stycznia 2008 Weż pokryj papą termozgrzewalną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominujacy rolnik 0 Napisano 4 Stycznia 2008 jeżli jest dobra dachówka i dobrze połozona to nie ma mowy zeby ja wiatr zwalił.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 5 Stycznia 2008 a czy w budynku jest poddasze?? czy zwierzeta będą miały odpowiednia wentylacje?? dobrze by było jakby dach mógł "oddychać". u nas księza jeszcze tylko miedzią a na wschodzie złotem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charążka Witold 0 Napisano 9 Stycznia 2008 Pokryj blachą trapezową aluocynk będziesz miał dach do śmierci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufa13 0 Napisano 13 Stycznia 2008 Pokryj blachą trapezową aluocynk będziesz miał dach do śmierci miał juz ktos doczynienia z tym aluocynkiem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charążka Witold 0 Napisano 14 Stycznia 2008 Ja zajmuję się kryciem dachów zawodowo i zwykły ocynk to jest badziew w porównaniu z aluocynkiem. Na aluocynk dają chyba 50 lat gwarancji przynajmniej u nas, to o czymś świadczy Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 14 Stycznia 2008 Aluocynkiem kryję wszystkie budynki które zbudowałem albo remontowałem np. wiata w której pracuje duża suszarnia aluocynk narażony jest na parę wodną i przyklejające się plewy i po 8 latach zero rdzy. Na chlewni po 7 latach nawet przy wylotach wentylacji nie rdzewieje a nawet nie pokrywa się nalotem (inną chlewnie mój ojciec pokrył zwykłą ocynkowaną i po 10 latach już jest rdza przy wylotach) Inne zalety to większa grubość i co za tym idzie sztywność. Polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzych22 0 Napisano 20 Stycznia 2008 Może i macie racje co do aluocynku że jest trwały tylko że pod blachą skrapla sie para wodna i przez to chyba psuje się więźba dachu a przy eurofali podobno to zjawisko nie występuje. A wie może ktoś jaki jest orientacyjny koszt 1 m2 materiału przy kryciu aluocynkiem i eurofalą (chodzi mi również o mat. montażowe i wykończeniowe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 20 Stycznia 2008 eurofala - 21 zł m2 netto szara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stef275 0 Napisano 20 Stycznia 2008 Aluocynk 20,5 zł/m2 brutto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charążka Witold 0 Napisano 20 Stycznia 2008 Jeżeli boisz się o skraplanie wody, a taka będzie zakłada się najtańszą folię paroprzepuszczalną i po krzyku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
a1980 0 Napisano 7 Lutego 2008 słomą lub papą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 23 Lutego 2008 Niezły jest też gont, łupany z drewna osikowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo5525 0 Napisano 29 Stycznia 2010 Witam ja w tym roku bede budowal obore i zastanawiam sie czym ja pokryc czy blacha a moze eurofala prosze o opinie uzytkownikow eurofali plusy i minusy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Debra 0 Napisano 24 Marca 2014 Blachy szwedzkie są dość lekkie więc można rozważyć też tą opcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
makary 0 Napisano 29 Września 2014 Polecam poczytać więcej na specjalistycznych forach, czy blogach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach