Skocz do zawartości
malnika

kredyt z linii nKZ

Rekomendowane odpowiedzi

aby zaciagnac kredyt preferencyjny na zakup gruntow rolnych trzeba miec minimum 20% wkładu własnego a czy trza miec jakies zabezpieczenia (hipoteke, poreczycieli) ?

czy wlasnie ten grunt ktory planujemy zakupic jest brany pod uwage przez bank i wystarczajacy?

dziekuje za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiętam czasy kiedy to banki żądały zabezpieczenia przekraczającego wartośc kredytu trzykrotnie, dzisiaj jest już nieco lepiej ale wielkośc zabezpieczenia zależy od konkretnego przypadku (banku, kredytobiorcy), zabezpieczenie może stanowic również grunt będący przedmiotem zakupu, ale nie gwarantuję, iż zadowoli się tylko tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedz.

a inny grunt rolny ktory posiadam. ? bo kiedys sie dowiadywlaam o kredyt gotowkowy to w kazdym banku mnie poinformowali ze grunt rolny nie mozna zadluzyc pod hipoteke , jedynie budowlany badz mieszkanie ,dom ale moze w tym kredycie wezma inny grunt pod uwage. kurcze no juz nie wiem co zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabezpieczeniem może byĆ dosłownie wszystko, ale decyzja należy do banku, aktualnie każdy bank powinien uznaĆ użytki rolne jako zabezpieczenie (pytanie tylko jak bardzo jego wartośĆ musi przekraczaĆ wielkośĆ kredytu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylam w BZWBK bo na stronie maja oferte tego kredytu linii KZ i do tego banku mam najblizej. tlumacze babce ze to kredyt na zalozenie lub powiekszenie gospodarstwa z doplata ARiMR ona zadzwonila do wiekszego oddzialu i tlumaczy. ze chodzi o kredyt na dzialke rolna ktora bedzie restrukturyzowana ale nie wiedzieli o co chodzi w koncu pokazalam oferte na ich stronie to zawolala dyrektora ktory pierwsze co powiedzil ze to jest kredyt dla firm, ja pokazuje ze jak byk jest napisane dla osob fizycznych , a dyrektor ze to jest na zalozenie dzialalnosci gospodarczej

ale w koncu powiedziala ze udzielala ten kredyt tylko raz i poleca BGZ albo bank spoldzielczy bo tutaj jej klient nie dostal a tam tak I w BZWBK raczej cieko dostac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi