Kuropatwik 0 Napisano 14 Stycznia 2008 Macie jakieś doświadczenia co do używania mat dezynfekcyjnych. Pewnie wielu z was nabyło jakieś doświadczenia w tej kwestii podczas ostatniego alarmu ptasie grypy. Wielu je założyło czy cały czas uzywacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maksiura 0 Napisano 14 Stycznia 2008 Niestety miałem doświadczenia. W moich okolicach lekarz powiatowy jest świrnięty i jak w telewizji mówili o ptasiej grypie to latał nie tylko po fermach ale i po większych gospodarstwach, gdzie się troche więcej ptactwa trzyma i "przeprowadzał kontrole". Ja mam kurnik niewielki, ale mi się przyczepił, ze właśnie tych mat dezynfekcyjnych nie mam. Jakimiś paragrafami mi zaczoł rzucać i chciał mnie naciągnąć na 300zł grzywny.Ugadałem z nim tyle, że w ciągu 3 dni miałem kupić maty dezynfekcjne a on o sprawie zapomni.Musiałem kupić i o tyle dobrze trafiłem, że zaplaciłem za matę mniej niż 300zł więc się opłaciło.Ogólnie to przez tą ptasią grypę urządnikom chyba woda sodowa uderzyła, ale co zrobić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zybin 0 Napisano 15 Stycznia 2008 Niestety miałem doświadczenia. W moich okolicach lekarz powiatowy jest świrnięty i jak w telewizji mówili o ptasiej grypie to latał nie tylko po fermach ale i po większych gospodarstwach, gdzie się troche więcej ptactwa trzyma i "przeprowadzał kontrole". Ja mam kurnik niewielki, ale mi się przyczepił, ze właśnie tych mat dezynfekcyjnych nie mam. Jakimiś paragrafami mi zaczoł rzucać i chciał mnie naciągnąć na 300zł grzywny.Ugadałem z nim tyle, że w ciągu 3 dni miałem kupić maty dezynfekcjne a on o sprawie zapomni.Musiałem kupić i o tyle dobrze trafiłem, że zaplaciłem za matę mniej niż 300zł więc się opłaciło.Ogólnie to przez tą ptasią grypę urządnikom chyba woda sodowa uderzyła, ale co zrobić... maty dezynfekcyjne to ja uzywam NON-STOP ,czy ptasia grypa jest w okolicy ,czy jej wogóle nie ma , uzywanie mat dla mnie to jest tak normallne jak to że po nocy jest dzień, nie wyobrażam sobie dzisiejszej hodowli bez mat dezynfekcyjnych - uzywam ich od około 12 lat - NON-STOP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
medox 0 Napisano 15 Stycznia 2008 No właśnie i to jest właściwe podejście zybin, hodujcie dalej w syfie a potem się dziwcie ,że jest ptasia grypa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janinamaciak 0 Napisano 15 Stycznia 2008 maty przed wejsciem do kurnika zawsze mam z soda kaustycz na choc by dla własnego spokojnego sumienia zachowujac sie najostrozniej mozna samemu cos wniesc a jak wejdziesz w taka mate to zawsze siee zdyzynfekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kormoran 0 Napisano 15 Stycznia 2008 Moim zdaniem maty dezynfekcyjne to "oczywista oczywistość", na pewno przed wejściem do kurnika (ja polewam virkonem albo polleną), zastanawiałem się czy nie warto przed wjazdem na fermę zrobić maty dla samochodów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tasin 0 Napisano 15 Stycznia 2008 Oczywiście, że warto zrobić matę dla samochodów, a nawet trzeba! Ja mam pytanie odnośnie pewnych mat w włukien naturalnych wytworzonych w bodajrze Akademii Rolniczej w Poznaniu. Czy wiecie coś na temat dystrybucji tych mat?? Można gdzieś je kupić?? Pokazywano je z okazji pg w TV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k 0 Napisano 17 Stycznia 2008 zauwazcie ze na posterunkach blokujacuch wjazdy do strefy zapowietrzonej niegdzie nie rozkladach sie jakis mat kupionych gdzies. w strefie wszedzie na kazdych wjazdach wyklada sie folie i przykrywa trocinami lub sloma. gdy sie calkowicie zabrudzi lub zabloci to sie po prostu wymienia. najlepiej gdy przed kazda brama jest wykonana niecka w ktorej mozna to ulozyc. poco wydawac pieniadze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuropatwik 0 Napisano 18 Stycznia 2008 Wiesz ale tak to można sobie robić na trasie, nie wyobrażam sobie robić tego typu rzeczy na podwórku bo będe miał zaraz całe obejście w trocinach. Wbrew pozorom szybko moze się okazać iż środek dezynfekcyjny który się marnuje poprzez uzycie słomy lub trocin wiecej kosztuje niż sama mata.Ja kupiłem ostatnio maty klika sztuk w sklepie internetwym link tutaj: http://www.hodowlany.pl/80_Maty_dezynfekcyjne.html są tanie i dobrze sie sprawują, napewno jak miał bym używać słomy to już bym na środek nie zarobił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maksio 0 Napisano 14 Stycznia 2011 co jaki czas te maty myjecie i wlewacie nowy płyn? Czy tylko dolewacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leonzawodowiec 0 Napisano 14 Sierpnia 2011 No właśnie - jak zrobić te maty?Nie są takie tanie około 160 zł....Na ile taka mata wystarcza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bosman 0 Napisano 2 Stycznia 2012 Nie ma co trzeba kupować !Ale ceny nie są takie złe najtańsze maty to koszt np.60x60cm - 80zł 60x100cm 90zł Jak często wymieniacie maty??? Jaka jest ich trwałość??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach